Miért támad a macska a gazdájára?


Bár ritkán, de előfordulhat, hogy valami miatt a szeretett cica a gazdájára támad. Ilyen esetben semmiképpen sem szabad azonnal messzemenő következtetéseket levonni és megbüntetni, hiszen számos ok állhat a háttérben, amelyekkel jó tisztában lenni.

A harciasság szerencsére a legtöbb esetben csupán átmeneti, és egy idő után helyreáll a cica viselkedése. Az idegességet okozó körülmények megszűnése után a macskának szépen lassan helyre kell jönnie.

Ha azonban úgy látod, hogy a cicád látszólag ok nélkül ideges, akkor érdemes sort kerítened egy állatorvosi látogatásra, mert lehet, hogy a macskádat esetleg titokban valamilyen betegség kínozza.

A cicákról sokan gondolják azt, hogy kedvesek, bújósak, dorombolnak, és szeretik, ha simogatják őket. Ami sokszor így is van, de ők ugyanakkor vadászok és zsákmányállatok is egyben, tehát támadni és védekezni is tudnak és kell is nekik. Ezért rendelkeznek ezekhez szükséges ösztönökkel, karmokkal és fogakkal, és ha kell, be is vetik őket. A kérdés csak az, hogy kell-e, és mikor gondolhatja úgy a macska, hogy most támadnia kell?

Először is fontos leszögeznünk, hogy egy egészséges, magabiztos macska csak akkor támad, ha más lehetőséget nem lát a helyzet megoldására. Felsorolom most a leggyakoribb támadást kiváltó okokat.

Egyszerűen csak játszani akart

Valójában előfordulhat, hogy az állat tényleg csak játszani akar. Különösen fiatalabb, korán elválasztott cicák esetében fordul elő, hogy egyszerűen nem tanulták meg a testvéreik, szüleik mellett, hogy meddig mehetnek el a játék terén. Ezért durván játszanak, karmolnak és harapnak, de egyébként mikor vége a játéknak, újra bújósak lesznek. Ilyenkor fontos, hogy éreztessük vele, nekünk ez nem volt annyira jó buli mint neki.

Valamitől fél

Az agresszió egyik legfőbb oka a félelem. Elképzelhető, hogy azért támad, mert megijed valamitől. Különösen akkor van ennek nagy esélye, ha korábban érte a cicát valamilyen nagyobb trauma, ami miatt nem feltétlen a bizalmas bizonyos szituációkban. Például ha betennéd a dobozába és indulnátok valahova, joggal gondolhatja, hogy megint állatorvoshoz viszed, ahol neki nem volt annyira jó legutóbb. De lehet rá ilyen hatással egy nagyobb zaj vagy ismeretlen szag is, sőt, akár egy hirtelen mozdulat is. Ha van kiscica egy felnőtt mellett, az is benne van a pakliba, hogy a kölyök állandó nyüzsgése annyira idegesíti, hogy végül a gazdin tölti ki a mérgét.
Ha fél valamitől a cica, azért támad, hogy megvédje magát. Egy ilyen, félős macskával pedig teljesen másképp kell viselkedni, mint egy magabiztos társával.

Valamilyen betegség áll a háttérben

Lehet agresszív egy cica akkor, ha testi fájdalmai vannak vagy valamilyen betegség miatt nem érzi magát komfortosan. Sőt, akár a neurológiai betegségeket is számba kell venni ilyenkor, különösen akkor, ha az egyik pillanatban még nyugodt, majd minden előjel nélkül támad, majd újra lenyugszik, mintha misem történt volna.

Sarokba szorítják

Tipikus helyzet, ha vendégek vannak nálunk, különösen ha gyerekek. Hiszen mindenki szeretné megsimogatni a cuki is cicát, amiatt pedig akár észrevétlenül is sarokba szoríthatják. Fontos, hogy hagyjuk, a macska menjen oda hozzánk, erre pedig a hozzánk érkezők figyelmét is érdemes felhívni. Így elkerülhetővé válnak az ilyen jellegű kellemetlenségek mindkét fél részéről.

Akarata ellenére ölbe veszik

Szintén szorosan kapcsolódik a fentiekhez, hiszen a cicák nem feltétlenül preferálják, ha felkapkodjuk és ölelgetjük őket, még akkor sem, ha alapvetően ők jöttek oda dörgölőzni a lábunkhoz.

Ivaros agresszió

Párzási időszakban elsősorban a kandúrok, de akár a nőstények is agresszívak tudnak lenni. Éppen ezért – illetve számos más okból is – érdemes ivartalanítania cicákat.

Mi a teendő, ha megtámad a macskám?

Függően attól, hogy miről van szó, érdemes tudni, mi a teendő, ha agresszív a cicánk. Természetesen ha például testi fájdalma van, mielőbb fel kell keresni egy állatorvost. Azonban abban az esetben, ha más a kiváltó ok, érdemes arra törekedni, hogy megelőzzük a baj. Fontos, hogy legyen kiegyensúlyozott és Emagabiztos a cicánk, érezze magát biztonságban, és bízzon bennünk is. Ehhez pedig nekünk, gazdiknak kell megteremteni a megfelelő körülményeket. Legyen saját kuckója, kerüljük a hangos zajokat, magunkhoz és a többi háziállathoz pedig csak fokozatosan szoktassuk!
Ha mégis megtámad, soha ne csapkodjunk vagy kiabáljunk, inkább maradjunk csendben és távolodjunk el a macskától. A legjobb megoldás az, ha magára hagyjuk, bezárjuk akár a szobába, le is kapcsolhatjuk a villanyt, és csendben és nyugalomban hagyjuk egy ideig. Így a cicának lesz ideje megnyugodni, és újra visszatérni a normális viselkedéséhez.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük