A macska hasmenés okai


A macskák esetében a legritkább esetekben fordul elő hasmenés. Ám amennyiben mégis ezt tapasztalnánk, akkor szinte biztos, hogy valamilyen emésztési probléma áll a háttérben.

Lássuk, mire érdemes odafigyelni ennek kapcsán és mit kell tenni akkor, ha a kedvencünknek ilyen jellegű problémája van!

A legtöbbször szimpla gyomorrontás áll a háttérben

Egy nemrég, az Egyesült Királyságban végzett felmérés azt mutatta ki, hogy az ilyen jellegű esetek döntő többségében eleséggel kapcsolatos minőségi vagy mennyiségi gond áll fenn és a gyógyulás hamar megtörténik.

Vagyis amennyiben csak egy-két egymást követő alkalommal fordul elő a hasmenés, akkor valószínűleg valami rosszat evett a cica és a szervezete kiüríti a számára nem megfelelő anyagokat. Oka lehet például a tejfogyasztás, ugyanis a tévhittel ellentétben a cicáknak rosszat tesz a tej.

Ha mindenképpen ezzel szeretnénk neki kedveskedni, külön cicáknak készült tejet érdemes vásárolni ahelyett, ami emberi fogyasztásra alkalmas. Természetesen ezen felül más is állhat a háttérben, mint a túletetés, az eleségváltás, az allergia vagy éppen a „kukázás”.

Nagyon lényeges, hogy ilyen esetben a megfelelő folyadékfogyasztásra és a kiegyensúlyozott táplálkozásra szükséges odafigyelni, de orvoshoz is mindenképpen el kell vele látogatni.

Érdemes székletmintát vinni az állatorvosnak

Amennyiben a hasmenés nem múlik el egy-két alkalom után, mielőbb szakemberhez kell vinni a cicát és székletmintát is érdemes vinni az orvosnak. Így ugyanis jóval könnyebb lesz megtalálni a probléma okát.

A mielőbbi megfelelő kezelés elkezdése nagyon fontos, ugyanis nagyon könnyen kiszáradhat az állat, ráadásul értékes ásványi sókat is veszít minden egyes alkalommal.

Mi lehet az ok, ha nem gyomorrontás?

Ilyen esetben számos ok állhat a hasmenés hátterében. Lehetséges, hogy vírusfertőzés, valamilyen gomba vagy éppen férgesség áll fenn, de a máj, a hasnyálmirigy vagy a vese betegsége is okozhat ilyesmit.

A daganatos megbetegedések vagy éppen az olyan kémiai vegyületekkel való érintkezés is lehet a jele a hasmenésnek.

Amennyiben testileg teljesen egészséges a cica, érdemes átgondolni azt is, érte-e esetleg fokozott stressz a kedvencünket, hiszen ez is lehet a gond forrása adott esetben.

Mivel segíthetsz a cicádnak, míg el nem múlik a hasmenés?

Az orvos által javasolt kezelés mellett egyéb más dolgokkal is segítheted a cicádat a gyógyulásban. A megfelelő higiénia ilyenkor a szokásosnál is fontosabb, minden egyes érintkezés után alaposan mosd meg a kezeidet, így elkerülhető a visszafertőződés.

Az alom ürítésekor minden esetben érdemes egyszer használatos, eldobható kesztyűt használni.

Mindezek nyomán a kellemetlenség hamar elmúlik és minden újra visszakerülhet a régi kerékvágásba. Ami a legfontosabb, hogy minél előbb orvoshoz kell vele fordulni a legkisebb panasz esetén is.

Így hosszú távon megőrizheted a kedvenced egészségét.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük