Hogy kell szakszerűen fésülni a macskát és melyik ehhez a legjobb kefe?


Ha macska gazdi vagy, te tudod a legjobban, hogy ez mennyi előnnyel jár. Azonban komoly hátránya az a kis szőrmókok jelenlétének, hogy bizony a cica bundáját rendben kell tartani. Bár a macskaszülők többsége megbirkózik azzal, hogy a macskaszőr szinte mindenhol ott van a lakásban, ám sokat segít ezen és a cicabunda ápoltságán egyaránt, ha a macska szőrtípusának megfelelő kefével szelídíted meg a szőrzetet.

Lássuk, a te kedvencednek mi a legjobb!

Egy átlagos cica szőrének sűrűsége kifejezetten magas, hiszen kb. 25 000 szőrszál jut egy négyzetcentiméterre. Összehasonlításképpen: a kutyáknál 1000-9000 szőrszál helyezkedik el egy négyzetcentiméteren. Így nem meglepő, ha szükségük van a megfelelő ápolásra ilyen szőrmennyiség mellett.

Melyik kefe a legjobb a cicádnak?

Minden macskabunda egyedi, ami azt jelenti, hogy nincs olyan kefe, amely mindegyik állat számára megfelelő lenne és amely tökéletesen működne. Éppen emiatt a megfelelő kefe kiválasztása előtt figyelembe kell vennie macska szőrtípusát.

Milyen bundája van a macskádnak?

A cica szőrének megfelelő ápolása miatt fontos, hogy azonosítsd a macskád szőrtípusát, mielőtt kefét választanál neki. A macskabundának négy fő típusa van, ide sorolhatóak a hosszú szőrű típusok, a rövid szőrű macsekok, a göndör szőrű és a szőrtelen kedvencek.

Hosszú szőrű macskák

A hosszú szőrű macskák szőrzete kétségkívül csoda szép, mindenképpen fokozott gondoskodásra van szükség ahhoz, hogy valóban teljes pompájában tündökölhessen. Ilyenek a perzsák, a Maine Coonok és a szibériaiak is. Esetükben jó választás lehet az állítható bontókefe, amely biztonságosan és egyszerűen távolítja el az összetapadt gubancokat. Ezen felül egy aljszőrkefe beszerzése is mindenképpen ajánlott.

Rövid szőrű macskák

A rövid szőrű macskák bundája általában kevesebb karbantartást igényel, mint a hosszú szőrű cicák szőrzete. Ezeknek a fajtáknak aszőrzete jellemzően maximum két centiméter hosszúságúra nő, így nagyon könnyű ápolni őket. Ilyenek például a bengáli cicák vagy az amerikai rövidszőrűek.

Esetükben aljszőrkefe használata ajánlott, amely akár a vedléskor kihulló szőr 90%-át is eltávolíthatja.

Göndör szőrű cicák

A göndör szőrű macskabundát általában a legkönnyebb karbantartani, mivel jellemzően ritkábban hullajtja el a szálakat, mint a többi típusú macska. A göndör szőr egy genetikai mutáció eredményeke, ilyen például a Devon Rex vagy a LaPerm. Hozzájuk mindenképpen érdemes beszerezni egy nagy, erős bontókefét, amely segíti a kifésülésben.

A szőrtelen cicák

Bár a legtöbben azt feltételezhetik, hogy egy szőrtelen macska teljesen kopasz, valójában finom szőrzete van, amely a velúrra emlékeztet. A listán szereplő többi macskától eltérően a szőrtelen macskáknak hetente fürdetniük kell, hogy testük mentes legyen az olaj felhalmozódásától.

Macskabunda rétegei

Most, hogy megvizsgáltuk a macskabundák különböző típusait, mélyebben megvizsgálhatjuk a szőrzet rétegeit. Fontos megjegyezni, hogy nem minden cica rendelkezik az összes réteggel. Ám az alábbi információk nagy mértékben segíthetnek meghatározni, hogy milyen típusú kefét érdemes használni.

A fedőszőr határozza meg a cica színét és a mintázatát. Ez a réteg hosszabb vezérszőrökből, valamint rövidebb fel- vagy támasztószőrből áll. Az aljszőrzet tulajdonképpen egy szigetelő réteget képez, mely közvetlenül a bőr felett helyezkedik el és rövid, puha és finom kis szőrszálakat foglal magában. A pehelyszőrzet a vastag aljszőrzet, amely nagyon puha és selymes.

Ez a szőrzet felelős a macska testének hőveszteség elleni szigeteléséért. Egyes macskáknak, mint például a jávai és a szfinxnek, nincs ilyen szőrrétegük. Másoknak, különösen a göndör szőrű macskáknak csak pehelyszőrük van.

Vagyis a megfelelő ápolás és fésülés minden cica esetében szükséges, ám érdemes minden cicának a lehető legmegfelelőbb eszközöket megtalálni ehhez.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük