A göndör szőrű macskák szőrápolása


A göndör szőrű cicák elképesztően különlegesek, hiszen nem mindennapi bundával vannak megáldva, amely mindenki tekintetét magára vonzza.

Ha egy ilyen kis szőrmók gazdija vagy, te tudod a legjobban, hogy milyen alapos törődést igényel az ápolása annak érdekében, hogy megőrizze szépségét minden egyes szőrszála.

Éppen ezért most összeszedtük a göndör macskabundával kapcsolatos összes fontos tudnivalót ebben a cikkben.

Mitől lesz egy cica göndör szőrű?

Kezdjük a történetet az elejéről, hiszen jó tudni, hogy honnan is erednek a göndör szőrszálak a cicák esetében. Ez a fajta szőrzet egy természetes genetikai mutáció eredménye, amely igen nagy ritkaságnak számít.

Ezen belül számos típus létezik, rövid és hosszú szőrű változatok egyaránt előfordulhatnak. Ami közös bennük, hogy hiányzik az aljszőrzetük, amely ezt az igen ritka megjelenést eredményezi.

További különlegesség, hogy a göndör szőrű macskák egyáltalán nem, vagy nagyon keveset hullajtják a szőrüket, így sokan hipoallergénnek tekintik őket és sok esetben olyanok is választják őket házi kedvencként, akik enyhe allergiás tüneteket produkálnak a macskaszőrtől.

Fontos azonban felhívni rá a figyelmet, hogy a göndör szőr ugyanúgy kiválthatja a kellemetlen tüneteket, mint a hagyományos bunda.

Szőrápolási tudnivalók a göndör szőrű cicákhoz

Bár alapvetően nem igényel különleges törődést a göndör szőrű cicák szőre, ám nem kérdés, hogy ezen macskák esetében speciális trükkökre van szükség a bundájuk megfelelő gondozásához.

Lássuk, milyen lépései vannak ennek és mi mindenre ajánlott odafigyelni.

Először is nagyon fontos, hogy napi rendszerességgel fésüld át a cicád szőrét, ugyanis nagyon könnyen gubancolódik. Ha kölyök korától kezdve hozzászoktatod, ez egyáltalán nem jelent majd kihívást, sőt, kellemes simogatásként éli majd meg a kedvenced.

Fontos kérdés továbbá a cica fürdetése is, amely azért annyira lényeges, mert egyes macskafélék bőre természetesen zsíros, ami befolyásolja a szőrzet állapotát is. A hetente egyszeri mosás azonban segít elkerülni a váladékozás és más bőrallergiák kialakulását.

Lényeges azonban, hogy bármennyire is különleges a cica szőre, nem szabad túlzásba vinni az ápolást és a fésülést, ugyanis napi több átkeféléstől hullani vagy akár egyenesedni is kezdhetnek a szálak.

Ennek ellenére minden nap meg kell vizsgálni a macskát, hogy nincsenek-e esetleg gubancok vagy csomók a szőrében. Ezek ugyanis könnyen a filcesedés forrásai lehetnek, amely számos kellemetlenséget okozhat.

A legnépszerűbb göndör cicák

Vannak olyan tipikus fajták a cicák között, amelyek nagyon népszerűek a göndör szőrű kedvencek rajongói között. Az egyik ilyen például a LaPerm amelyek bundája olyan, mintha csak dauerolva lenne.

A másik a Selkirk Rex, amely mérete alapvetően kicsi, de csodálatos bundája miatt hatalmasnak tűnik, ráadásul még a bajuszuk is lehet hullámos vagy göndör.

A Devon Rex szőre rövid, hullámos arcvonásaik pedig kifejezetten jellegzetesek.

A Cornish Rex nagyon aktív, robusztus felépítésű és szeretik a gazdájuk figyelmét magára vonni.

Mindez pedig csak a jéghegy csúcsa, hiszen számos más fajtájú cica is létezik, hullámos szőrkoronával.

A fentiekből látható, hogy annak ellenére, hogy igazán különleges bundájú cicákról beszélünk, nem igényel különösebb ápolást ezeknek a kedvencednek a szőre.

Az odafigyelés és precizitás azonban elkerülhetetlen, hiszen ez a kulcsa annak, hogy mindig gondozott, egészséges és igényes legyen a cicád bundája.

Amiben pedig teljesen biztos lehetsz, hogy akárki érkezik hozzád vendégségbe, a különleges bundájú cicádat garantáltan megcsodálja majd.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük