Miért rémülnek meg a macskák az uborkától?


Bármennyire is viccesnek tűnik a kijelentés, a kígyóuborkák és a cicák kapcsolata bizony a legkevésbé sem felhőtlen. Ha nem tudod pontosan így elsőre, miről is van szó, érdemes megnézned a videót, ahogy a macskák ijedten ugranak el egy-egy uborka látványától.

De mégis miért bolondítják meg ez a zöldség a macskákat és vajon biztonságos-e megijeszteni velük cicánkat? Mindezekre keressük a választ ebben a bejegyzésben.

Miről is van szó?

Ezeken a videókon rendszerint az látható, hogy a macska éppen nyugodtan falatozik a táljából, miközben közben a gazdi csendesen lerak egy uborkát a földre, közvetlenül a cica mögé.

A macska felnéz, megfordul és annyira megijed, hogy felugrik és elszalad. A háttérben a tulajdonosok nevetése hallatszik.

Számos szakértő, számos elmélet

A jelenség már egy ideje foglalkoztatja a szakértőket is, ezzel kapcsolatban pedig különböző elméletek is napvilágot láttak már. Vagyis arra vonatkozóan, hogy az uborka mégis miért riasztja el a macskákat, egyelőre nincs egyöntetű válasz.

Az egyetlen dolog ami teljesen biztos, hogy ennek a hosszú, zöld zöldségnek a látványa nagyon ki tudja akasztani a puha talpú kedvenceket.

A váratlan esemény okozta sokk

Az uborka jelenléte okozta szorongást tetézi az a tény, hogy ezt a tréfát általában akkor vetik be a gazdik, amikor a macska eszik, iszik vagy az alomtálcát használja. Ugyanis ilyenkor a legkönnyebb észrevétlenül mellécsempészni a zöldséget.

Ám a cicák táplálkozási területe és alomhelye szent, az uborka pedig ebben az esetben betolakodó és fenyegetést jelent a számukra. Erre pedig az állatok félelemmel és szorongással reagálnak.

Erre ösztönös reakció, hogy a cica felugrik, vagy épp ellenkezőleg lefagy a helyén, esetleg felborzolja a szőrét.

Gondolj csak bele, te magad is megijednél ha hirtelen valami mögötted teremne, aminek megjelenésére egyáltalán nem is számítottál.

Az ösztönök

Fontos tudni ennek kapcsán, hogy az uborka kihelyezése kapcsán tapasztalt reakció az ösztönökön alapul. Egyrészt a csíny csak akkor működik, ha a cica váratlanul pillantja meg a mellé kerülő uborkát, vagyis egy idegen tárgy kerül hirtelen a közvetlen közelükbe, ami már önmagában is ijesztő lehet.

Ráadásul a macskáknak olyan kiváló szaglásuk és a hallásuk, hogy már erősebb szagok vagy szokatlan hangok esetén is stresszesek lehetnek.

Hacsak a cica nem egy uborka mellett nőtt fel, bizony felzaklathatja a zöldség nem mindennapi, jellegzetes illata, amelyen maga a látvány sem segít. Bár a cicák ragadozók, bizonyos szempontból prédák is lehetnek, így az ilyenkor tapasztalt reakció teljesen normális.

A helyzetet rontja, hogy a macskák igen rosszul látják a nagyon közeli tárgyakat. A néhány méterrel távolabb lévő dolgokat látják a legtisztábban. Így ha arrébb ugrik, a gyanús tárgy biztonságos távolságból, alaposabban megvizsgálható.

Mindezeken felül egyes szakértők elmélete szerint a macskák az uborka alakját a kígyó alakjával társítják. A cicák meglátnak egy hosszúkás zöld tárgyat, és azt hiszik, hogy egy kígyó, ezért elmenekülnek előle.

Bár nem mindenki ért egyet ezzel az elmélettel, lehet igazság alapja a dolognak.

Vannak cicák, akik nem rémülnek meg!

Érdekes, de néhány macska kifejezetten nyugodt marad, amikor meglátja az uborkát. Éppen ezért az állatpszichológusok azt gyanítják, hogy inkább jellem kérdése, hogy a cica megijed-e a zöldség felbukkanása után.

Nem érdemes ezzel szórakozni

Bár az uborkától és más gyümölcsöktől félő macskákat bemutató videók szórakoztatóak, a szakértők azt tanácsolják, hogy ne próbálkozzunk hasonló csínyekkel otthon a kedvencünkkel.

Ez ugyanis nem tesz jót az egészségüknek, fokozott stressznek tesszük ki az ártatlan cicát. Hiszen az ember ilyenkor szándékosan megijeszt egy gyanútlan állatot.

Vagyis bár mókásnak tűnhetnek ezek az ugratások, nem érdemes velük otthon szórakozni. Arra viszont nagyon jók, hogy megtapasztaljuk, milyen nagy riadalmat okozhat egy ártatlan tárgy a kedvencünk esetében és mennyire sebezhetők ezek az érzékeny érzékszervekkel megáldott cicák.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük