Mire figyelj, ha kóbor cicát fogadsz be?


Nem ritka, hogy az ember kóbor cicával találkozik, aki bár kétségbeesve, de próbál valamilyen módon segítséget kérni az arra járó emberektől.

Ha úgy döntesz, hogy szeretnél segíteni egy ilyen hontalan állaton, sok dolgot kell szem előtt tartanod és még több váratlan helyzetre kell felkészülnöd.

Lássuk, mi mindenre érdemes odafigyelni, ha kóbor macskát szeretnél befogadni! Hiszen ha kitartó vagy és odafigyelsz, bizony hamarosan egy szőrös kis kedvenccel lehet gazdagabb az életed.

Az első út mindig az állatorvoshoz vezessen!

Bármilyen állapotban is van a cica első ránézésre, minden esetben egy közeli állatorvoshoz érdemes vele elindulni. Ő ugyanis amellett, hogy ellenőrzi, van-e benne chip és fellelhető-e a gazdája, a szükséges vizsgálatokat is elvégzi.

Hiszen az utcán élő cicáknak számos olyan problémája is lehet, amely első ránézésre nem látható.

Amennyiben nem derül ki, ki volt a gazdája és nem tudnak a könyéken sem arról, hogy valaki keresné a kedvencét, hazaviheted magaddal és otthont biztosíthatsz a szőrös kis barát számára.

Természetesen csak miután az állatorvos meggyőzödött róla, hogy nincsenek betegségei az állatnak, illetve ellátta a szükséges oltásokkal és gyógyszerekkel.

Nem mindig könnyű a bizalmukba férkőzni

Jó ha tudod, ezeknek a cicáknak nagy mértékben sérült az emberekbe vetett bizalmuk és teljes rejtély, hogy az adott állat miként reagál majd az ember közeledését.

Van, aki azonnal képes alkalmazkodni az új helyzethez és hamar nyugodt, bújós kedvenc lesz belőle, de vannak olyan cicák is, akik akár hetekig, hónapokig is ellenszenvesen viselkednek.

Ilyenkor fontos, hogy legyünk türelmesek és következetesek!

Teremts számára komfortos közeget!

Nagyon fontos, hogy ha befogadtad az otthonodba a cicát, teremts a számára olyan közeget, ahol jól érzi magát. Függetlenül attól, hogy kinti vagy benti macskáról van szó, kell lennie egy fix kuckónak, ahova mindig elbújhat és ahol biztonságban érezheti magát.

Hasznos továbbá az is, ha az alvóhelye mellett az etető-és itatótálja, valamint az alomtálcája is félreeső helyre kerül, ezt pedig soha nem tesszük arrébb.

Szerezz be megfelelő minőségű táplálékot a számára!

Sok újdonsült kóbor cica befogadó követi el azt a hibát, hogy napokig abból ad enni a kis vendégének amit otthon talál a hűtőben.

Természetesen nincs semmi baj azzal, ha először felvágottal vagy egyéb ilyen jellegű finomsággal kínáljuk, de érdemes mielőbb beszerezni olyan minőségi eledeleket, amelyek tartalmazzák az állat számára megfelelő mennyiség tápanyagokat.

Mit NEM ehet a macska?

Így hamar újra hozhatja a régi formáját a puha talpú négylábú.

Készülj fel, hogy nem lesz egyből szobatiszta

Az alomtálca kapcsán fontos foglalkozni a benti cicák esetében azzal is, hogy bizony várhatóan nem lesznek egyből szobatiszták. Ha korábban az állat lakásban élt, talán hamarabb rászokik majd az alom használatára.

Azonban ha nincs ilyen jellegű tapasztalata, mindent a nulláról kell indítani az alomra szoktatást és nagyon türelmesnek kell lenni.

Ne adj neki teret a romboláshoz!

Egy új cica egy idegen lakásban bizony nem fog vigyázni sem a bútorokra, sem a függönyre, sem pedig a kárpitokra.

Éppen ezért e téren érdemes előre gondolkozni és mielőbb beszerezni egy olyan kaparófát, ahol bátran kiélheti a cica a ösztönei által hajtott késztetéseit.

Mindenképpen ivartalanítsd!

Végül, de nem utolsósorban szót kell ejteni arról is, mennyire fontos az ivartalanítás. Hiszen a hozzád került cicus megmenekült a hontalanságról, viszont nem érdemes kockáztatni azt, hogy számos más kiscica is így járjon.

Éppen ezért amint lehetőség nyílik rá, érdemes ivartalaníttatni a kandúr és nőstény macskákat egyaránt. Így elkerülhető a nem kívánatos szaporulat, ráadásul a tüzeléssel járó kellemetlenségekkel sem kell megküzdeni.

Ahogy a fentiekből is látható határozott tény, hogy nem könnyű feladat egy kóbor cicát befogadni, megszelídíteni és közös, harmonikus életteret kialakítani vele.

Azonban egy kis türelemmel és odafigyeléssel egyáltalán nem lehetetlen mindez.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük