Hosszú szőrű macska ápolása


Legyen szó angóra, birma, perzsa vagy egyéb hosszú szőrrel megáldott cica fajtáról, egyszerűen nem lehet nem imádni a megjelenésüket. Ám ahogy a mondás tartja a szépségért meg kell szenvedni, ez pedig a szőrápolás terén ebben az esetben fokozottan igaz.

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy milyen problémák merülhetnek fel a hosszú szőrű macskák esetében, hogyan védekezhetsz ellenük és hogyan biztosíthatod azt, hogy, hogy a hosszú szőrű cicád szőrzete vastag és gyönyörűen fényes legyen, ráadásul az is maradjon.

A macskák szőrének változása

Ebből a szempontból az évszakok is mérvadóak, ugyanis a tavasz és az ősz sok plusz munkát jelent, ha valakinek hosszú szőrű macskája van. Ilyenkor ugyanis a cicák „kicserélik” a bundájukat.

A hosszú szőrű kedvenceknél pedig fokozotton feltűnő mindez. Amikor a nap felerősödik a szabadban, akkor vetik le régi téli bundájukat, amit egy sokkal könnyebb nyári kabát vált fel. Ez megvédi a macskát a túlzott UV sugárzástól és a magas hőmérséklettől.

Amikor pedig a téli bundát ölti a cica magára ősszel, egy vastag, szigetelő szőrréteget kap, amely véd a nedvesség és a hideg kellemetlenségei ellen.

Ám természetesen nem csak ilyenkor kell számítani szőrhullásra, minden nap találni fogsz szőrszálakat a lakásban valamilyen mértékben. Különösen igaz ez a benti cicák esetében, akiknek nincs konkrét vedlési időszakuk, hiszen a házban a hőmérséklet nagyjából változatlan marad, ami azt jelenti, hogy az állatnak nem kell alkalmazkodnia a meleghez vagy a hideghez.

Ráadásul a nappalok is nagyjából egyforma hosszúak a beltéri világítás miatt. Egyes macskák úgy reagálnak erre a mesterséges környezetre, hogy állandóan veszítenek el szőrszálakat.

Hogyan érdemes ápolni a hosszú szőrű cicák bundáját?

A hosszú szőrű tigrisek természetesen varázslatosak és gyönyörűek, de kétségtelen, hogy a gondozásuk több munkát igényel, mint a rövid szőrű macskák esetében. Különösen a benti cicák esetében kiemelkedő ez.

Lehetőleg minden nap keféld át a bundájukat és figyelj oda arra, ha esetleg valami miatt jobban kezd hullani a szőre.

Mitől hullik a macska szőre?

Valójában számos ok állhat a fokozott szőrhullás hátterében, amelyeket most röviden áttekintünk.

Diéta vagy étrendváltás

A macskákat kiegyensúlyozottan és természetüknek megfelelően kell etetni. Az egyoldalú étrend például negatív hatással lehet a szőrzet állapotára. Néha hasznos lehet az étrendi hiányosságok kompenzálása vitaminokkal. E téren mindenképpen szakember tanácsát kell figyelembe venni.

Parazita fertőzés

Amikor például atkák vagy bolhák fertőzik meg a cicákat hajlamosak sokat vakarózni. A legrosszabb esetben ez akár azt is eredményezheti, hogy egész szőrcsomókat húznak ki ilyenkor. A parazita fertőzést az állatorvosnak kategorikusan diagnosztizálnia kell, majd ennek fényében alkalmazhatja a megfelelő gyógymódot.

Stressz okozta szőrhullás

Ha új emberek vannak a házban, versenyhelyzetbe kerülnek más macskákkal, vagy akár költözés történik, az okozhat olyan stresszt, amely bizony járhat fokozott szőrvesztéssel.

Természetesen néhány szőrszál egy egészséges és nyugodt cica esetébe is ki fog hullani minden nap, ettől nem kell megijedni.

A megfelelő időpont a szőrzet ápolására

Ha a macskád nyugodt, bújós hangulatban van, és éppen neked van időd egy kis szőrápolásra, akkor nem szabad elszalasztani az alkalmat. Célszerű ehhez olyan helyiséget találni, ahol semmilyen meglepő hangos zaj nem vonja el az állat figyelmét.

Ezután tedd magad elé a macskát!

Ezután először simogasd egy ideig a fejétől a farka irányába. Lényeges, hogy a hosszú szőrű macska farkát csak kefélni szabad, soha nem fésülni. Ugyanis nagy a kockázata annak, hogy kihúzod ezeket a gyönyörű farokszőröket. Jó tanács továbbá, hogy a macskák általában nem szeretik, ha a hátukra fordítják őket.

Tehát vagy alulról csináld meg a pocakját a kozmetikázás során vagy helyezd a cicát a karodra, fogj meg az egyik kezeddel az elülső mancsait, majd a másikkal keféld át a pocakját.

Bár mindez hatalmas macerának tűnhet, hidd el, hogy megér minden erőfeszítést, ugyanis ez a napi is rituálé nem csak a cica szőrét teszi szebbé, de szorosabb kapcsolatot is alakít ki gazdi és kedvenc között.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük