Macska és babonák


A macskákkal kapcsolatban számos babona, legenda és misztikum kering a köztudatban, kezdve a fekete cicákkal, akik attól függően hoznak szerencsét vagy szerencsétlenséget, hogy melyik oldalról haladnak át előttünk, folytatva azzal, hogy képesek megjósolni a halált vagy éppen váratlan vendégek érkezését.

Lássuk, mi minden kötődik e téren a szőrös kis kedvencek létezéséhez!
Vigyázz, mert ha elolvasod ezeket a világ minden tájáról származó babonákat, lehet, hogy soha többé nem fogsz ugyanúgy nézni kedvenc háziállatodra.

Ők a pletykák hordozói

Hollandiában úgy tartják, hogy a macskák pletykás lények, akik boldogan kifecsegik a titkaidat. Éppen ezért sokan nem folytatnak privát beszélgetéseket cicák jelenlétében, mert az itt elhangzott információk könnyen kitudódhatnak a puha talpúak mesterkedései nyomán.

Váratlan vendég betoppanását jelezhetik

A japán babona szerint, ha egy macska a mancsával mossa meg az arcát, az azt jelenti, hogy látogató várható, így érdemes figyelni a kapucsengőt. Hasonló elképzelések vannak az Egyesült Államokban is, azt nem tudni, hogy egymástól függetlenül alakultak-e ki a hiedelmek.

Ha tüsszent egy cica, az számos dologra utalhat

Olaszországban a macska tüsszentését hallani szerencsét jelent, sőt sok esetben anyagi javakat is jelenthet a prüszkölés. Emellett ha egy menyasszony az esküvője napján hallja meg egy macska tüsszentését, az azt jelenti, hogy a házasság jó lesz. De érdemes vigyázni, mert ha a cica háromszor egymás után hapcizik, az a te megfázásodat vetítheti előre.

Veszélyesek lehetnek az újszülöttekre

Létezik egy legenda, mely szerint a macskák „ellophatják” a gyerekek leheletét. Ez a babona valószínűleg abból ered, hogy amikor egy cica összebújik egy alvó csecsemővel meleg kuckót keresve, jellemzően megszagolgatja a pofiját, ugyanis érzi rajta a tej illatát. A babona a középkorig nyúlik vissza. Értelemszerűen semmi alapja sincs, az eredete valószínűleg az akkori roppant magas gyermekhalandósághoz tartozik.

A fekete macskák

Az összes létező macska közül a fekete macskákhoz kötődik a legtöbb babona. Talán ez leginkább annak az európai meggyőződésnek tudható be, hogy a boszorkányoknak fekete macskák voltak a kedvencei, így megjelenésük a gonosz érkezését is jelentette.

Ám ezek az állatok a balszerencse hírnökei voltak már a 13. században is olyannyira, hogy 1233-ban egy pápai rendelet is azonosította őket az ördöggel. Ez pedig a fekete színű cicák millióinak pusztulásához vezetett a következő 300 évben. E téren pedig a mai napig számos babona kering világszerte.

Például sokak szerint ha egy fekete macska, felmegy egy hajóra, majd onnan meghátrál, a hajó elsüllyed a következő útja során. Ha átszalad előttünk egy fekete cica az úton és jobbról balra halad, az balszerencsét hoz, ám ha balról jobbra, akkor szerencsét jelent.

Mindezek miatt a mai napig statisztikai adat az, hogy a fekete macskák rendszerint hosszabb időt töltenek menhelyen örökbefogadásra várva, mint a más színű háziállatok.

Azonban létezik pozitívum is e téren, ugyanis a halászok feleségei úgy vélik, hogy férjük biztonságban lesz a tengeren, ha fekete macskát tartanak a házban. Sőt, az írek szerint, ha ki tudsz tépni egy tiszta fehér szőrt egy teljesen fekete macskából anélkül, hogy fájdalmat okoznál neki, akkor szerencséd lesz a szerelemben.

Sőt, a májusban született cicák különleges képességekkel rendelkeznek.

A vizes bunda esőt hoz

Indonézia egyes részein a macskákat az időjáráshoz kötik. Amennyiben sokáig szárazság van és nem esik az eső, az emberek vízzel öntik le a cicákat, hogy csapadékot hozzon az adott területre.

A cicák, mint időjósok

Megfigyelésekkel lehet alátámasztani a macskák időjós képességét is, ugyanis sokak szerint ha május 15-én és szeptember 17-én egy cica a meleget helyeket keresi, akkor a következő időszakban hideg időre kell számítani. Azonban ha álmos és nem vadászik, akkor esőzésekre kell felkészülni.

Macska az álmokban

Bár hihetetlen, de a cicák álmunkban való megjelenése is sokat árul el a jövőről a babonák szerint. Amennyiben például egy felnőtt macska jelenik meg az álmunkban, az önállóságot és magabiztosságot jelent, ám egy kölyök cica azt jelzi, hogy az illetőt fogják csábítani.

Ha a cica fekete, bizonytalanságot jelent, a fehér a tudatosság jelképe, míg a vörös bunda azt jelzi, hogy pénz állhat a házhoz. A cirmos pedig azt jelenti, hogy bár kellemetlenségekre lehet számítani, azokat jól fogjuk viselni.

A házasság jóslata

Amerika egyes hegyvidéki területein úgy tartják a macskák képesek megjósolni azt, hogy egy fiatal lány igent mond-e egy házassági ajánlatra egy fiúnak vagy sem. Ám ezt nem könnyű megjósolni. Ahhoz, hogy ezt megtudjuk, három cica szőrszálat kell a küszöb alá kell rejteni éjszakára egy papírba csomagolva, másnap pedig kibontani.

Ha a szőrszálak „Y” alakba rendeződnek, akkor a válasz igen, azonban ha „N” betűt formálnak, a legény visszautasításra számíthat.

Az új otthonnál jól jöhet egy cica

Ha új otthonba költözöl, a babona szerint szerencsét hoz, ha először engeded be a macskát és csak utána mész be te a többi családtaggal. Ez egyébként abból eredhet, hogy a cicákat jellemzően megviseli a költözés, így a gazi igyekszik ilyen esetben szemmel tartani kedvencét, míg meg nem szokja az új helyet.

Aki bántja a macskát, meglakol!

Érdekes módon a fentiek ellenére bizonyos babonák szerint aki belerúg egy cicába, azt hamarosan komoly reuma gyötri majd, ha pedig esetleg kioltja az életét, azt nagyon komolyan megbünteti a sors.

Hiszen bár kilenc élete van ezeknek a kedvenceknek, ha egyet is elvesz valaki belőlük, élete végéig rossz szellemek kísérik majd.

A fentiekből látható, hogy számtalan babona és legenda kering a szőrös, doromboló is kedvencek körül. Ami biztos, hogy a jókedvű és egészséges cicák boldogságot hoznak mindez házba.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük