Macska fürdetés – így kezdj neki


Mint azt mindenki tudja, a cicák rühellik a vizet, habár valami oknál fogva a csobogót napestig képesek lennének bámulni.

Ennek a víz utálatnak a háttere az adott macskafajta őseire vezethető vissza. Míg például egy tigris, vagy ocelot, melyek jóval melegebb tájakon élnek imádnak pancsolni, hiszen így hűtik le a testüket, addig a kontinentális éghajlaton, így nálunk is élő cicák őseinek egyáltalán nem volt szüksége ilyesmire, sőt, a hűvösebb éghajlat miatt kifejezetten kerülték is a vizet.

Tigris a vízben
A nagymacskák szeretik a vizet, a kicsik kevésbé…

Kell fürdetni a macskát? Vagy csupán a gazdi hóbortja?

Elsőre azt vágná rá az ember, hogy nem – és ez a válasz igaz is lehet. A macskák minden nap hosszú órákat képesek a bundájuk tisztogatásával tölteni, sőt az egy alomból származó testvérek ezt egymással is megteszik.

Speciális kialakítású, redős nyelvükkel gyakorlatilag teljesen tisztán tudják tartani a bundájukat, így alapvetően nem lenne szükség a macskákat fürdetni, de … és most jön a de. Ugyanis előfordulhatnak esetek, amikor nem lehet megúszni ezt a procedúrát.

Mondunk is néhány példát, hogy mikor érdemes megmosdatni a macskát

A kismacskákat érdemes lehet időnként megtisztogatni amennyiben valamilyen fertőzés ment végig rajta és csupa ürülék a bundája.

Akkor sem árthat egy nagyobb fürdő, ha csupa mocsok lett a kijárós macsek és annyi szennyeződés, sár, piszok ragadt a bundájába, hogy nem, vagy csak nagyon sokára lenne képes lenyalogatni róla. Egy kúszó-mászó, vadászó állat esetében ez kevéssé elképzelhető, ám a gyakorlatban azért ritkán szokott sárfürdőt venni egy macska.

Ami sűrűbben előfordulhat az valamilyen vegyi anyag jelentette szennyezés. Festék, olaj, ragasztó, bármi, amit nem lenne jó, ha lenyalogatna magáról. Ha valami hasonló anyag került rá a fürdetéssel párhuzamosan (vagy még inkább előtte) konzultálj állatorvossal, hisz mire észreveszed ki tudja mennyi került már a szervezetébe.

Csapzott, büdös és sehogy sem akar megszűnni ez az állapot. Ha már nem nagyon lehet megmaradni a közelében és ő maga nem bír vele, utolsó lehetőségként megfontolhatod a pancsolást.

Új jövevény érkezik – egy utcáról, de akár menhelyről befogadott cicát érdemes alávetni egy alapos tisztogatásnak, különösen ha gyermekek is vannak otthon, hisz nem tudhatod, hogy milyen hatások érték az állatot.

Csapzott, nedves kiscica
Egy frissen befogadott cicát érdemes megtisztogatni

Ha nagyon bolhás a cica, akkor is segíthet egy fürdő, ám ez csupán tüneti kezelés, az okokat kell megszüntetni! Ehhez nyakörv, spot-on és bármilyen bolha elleni megoldás szóba jöhet.

FONTOS – ha kullancs van az állat bőrében TILOS fürdetni! Ekkor ugyanis a kullancs megfullad és a macska szervezetébe üríti a gyomortartalmát, ami súlyos vírusfertőzést is okozhat. Ha kullancsos a macska, először el kell távolítani a vérszívót!

Mikor NEM szabad fürdetni a cicát?

Az imént említett kullancs történeten túl akkor se szabad elkezdeni ezt, ha az állatnak valamilyen bőrbetegsége, sebe van. A víz, a piszkálás, a törölgetés és maga a sampon is súlyos károkat okozhat, ha valamilyen formában sérült az állat bőre.

Ilyen esetben az első utad az állatorvoshoz vezessen, aki felméri a helyzetet és tanácsot ad, hogy mit tegyél.

Célszerű napolni a fürdést abban az esetben is, ha valamilyen egyéb trauma érte a cicát – maga a fürdetés épp elég stresszes számára, nem hiányzik, hogy ez koronázza be egy amúgy is “fantasztikus” napját. Akkor kezdj csak neki, ha a csillagok is úgy állnak és teljes nyugalomban tudjátok végigvinni.

Habfürdőző macska

Hogy kell előkészülni a cica fürdetéséhez?

Nézzünk egy rövid checklistát, hogy mit készíts elő mielőtt becserkészed szegény macskát.

4 kéz jobb, mint 2 kéz – ha van rá lehetőség, vegyél igénybe segítséget, legyen ott valaki, aki a kezed alá dolgozik, vagy csak segít megfogni, megnyugtatni a macskát

Készíts elő mindent, hogy a kezed ügyében legyenek. Amire szükséged lesz

– kellemesen langyos víz, körülbelül olyan hőmérsékleten, amiben egy babát is fürdetnél.

– speciális, macskák számára kifejlesztett sampon. Az emberi sampon NEM lesz jó! Teljesen más az emberi bőr és a macskák szőrének, bőrének felépítése, a te samponod kiszárítaná a bőrét, a szőr olajosságát pedig tönkretenné, több kárt csinálnál vele, mint hasznot

– egy pohár, edény, amivel rá tudod önteni a vizet. Vannak, akik a tusolást javasolják, de mi nem igazán értünk egyet ezzel. Biztos van olyan cica, amelyik elviseli, illetve sokkal gyorsabb is vízsugárral lemosni a sampont, de véleményünk szerint ez csak egy plusz stresszforrás. Ha mégis a tusolásos megoldás marad, arra figyelj, hogy nagyon lassan folyjon a víz, ne erős sugárban jöjjön.

– szivacs, kendő. Az állat fejét semmiképp nem érheti víz, a buksiját egy nedves szivaccsal tisztítsd.

Cica a víz alatt

– törölköző, sok-sok törölköző. Különösen a hosszúszőrű fajták esetében igaz, hogy a bundájuk rengeteg vizet fel tud szívni. Néhány helyen olvashatsz olyan elvetemült tanácsokat, hogy hajszárítóval is próbálkozhatsz – ezt erősen ellenezzük. Ahogy többször írtuk, iszonyatosan stresszes ez az egész hajcihő a macska számára, ne tetézd még pluszban azzal, hogy a hajszárító 30 centiről ordít az állat fülébe. Törölgesd szépen végig, közben legalább van időd sűrűn bocsánatot kérni tőle.

– Gumikesztyű. Ha mázlid van nem fog kelleni – ha nincs, akkor jó ha kéznél van és nem az elsősegély dobozért kell nyúlnod miután végeztetek 😀

Így történik a kiscica fürdetése

Ha mindent előkészítettél, már “csak” maga a fürdetés van hátra – ez már semmiség, igaz? Igaz…???

Mielőtt fürdéshez kezdenétek, fésüld át a cica bundáját (ha nedves, még nehezebb lenne megcsinálni ezt), ha szükséges vágd le a körmét, tisztítsd ki a fülét – amennyiben ezt az egészet nem viselte jól, akkor hagyd a francba a fürdetést 😀 Ebben az esetben tedd át mondjuk másnapra, vagy amikorra kiduzzogta magát.

Cica el akar bújni
Ha nem látlak, te se láthatsz – és nem tudsz összevizezni

Az első lépés megtalálni a tett helyszínét. Lehetőség szerint minél kisebb, zárt hely legyen. Konyha, fürdőszoba, mindegy, csak az ajtó csukva legyen. Fürdőkád helyett inkább a mosogató, mosdókagyló, esetleg egy lavór lesz az ideális. Nem kell, hogy hosszú percekig még a hátfájással is küszködj és előre hajolva végezd a fürdetést.

Engedj kb. 10 centi vizet, nem szabad, hogy nyakig merüljön a vízbe! Ha fém, akril, vagy hasonló csúszós a terep, akkor tegyél a tappancsok alá egy gumi csúszásgátlót is.

Ha minden oké, emeld fel szépen, tartsd a grabancánál fogva és óvatosan engedd a vízbe a mancsait.

Maradj végig nyugodt, megérzi ha stresszes vagy. Beszélj hozzá folyamatosan, dicsérd, nyugtasd.

A kezeddel és az edénnyel óvatosan nedvesítsd be az egész testét, kivéve a fejét – azt nem érheti víz.

Macska fejére vizet locsolnak - ilyet nem szabad
Na így NE csináld, nem érheti víz a fejét!

Mivel jó vízlepergető képessége van a macska bundájának, ezért néhányszor ismételd ezt meg, finoman bele is masszírozhatod a vizet.

Ezután jöhet a macska sampon – amennyiben túlságosan sűrű, előtte hígíthatod is, a lényeg, hogy annyit tegyél a bundájára, hogy épp annyira legyen habos, mint amikor te mosod a hajad, különben az idők végezetéig öblögetheted le a habot. Dörzsöld végig mindenhol, hogy minden porcikája kellően habos legyen. Különösen a “rejtett” részek, a hasa alja, végbélnyílás környéke, hónaljak kapjanak figyelmet.

Óvatosan kezd el lemosni, leöblíteni a vizet, ha szükséges, akkor kezd el leengedni alóla és egy másik edényből önts tisztát (ez is legyen ugyanolyan hőmérsékletű!).

Addig folytasd ezt, míg már tényleg nincs semmilyen sampon maradvány a bundáján, nem szeretnéd, ha azt nyalogatná le.

Nos, ha mindennel kész vagytok és mindketten jól vagytok, akkor már csak gyorsan szedd ki a vízből és zsupsz a törölközőbe. Finoman nyomkodd végig, szárítsd fel óvatosan a vizet a bundájából. Ahogy feljebb írtuk, felejtsd el a hajszárítót, szánd rá ezt a kis időt. Hosszúszőrű, vastag bundájú macskáknál akár több törölközőre is szükség lehet.

Aranyos kiscica puha törölközőbe csomagolva
Fürdés után irány a meleg, pihe-puha törölköző

Néhány óráig még ne engedd ki a szabadba, vagy hűvösebb helyiségbe, míg meg nem győződtél róla, hogy teljesen megszáradt a bundája.

Nincs más hátra – esedezz a bocsánatáért 🙂

Ja és küld el cicás ismerőseidnek a cikket 😉


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük