Kötelező oltások macskáknak?


Míg a kutyák esetében igen hosszú a lista azzal kapcsolatban, hogy milyen oltások kötelezőek és ajánlottak a számukra, a cicák esetében ez egészen másként fest. Léteznek egyáltalán kötelességek e téren a cicák világában? Mire kell odafigyelned gazdiként?

Ebben a bejegyzésben minden fontos információt összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban.

Létezik kötelező oltás a cicák számára?

A rövid válasz erre az, hogy nem.

Illetve csak abban az esetben, ha külföldre indulsz vele, ugyanis ekkor a veszettség elleni oltás elengedhetetlen. Ennek ellenére azonban érdemes képben lenni a gazdiknak az állatokkal kapcsolatban, ugyanis a kiscicák csak hat hetes korukig védettek az anyatej által.

Ahhoz, hogy felcseperedve kialakuljon a saját, erős természetes védekezőképességük, bizony nem árt egy jó oltási program még akkor is, ha a cica az egész napját a lakásban tölti és nem találkozik más állattal.

Hiszen bizonyos típusú macskabetegségek kórokozóit mi magunk is átadhatjuk neki mikor hazaérkezünk. Ez lehet például fertőző orr- és légcsőgyulladás, calicivírus vagy akár chlamydiosis is.

A kinti cicák esetében pedig fokozott ez a veszély, ugyanis óhatatlan, hogy összetalálkozik más cicákkal is. Így rájuk már veszélyes lehet a veszettség, a macskaleucosis, a fertőző hashártyagyulladás, de még a fertőző immunhiányos betegség, a FIV is.

Természetesen mindez csak abban az esetben igaz, ha nem kapott ezekkel szemben védőoltást. Az utóbbi betegségek egyébként sokkal hatékonyabban elkerülhetők ivartalanított cicák esetében, ugyanis rájuk sokkal kevésbé jellemző a kóborlás és az agresszió is.

Továbbá ajánlott felvenni a védőoltást a fertőző hashártyagyulladás ellen, de ajánlott átgondolni a Microsporiasis elleni védőoltás lehetőségét is, amely főként bőrgombásodásra hajlamos kedvencek esetében javasolt.

Miért jók a védőoltások?

A védőoltások azért képesek hatékony védelmet nyújtani a cicák számára, mert elölt vagy gyengített kórokozókat tartalmaznak. Ezek a szervezetbe kerülve 10-12 nap után védettséget alakítanak ki úgy, hogy közben az állat nem betegszik meg.

Ehhez sok esetben több védőoltás beadása szükséges. Ám mindehhez nagyon fontos, hogy teljesen egészséges legyen a cica aki az oltást, kapja, ellenkező esetben ugyanis okozhat problémát a szervezetbe érkező kórokozó.

Mindezeken felül hangsúlyozandó az is, hogy az oltás megfelelő hatékonyságának kialakulásának része a rendszeres féreghajtás, bolhairtás, valamint az ideális táplálás is minőségi eledelek segítségével.

Miként fest mindez a gyakorlatban?

Lássuk, miként fest mindez a gyakorlatban! A féreghajtások ideális időpontja kiscicák esetében 2, 4 és 6 hetes korban jön el. 9 hetesen viszont már eljön az ideje az első kombinált oltásnak, amely fertőző orr- és légcsőgyulladás, calicivírus okozta nátha, panleukopenia, macskaleucosis, chlamidiosiselleni védőoltás egyben.

Ennek az első ismétlése 3 hónapos korban esedékes.

Két héttel később, 14 hetes korban érdemes beadatni a veszettség elleni oltást, majd 1 éves kor felett évente szükség van egy kombinált oltásra, egy veszettség elleni oltásra, valamint nem szabad megfeledkezni a féregtelenítésről sem.

Lehet mellékhatása az oltásoknak?

Valójában kisebb mellékhatások bármikor előfordulhatnak, ezektől nem kell megijedni.

Ilyenek lehetnek a duzzanat, viszketés, vakcina beadásának helyén jelentkező érzékenység, a pofa és a szemhéjak vizenyős duzzanata, a csökkent étvágy és aktivitás, valamint az enyhe láz is.

Vagyis bár nem létezik kötelező oltás a cicák esetében, felelős gazdiként érdemes beadatni a fenti ajánlott készítményeket. Így ugyanis nem kell aggódnod amiatt, hogy valamelyik tipikus cica kórtól komolyan megbetegszik a kedvenced.

Ezáltal a hétköznapjaitok kiegyensúlyozottak és nyugodtak lehetnek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük