Hosszú szőrű macska fajták


A hosszú szőrű cicák igazán különlegesek, hiszen a megjelenésük már alapvetően is magára vonzza az ember tekintetét. Íme egy lista az elbűvölő, hosszú szőrű cicákról, akikbe mindenki beleszeret egy kicsit.

Lássunk néhány egészen különleges fajtát közülük!

Amerikai Bobtail vagy csonkafarkú macska

Alapvetően az új fajták közé tartozik ez a különleges cica, a 60-as években vált nagyon népszerűvé és természetesen nem lehet nem észrevenni azt, hogy a farkuk nagy része bizony „hiányzik”. Ebben az rejlik az egyediségük is.

Bár a farkuk kifejezetten kurta, amely szerencsére csak látványos, egészségügyi hátrányokkal nem jár. Kifejezetten barátságos és intelligens kis állatok a fajta képviselői. Sokak szerint a vadmacskák és házi macskák keveredésének köszönheti a világ ezeket a kedvenceket.

Bár mindegyik egyed szőre kifejezetten dús, a bunda hossza eltérő lehet. Hetente kétszer érdemes megfésülni, ha rövidebb a szőre és háromszor, ha hosszabb. Az utóbbi típusba tartozóknak nagyon könnyen törik a szőre, így különösen fontos nem elhanyagolni annak ápolását. Mivel a bőrük is érzékeny, a fésülés és ápolás elmaradása esetén sebek jelenhetnek meg a bőrfelületen.

Ám ha odafigyelsz rá és kiskoráról kezdve szoktatod ezekhez a rituálékhoz, ő mindezt szeretgetésnek éli majd meg.

Burmai macska

A rendkívül szociális és játékos Burmai macska elképesztően ragaszkodó típus, akár a világ végére is elkísérnél a gazdiját és folyamatosan szemmel tartja a lakásban, merre jár éppen. Nem új fajta, az 1400-as években Burmában a buddhista templomokban szent állatként tekintettek rájuk.

Gyönyörű, közepes hosszúságú, selymes bundája van, amely csodásan fénylik, hivatalosan 10 különböző színváltozata létezik. Ápolása kifejezetten egyszerű, nem igényel külön odafigyelést. Bőven elég, ha a felső réteget időnként átkeféled annak érdekében, hogy, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket.

A bundáján és természetén túl sok esetben az igéző kék szemeik ragadják magukkal az ember. Létezik a fajtán belül közepes és nagy méretű kedvenc egyaránt.

Himalájai macska

A Himalájai macskáknak a perzsa cicák hosszú szőrzete és lapos arca, valamint a sziámi macskák egyedi mintája és élénkkék szemek jutottak osztályrészül, vagyis nem véletlen, hogy ennyien rajonganak értük.

Nagyon aranyos, ragaszkodó természettel vannak megáldva és elképesztően nyugodtak. Fontos, hogy ha nem kék a szeme a cicának, az bizony nem Himalájai fajta!

Szőre hosszú, nagyon selymes és vastag aljszőrzet tartozik hozzá. Többféle színváltozata létezik. A farka erős és bozontos. A himalája macska hosszú szőrét naponta ápolni kell, amelyhez elegendő egy puha macskakefe.

Ennek elmulasztása esetén a szőre gyorsan gubancolódik és csomóképződésre hajlamos. A rendszeres fürdetésről sem szabad megfeledkezni, különösen odafigyelve a mancsokra. A hosszú szőrökből adódóan a cica mancsaiban gyakran gyűlik össze mindenféle szennyeződés. Ezt a fajta gondoskodást elképesztő kötődéssel és sok szeretettel hálálja meg.

Japán bobtail, vagy csonkafarkú macska

Ez a játékos, nagyon társasági cica igen sokáig hű társad lehet, ugyanis átlagosan 15-18 évig él. A Japán bobtail cicák közepes méretűek, többféle színben és mintázatban tündökölhetnek.

Az egyik legrégebbi macskafajta amely kapcsán számos legenda kering a köztudatban. A legtöbben úgy gondolják, hogy szerencsét és jólétet hoznak.

Két rétegű bundája sűrű, finom. Többféle színben és színvariációban léteznek, így találkozhatsz csokoládé, vörös, bézs, fehér, szürke vagy fehér szürkével is. A szőre ápolása szempontjából bár nagyon fontos a rendszeres fésülés, a kiegyensúlyozott és megfelelő étrend a fő kulcsa a szépsége megőrzésének.

LaPerm macska

A LaPerm cicák számtalan különböző külsővel ismertek, sokan közülük hosszabb, göndör vagy kócos hatású bundát viselnek, de léteznek közöttük rövid szőrű típusok is.

Nagyon ragaszkodnak a gazdijukhoz és igénylik a figyelmet, a testi érintést. A szőre vedlésre nem hajlamos, annak selymessége és göndörsége megőrzésének érdekében érdemes rendszeresen fürdetni. Ezt követően nem kell szárítani, elég száraz törölközővel áttörölgetni.

Maine Coon macska

A maine coon macska a létező legnagyobb házimacska fajta, amelynek képviselői hosszú, bozontos szőrükről és farkukról ismertek. Ezek az édes, társasági cicák leggyakrabban barna és cirmos színűek, élénk színű szemük pedig lehet kék, zöld vagy akár arany is. Bundája vízálló, sűrű aljszőrzettel és erős fedőszőrrel rendelkezik.

A talppárnák közötti szőrcsomók olyan hosszúak, hogy akár 2 cm-el is túlnyúlhatnak a lábujjakon. Alapvetően komolyabb ápolást nem igényel, elég hetente egyszer-kétszer alaposan átkefélni, ám vedlés idején más a helyzet, ilyenkor akár naponta is átfésülhető.

Abban az esetben ha a cica kültéren is megfordul, érdemes rendszeresen átnézni a bundáját, hiszen a hosszú szőrzet jó búvóhely lehet az élősködők számára.

Man szigeti macska

A Man szigeti cicák számtalan különböző külsővel léteznek. Vannak, amelyek rövid szőrűek, mások hosszú bundával vannak megáldva, de a színük is egészen eltérő lehet. A legfigyelemreméltóbb fizikai jellemzőjük azonban egyezik, ugyanis nincs farkuk.

A szőrzete könnyen ápolható, heti egy átfésüléssel biztosítható az elhalt szőrzet eltávolítása és a faggyú megfelelő eloszlatása. Fürdésre ritkán van szüksége, ha esetleg összekoszolódna, vattakoronggal vagy puha, nedves ruhával ajánlott áttörölni. Nagyon okosak, gyakran játszanak és keresik az emberrel való kapcsolatot. Mivel ezek a macskák nagy odafigyelést igényelnek, nem szabad őket hosszú ideig egyedül hagyni.

Norvég erdei macska

A norvég erdei macskák bundája valódi kihívást jelent a gazdi számára, ugyanis hetente többször kell kefélni és fésülni ahhoz, hogy az gubancmentes maradjon. Szőrváltáskor ezt gyakrabban is érdemes megtenni. Mivel ilyenkor jóval több szőrszálat nyel a cica, mint egyébként a tisztálkodás során, segíthet a malátapaszta és a macskafű alkalmazása.

Igen nagy méretűek a norvég erdei macskák, ennek ellenére imádnak ugrálni és újabb zugokat felfedezni a lakásban. Nagyon barátságok és szociális macskák.

Török angóramacska

Törökországban a török angóra macska nemzeti állatnak számít. Az apró termetű cica elegáns hatást keltő hosszú szőrével hamar sokak kedvencévé tette. Mivel nincs aljszőre, nem hajlamos a csomók és filcek képződésére a bundája.

Éppen emiatt egyszerű az ápolása is, hiszen bőven elég heti egyszer kifésülni és átkefélni a szőrzetet. Barátságos, kedves kis állatok.

Neva Masquerade

A Neva Masquerade cicák igazán figyelemfelkeltő cicusok, ugyanis a hosszú, sűrű szőrzetük gallérral van megkoronázva, amelyhez izmos test és a dús farok társul. Ez pedig a vadmacska kinézetét kölcsönzi ennek a cicának. Nagyon sokféle színben előfordulhatnak és nem ritkák élénk árnyalatú szemük van.

A nyári, rövidebb bundát ezek a cicák maguk is képesek maradéktalanul gondozni, így ezekben a hónapokban elég egy kis kefélés heti egy alkalommal. Ugyanakkor a téli hónapok alatt és vedlési időszakban kiemelt figyelmet kell fordítania szőrzet megfelelő ápolására.

Ragdoll

A masszív, termetes ragdoll széles mellkasával és izmos testével erőteljes megjelenésű, amelyet puha, selymes szőrzete ellensúlyoz. Esetükben gyakori nyak körüli gallér viselése is. Nagy, kerek, világító kék szemei a fajta jellegzetességéül szolgálnak, szőre színe pedig igen sokszínű lehet.

A szőrük félhosszú, ám aljszőrzetük nincs, így ennek köszönhetően könnyen ápolhatók. Így bőven elég hetente egy alkalommal átfésülni a cica szőrét.

Selkirk Rex

A Selkirk Rex egy göndör szőrű cica fajta, amely egy génmutációnak köszönhető. Maga a ,,Rex” elnevezést a nyúltenyésztésből ered, ugyanis a hasonló szőrzettel megálmodott nyulakat is ezzel a névvel illetik. Hullámos bajszuk miatt sokak szerint korlátozottak az érzékelő képességeik.

A bunda ápolása általában egyszerű akkor is ha rövid szőrű példányról van szó, de a hosszú szőrszálak ékesítik a kedvencedet. Hetente legalább egyszer érdemes átkefélni a szőrzetet. Ami biztos, hogy kifejezetten emberközpontú, barátságos cicák.

Szibériai macska

A szibériai macska olyan, akár a vadmacska lekicsinyített verziója. Dupla rétegű bundája víztaszító és a különösen vastag, így remekül bírja kültéren a legnagyobb hidegekben is.

Nagyon bennük van a vadászösztön és mozgékonyak is, emellett jó tudni, hogy kifejezetten igénylik a napi szintű kijárást akkor is, ha alapvetően benti cicákról van szó, odakinn pedig repkednek a mínuszok.

A fentieket látva egyértelmű, hogy nagyon sokféle különleges hosszú szőrű cica létezik, amelyek mindegyike más miatt különleges. Ha ilyen kedvencre vágysz, nem kérdés, hogy érdemes alaposan utána nézni az egy-egy típussal kapcsolatos tudnivalóknak annak érdekében, hogy a közös életetek zökkenőmentes és harmonikus legyen majd.


2 thoughts on “Hosszú szőrű macska fajták

  • 2022.12.06. at 09:56
   Permalink

   Köszönjük, 100%-ig igazad van, a címben hibásan írtuk, javítottuk!

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük