4 tipp a macskák összeszoktatásához


Ha úgy döntesz, hogy meglévő kedvenced mellé jó lenne egy társ és hamarosan egy másik cicával fogsz hazaérkezni, jó ha alaposan felkészülsz arra, mi várható az összeszoktatás terén.

Érdemes tudni például, hogy körülbelül két hónapot mindenképpen rá kell szánni erre a dologra és bizony várhatók nehézségek is. Azonban ha ezen túl leszel, nagyon jó barát lehet majd a két állat.

Lássuk, milyen tippeket érdemes megfogadni a témával kapcsolatban!

1. Légy türelmes!

Ahogy fentebb is írtuk, hosszú hetek munkája lesz az, hogy a két macska egy szobában tudjon tartózkodni úgy, hogy közben nem viselkednek ellenségként.

Lényeges, hogy nem csak az új jövevény szorul tutujgatásra, de a régi cicáddal is fontos sokat foglalkozni, hiszen nem érezheti azt, hogy veszélyben van az eddig elfoglalt pozíciója.

Ehhez a legjobb, ha az elején külön szobában tartod őket, ahol minden rendelkezésükre áll, amire csak szükségük van. Ez lehet eledel, friss víz és játék is. Az utóbbiak között néha hajthatsz végre cserét a két cica között, így megszokják egymás szagát anélkül, hogy találkoznának.

Egy idő után helyet is cserélhetnek, így még inkább megismerhetik egymást az első találkozás előtt.

Ha úgy érzed, készen állnak, akkor ajtórácson vagy szúnyoghálón keresztül találkozni is engedheted őket. Amennyiben így is minden rendben zajlik, egyik állat sem fúj vagy borzolja fel a szőrét, akkor jöhet az első találkozás, amikor semmi sem választja el őket az adott helységben.

2. Élj a pozitív megerősítés adta lehetőségekkel!

Ahogy közelíted őket egymáshoz fizikailag, úgy válik egyre fontosabbá a jutalmazás. Ugyanis így pozitív dolgokat tudnak majd egymáshoz kötni. Ehhez elég, ha például, ha a szúnyoghálós találkozásnál az ajtóhoz közel jutalomfalat várja őket.

3. Nem kell azonnal közbelépni!

Nagyon fontos tudni, hogy a két macska sosem lesz egyenlő, hiszen minden esetben van domináns fél, ezt el kell fogadni.

Az alfa eszik először az ételből és ráirányul a több figyelem. Amennyiben ő fenyegetve érzi magát, akkor sziszeghet, sőt, akár pofont is adhat a betolakodónak. Ilyenkor ha néhány másodpercen belül abbamarad az összecsapás, nem kell közbelépni, ez a „szereposztás” része.

Csak abban az esetben kell szétválasztani őket, ha nem hagyják abba a verekedést és láthatóan nem játékról van szó.

Ha láthatóan támadásra készülnek vagy már verekszenek is, érdemes elterelni a figyelmüket egy kis zajjal vagy egy puha párna középre dobásával.

Ilyenkor míg lankad a figyelmük, gyorsan vissza kell őket terelni a külön szobába és később újra próbálkozni.

4. Nem mindegy a habitus!

A második cica kiválasztásánál mindenképpen figyelembe kell venni a jellemüket is. Hiszen egy nyugodt perzsa egy hangos és nyugtalan sziámival jóval nehezebben fogja megtalálni a közös hangot.

Agresszív macska nevelése

Ha a fentieket megfogadod és kitartó, türelmes vagy, akkor hamarosan két aranyos, puha talpú, szőrös kis kedvenc gazdija lehetsz, akik a lehető legnagyobb nyugalomban és egyetértésben élnek egymás mellett.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük