Mit érdemes tudni a macska új helyhez szoktatásáról?


Ha költözésre kerül a sor, az bizony nem csak nektek jelent nagy változást, de a cicátokat is megviselheti. Hiszen kikerül a már jól megszokott helyéről, eltűnnek a kedvenc búvóhelyei és a szagok is megváltoznak.

Éppen ezért ebben a bejegyzésben az ezzel a témával kapcsolatos fontos információkat gyűjtöttük össze.

Mert nem szabad, hogy túlságosan megviselje az állatot az új hely, hiszen a macskák kifejezetten helyhez kötött állatok, akik nehezen viselik az ilyen jellegű változásokat.

Próbáld meg minimálisra csökkenteni a stresszt!

A költözés még akkor is stresszel jár számunkra, ha minden flottul zajlik, ezt pedig bizony a kedvencünk is megérzi.

Éppen ezért kell tudatosan készülni a nagy napra és igyekezni minimálisra csökkenteni számára ezeket a momentumokat. Például ha időben elkezded hozzászoktatni a hordozó használatához, nem lesz számára idegen és félelmetes a dolog.

Csomagolás közben is igyekezzünk figyelni arra, hogy ne boruljon fel a megszokott napirendje. Ha kinti és benti cica egyben, akkor érdemes az utolsó napokban inkább a házban tartani, ugyanis az új helyen is először a falak között tölti majd az idejét a szökés elkerülése végett.

A költözés napja

Ha eljött a költözés napja, míg kipakolunk, találjunk a cicának egy nyugalmas szobát, ahol nincs mozgás, cserébe ő nyugodtan játszhat.

Indulás előtt már semmiképpen ne adjunk neki enni, nehogy a stressz miatt rosszul legyen útközben. A szállító kosár mindig maradjon a közelünkben és ha lehet, beszéljünk hozzá útközben.

Az új házat mielőbb cicabiztossá kell tenni, hogy semmi ne jelentsen veszélyt a cica számára. Ha lehet legelőször az ő holmijait pakoljuk ki, hogy minél előtt otthon érezhesse magát és teremtsétek meg azt a kuckót, ahova elvonulhat és amely a nyugalmat jelenti számára a nagy felfordulásban.

Viszont amíg a költöztetők a dobozokat pakolják, mindenképpen zárd be egy biztonságos helyre, nehogy kiszökjön a nyitott ajtón vagy valaki lába alá kerüljön.

Az udvarra azonban az első napokban még semmiképpen nem érdemes kiengedni, mert könnyen elkóborolhat, ha nyugalmasabb helyet keresne magának. Ráadásul a közelben lakó állatokkal is összetűzésbe keveredhet ilyenkor.

Az első lépések az udvaron

Ha kinti vagy kinti-benti cicád van, előbb vagy utóbb eljön az ideje a kert meglátogatásának is. Ennek során mindenképpen érdemes alaposan feltérképezned a területet.

Ajánlott megnézni, vannak-e mérgező növények vagy számára veszélyes anyagok, de ajánlott ellenőrizni a szomszédok kerítését is, sőt, nem árt tudni azt sem, melyik házban lakik a környéken kutya vagy cica.

Így a lehető legnagyobb biztonságban tudhatod a kedvencedet, aki hamarosan úgy közlekedik majd az udvaron, mintha mindig is itt élt volna.

Látható, hogy bár komoly odafigyelést igényel egy ilyen cica a költözés során, az ő érdekében nagyon fontos mindezeket betartani. Hiszen gazdiként nem kérdés, hogy számodra is az ő jóléte az egyik legfontosabb.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük