Miért nem jön ki a kutya és a macska egymással?


Nem kevés közmondás és hasonlat alapja a „kutya-macska barátság”, amely bizony köztudottan igen viharos. De mégis mi áll e jelenség mögött? Tényleg minden eb és cica utálja egymást? Mi a helyzet akkor, ha mindkét állatot szeretnénk házi kedvencként tartani?

Ebben a bejegyzésben ezzel kapcsolatban gyűjtöttünk össze fontos tudnivalókat.

Hatalmas különbségek vannak a kutya és macska között

A kutyák és a macskák alapvető szociális viselkedése tér el egymástól, így a nagyon sok ellentét konfliktusokat szülhet. Hiszen például egy kutyának sokkal egyértelműbbek a jelzései, ha boldog vagy szomorú, mint egy macska esetében. Nem beszélve arról, hogy jellemzően alapvető méretbeli különbségek is vannak közöttük, így a kutya részéről már egy barátságos mancslendítés is pofon lehet a cica számára.

Hogy ennek ellenére miért fordul elő olyan gyakran, hogy a kutya üldözőbe veszi a macskát? Nos a helyzet az, hogy ez maga a vadászösztön, a génjeibe van kódolva.

Nagyon érdekes, hogy történeti szempontból is mennyi ellentét húzódik a két állat között. Az ebek már nagyon régen, csaknem százezer éve vannak velünk, hiszen annak idején a farkasok megszelídítésével megkezdődött a modern kori háziállatok tenyésztése is.

A négylábúak pedig egyre komolyabb szerepet töltöttek be a ház körül, mígnem a kutyák teljes értékű családtaggá váltak.

A macskák esetében azonban más volt a helyzet, hisz csupán néhány ezer éve élnek mellettünk. A kutyákkal ellentétben a macskák az első települések létrejöttekor csapódtak mellénk, ugyanis a magtárakban, terménytározóban nyüzsgő rágcsálók és kártevők finom falatnak bizonyultak számukra. Így az ember is rájött, van haszna ezeknek az állatoknak is. Mára pedig már ők is a család fontos részeivé váltak.

Ám mindez nem jelenti azt, hogy tudatos gazdiként ne tudnánk összeszoktatni a két állatot ugyanannál a háznál.

Fontos az összeszoktatás

Mivel a kutya számára jóval könnyebb szabályokat hozni, először vele kell kezdeni e téren az idomítást. Fő szabály, hogy a kutya legyen megfelelően szocializálva, valamint a séták és játék alkalmával sem szabad üldözőbe venni a macskákat, rájuk barátként kell tekinteni.

Az ösztönök miatt ez nem fog elsőre sikerülni, különösen ha nem kölyökről van szó, de egy idő után meg fogja tanulni. Hiszen minél barátságosabban közelít a kutya a macska felé, annál egyszerűbb dolgunk lesz az összeszoktatásnál.

Kutya és macska összeismertetése

Megfelelő viselkedés esetén őket és a macskákat is érdemes jutalmazni valamilyen módon, így egyre jobb élmény lesz számukra a közösen töltött idő. Fontos, hogy ha kutyás házba költöztetünk cicát vagy épp fordítva, mindkét állatnak legyen meg a maga területe a házban vagy az udvaron.

A legjobb, ha az első napokban nem is találkoznak, ám a játékaikat vagy alvó helyüket érdemes kicserélni néha, így meg tudják szokni egymás szagát megfelelő távolságból. Érdemes az első összeengedést nem egyedül levezényelni, ajánlott olyan személyt bevonni, akiben szintén bíznak az állatok. Mivel rendszerint a cica van nagyobb veszélyben méreteiből adódóan, a kutyára javasolt rácsatolni a pórázt, ha esetleg gond lenne.

Fontos továbbá, hogy a cicának legyen lehetősége visszavonulni, ha kényelmetlen számára a szituáció, ne legyen sarokba szorítva. Lehet, hogy ő éppen a magasból szemlélődve fog barátkozni a helyzettel.

Mindezeken felül az étkezésekre is nagy figyelmet kell fordítani, különösen az együttélés első hónapjaiban. A másik tálja tabunak kell, hogy számítson, így érdemes külön etetni őket. Ezzel ugyanis egy hatalmas rivalizálási pontot szüntethetünk meg.

Emellett pedig nem szabad elfelejteni, hogy mindkét állat igényli a közelségünket és a szeretetünket, így töltsünk velük megfelelő mennyiségű, minőségi időt. Így kialakul a komfortérzetük.

Persze ez várhatóan nem lesz egyszerű menet, akár hetekig is eltarthat az összeszoktatás folyamata. Nem szabad semmit erőltetni, adjunk nekik időt. Bár ritka eset, de abban az esetben viszont, ha több hónap után sem szereti meg egymást a két állat és akár sérülések is előfordulnak, sajnos el kell gondolkozni valamilyen megoldáson, hiszen a két állat karaktere sehogy sem passzol.

Vagyis bár nem egyszerű a kutyák és macskák közötti barátság megteremtése, viszont ha kölyök koruktól kezdve együtt nőnek fel, akkor a legjobb pajtások lesznek és öröm lesz a velük töltött idő.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük