Hogy védd meg a karácsonyfát a macskától?


Cica gazdiként számodra a Karácsony minden bizonnyal a szeretet ünnepe mellett igen komoly kihívást jelent abból a cica és a fa megóvása szempontjából. Vagyis, hogy miként érheted el azt, hogy a kedvenced is jól érezze magát december végén és a karácsonyfa is állva maradjon.

De gondolj csak bele! A macskád szemszögéből elképesztően izgalmasak a magasra pakolt, színes díszek. Vagyis egyszerűen nincs olyan opció, hogy nem próbál meg felkapaszkodni a fára, hogy játsszon a díszekkel. Éppen ezért íme néhány tipp, hogy mégse fulladjon katasztrófába az év vége.

Élő fa vagy műfenyő?

Valójában az élő fa és a műfenyő mellett és ellen vannak érvek a cica szempontjából. Amennyiben az élő fa mellett teszed le a voksodat, mindenképpen válassz állatbarát, hajlékony tűlevelű fenyőfát, mint például a Douglas típus. Így a levelek nem fognak olyan könnyen beleszúródni a kedvenced mancsába. Ráadásul egyes cicák szívesen esznek meg lehullott tűleveleket, ami fulladást és súlyos hasi fájdalmat is okozhat. Éppen ezért mindig legyen kéznél a porszívó, hogy minél előbb eltüntethesd a padlóra hullott részeket.

A műfenyők esetében nem kell tartani a tűlevelektől, ráadásul az ágai is kevésbé csábítóak a négylábúak számára, már ami a rágcsálást illeti. Ennek ellenére a fának továbbra is macskabiztosnak kell lennie, hiszen a cica nem fogja kihagyni a magasban való ücsörgést és a díszekkel való játékot sem.

Érdemes kisebb méretekben gondolkozni

Bármelyik típusú fa mellett is teszed le a voksodat, mindenképpen kisebb méretekben ajánlott gondolkozni. Hiszen egy kisebb, könnyebb példány kisebb valószínűséggel sérti meg a macskát még akkor is, ha egy óvatlan pillanatban feldől.

Macskabiztos karácsonyfatalp

Ha vágott fenyőt viszel haza, használj mindenképpen szilárd faalapot, amely elég erős ahhoz, hogy a fát függőlegesen tartsa még akkor is, ha egy kíváncsi cica csimpaszkodik az ágain. Érdemes továbbá rögzíteni a fát felülről vagy oldalról is egy damil segítségével.

Ezen felül nagyon fontos, hogy a friss vízen kívül semmit nem önthetsz a tartóba, ami meghosszabbítaná a frissen kivágott fenyőfa élettartamát. Ezek ugyanis a macskák és kutyák számára káros vegyi anyagokat tartalmazhatnak. Ha a kedvenced iszik belőle, abból komoly probléma is lehet.

Hogyan védd meg a macskádat és a karácsonyfadíszeket?

Mind a díszek, mind a cicád biztonsága veszélybe kerülhet, ha a háziállat úgy dönt, a lelógó díszeket macskajátékként használja. Mivel nem állhatsz minden percben őrt a fa mellett, érdemes gondoskodni néhány óvintézkedésről, hiszen sok kicsi sokra megy, ha a Karácsony megmentéséről van szó.

Először is ha lehet, állíts fel akadályt a fa körül!
A rácsos kerítés, a karácsonyfa kapu vagy valamilyen bútor visszatartó erő lehet a macska számára. Bár természetesen ha nagyon fel akar mászni, nem lesz akadály neki mindez, mégis gondolkodásra készteti a szőrös kedvencedet.

Vigyázz a törékeny dolgokkal!
Emellett olyan helyet érdemes találni a karácsonyfának, ahol nincs a közelben vitrines szekrény vagy egyéb üvegfelület, ugyanis ha esetleg mégis felborulna a karácsony jelképe, nem okoz akkora kárt. Ezen felül az üveg díszeket is érdemes hanyagolni. Hiszen ha leesnek vagy eltörnek, kedvenced ráléphet és levághatja a mancsát vagy esetleg megeheti a darabokat.

Nem mindegy, hol kezded a díszítést!
Ajánlott ezen felül a fa alsó ágait csupaszon hagyni és olyan magas szinten elkezdeni a díszítést, hogy a cica elveszítse az érdeklődését.

A fényeknek nem kell mindig világítaniuk!
Az izzósort pedig mindenképpen csak akkor kapcsold fel, ha közvetlenül a fa közelében tartózkodsz, mert a fények különösen csábítóak lehetnek a puha talpúak számára.

A fentiek bár apróságnak tűnhetnek, minden egyes ilyen óvintézkedés nagyon sokat tehet hozzá ahhoz, hogy a Karácsony tényleg békés és boldog legyen a cica és a gazdi számára egyaránt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük