Így gondoskodj a macskáról a hőségben!


A hőség minden élőlény szervezetét megviseli. Bár a cicák testét úgy tervezték, hogy meleg éghajlaton is képesek legyenek élni, a nyári hőségben neki is szüksége lehet egy kis segítségre a hűtéshez. Az e témakörrel kapcsolatos fontos információkat és tudnivalókat összegyűjtöttük neked ebben a cikkben!

Kaphat hőgutát a macska?

A válasz a fenti kérdésre egyértelmű igen, bár tény, hogy bizonyos betegségek esetén még érzékenyebbek lehetnek a hőgutára a cicák. Vagyis a ha a macska idős, túlsúlyos vagy szív-tüdőbetegségben szenved, kiemelten oda kell rá figyelned.

Hőguta akkor fordul elő, ha a macska nem tudja szabályozni a testhőmérsékletét. Tehát fel kell ismerned a jeleket annak érdekében, hogy minél előbb tudd, mi lehet a gond.

Ilyen tipikus jelek a zihálás, izzadt mancspárnák, a nyugtalanság, a nyálcsorgás, a gyors légzés, a gyors pulzus, a hányás vagy a láz. Ha ezeket a jeleket észleled, azonnal fordulj állatorvoshoz, vidd a macskát hűvös helyre, és csak kis mennyiségű hideg vizet adj neki inni.

A testüket szobahőmérsékletű vízzel is permetezheted, de a jéghideg vizet kerülni kell, ez ugyanis sokkot okozhat.

Biztosíts számára árnyékos helyet!

Fontos, hogy hozz létre több árnyékos helyet a lakásban vagy az udvar valamelyik részén, amely alatt a macska el tud feküdni, így kültéren és beltéren egyaránt be tud húzódni amikor úgy érzi, szüksége van egy kis hűsölésre.

A nedves törölközők aranyat érnek!

Ha csak teheted, tegyél le néhány megnedvesített törölközőt annak érdekében, hogy rá tudjanak feküdni hűsölni és győződjön meg róla, hogy van friss víz előttük. A legjobb, ha odabenn vagy egy árnyékos fa alatt heveredik le ilyen módon.

Ha ezt nem díjazza annyira a kedvenced, akkor is lényeges, hogy próbáld meg nedvesen tartani a bundáját. Ez történhet akár úgy is, hogy nedves kézzel simogatod a kedvencedet. Fontos, hogy a víz soha ne legyen túl hideg!

Forróságban nincs kinti játék!

Mindig dél körül lesz a legmelegebb, ezért a legjobb, ha a nap legforróbb részében lehetőség szerint bent tartod a macskádat. Próbáld korlátozni a kint töltött időt a reggelre és az estére, amikor valószínűleg valamivel hűvösebb lesz.

A belső teret pedig érdemes ventilátorral vagy légkondicionálóval hűteni. Jó tipp, hogy ha egy palack fagyott vizet helyezel a ventilátor elé, az elősegítheti a hűvösebb levegő szétterítését a helyiségben. A függönyöket és a redőnyöket is behúzhatod, így extra árnyékos helyet hozhatsz neki létre.

Hasznos lehet az is, ha lefagyasztasz egy vízzel teli műanyag palackot, becsomagolod egy törülközőbe és elhelyezed a cicád kedvenc helyén. Sőt, egy kartondobozba is beteheted, így egy új búvóhelyet is kialakíthatsz a kedvenced számára, amit nagyon szeretni fog a meleg napokon.

Lényeges a hidratálás!

Bár a cicák alapvetően jóval kevesebbet isznak mint a kutyák, nagyon lényeges, hogy tartsd hidratáltan a kedvencedet a hőség idején. Ennek az egyik legjobb módja, ha számos tálban vizet helyezel el a házban vagy a kertben annak érdekében, hogy bárhonnan hozzáférhessen.

Ne felejtsd el, hogy a macskák szeretik a folyó vizet, így nagyobb valószínűséggel vonzza őket a macskavíz-szökőkút, amire a kánikulában ajánlott beruházni, ha kedveskednél neki.

Legyen egy napi rutin!

Nagyon fontos, hogy a hőség idején tarts be egy napi rutint, amikor a cicád pontosan tudja, mikor mi fog történni. Ne feledd, hogy a macskák nem szeretik a változást, így ehhez igyekezz mindig tartani magad. Ha lehet, a hőség idején ügyelj arra, hogy a játékidő kora reggelre essen, de ha a munka miatt nem tudod megoldani, estére is időzítheted.

A fentiekből látható, hogy kis odafigyelés mellett is nagyon sokat segíthetsz a cicádnak abban, hogy ne kapjon hőgutát is jobban viselje a meleg nyári napokat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük