Így tarthatod távol a macskát a kerttől növények segítségével!


Hasábjainkon leginkább cica gazdikhoz szólunk, ám tudjuk (bár nem értjük), hogy vannak, akik nem szeretnének macskát a kertben látni, nekik segítünk egy kicsit ezzel a cikkel.

A macskák territoriális állatok, azaz azon a területen érzik magukat igazán jól és biztonságban, amelyet megjelöltek a maguk számára. Ez a terület a macska territóriuma, amibe gyakran belesnek a szépen gondozott kertek is.

A kertünkbe látogató macska, végigjárja a kertet és megjelöli a területét, ezt láthatjuk például akkor, amikor hozzádörgölőzik különböző tárgyakhoz, vagy éppen vizeletet spriccel rájuk. Ha már otthonosan érzi magát nálunk, akkor huzamosabb időt is eltölt a kertben, ilyenkor előfordul, hogy a dolgát, például a gondosan előkészített virágágyásba végzi.

Előbbi tevékenységeivel a macska nem okoz jelentős kárt, ugyanakkor előfordul, hogy ennek ellenére sem kívánatos a jelenléte a kertben. Számos olyan termék, valamint házi praktika is létezik, amely a segítséget nyújthat a cica távoltartásában, melyek közül a macskák távoltartására alkalmas növényeket mutatom be a következőkben.

Macskajaj, macskaűző (Coleus canina)

Macskaűző növény

Az egyik leggyakrabban ajánlott növény, a macskajaj vagy macskaűző, amely egy bokros növekedésű, alacsony-közepes magasságú egynyári növény.
A cicákra teljesen ártalmatlan, egyáltalán nem mérgező, ugyanakkor a leveleiben lévő illóolajok taszítják a macskákat. Ezt a növényt napos, világos és félárnyékos helyre, ágyásba, balkonládába és nagyobb cserépbe is lehet ültetni. Rendszeres öntözést igényel.

Levendula (Lavandula angustifolia)

Lilás levendula virág

A levendula illata az ember számára nagyon kellemes, illóolaját is rengeteg módon hasznosítjuk, nyugtató, hangulatjavító, alvássegítő hatású.
A cicák nincsenek ennyire elragadtatva a levendulától, ezért, nem csak szépsége és egyszerű gondozhatósága miatt lehet érdemes helyet szorítanunk a levendula számára a kertben.
Ültessük napos helyre, jó vízáteresztő képességű talajba és a begyökeresedésig öntözzük mértékkel.

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

Virágzó rozmaring

A rozmaring aromás illatú, gyakran használt fűszernövény és gyógynövény, melyet akár az előbb bemutatott levendulával együtt is ültethetünk, egy mini fűszer és gyógynövény kertet létrehozva.
Szabadföldben, valamint nagyobb cserépben is nevelhetjük. Helyéül napos helyet válasszunk, elég mértékkel öntözni a megfelelő fejlődéshez.

Csombormenta (Mentha pulegium)

A csombormenta Európa, Nyugat-Ázsia és Észak-Afrika egyes részein is előforduló évelő növény. Természetes élőhelyét az árterületek, mocsarak, árokpartok, illetve nedves rétek jelentik.

Illata a kakukkfű és a borsmenta illatára emlékeztető. Örvökben álló, levélhónaljban nyíló lila virágai nyáron nyílnak.

Kerti ruta (Ruta graveolens)

Kerti ruta

A kerti ruta vagy szagos ruta gyakran ajánlott macska távoltartó növény, ültetése azonban körültekintést igényel.
A kerti rutát gyógynövényként tartják számon, azonban helytelenül felhasználva mérgező is lehet, ráadásul leveleinek érintése bőrirritációt és felhólyagosodást is okozhat, ezért mérlegeljük, hogy tényleg ér-e annyit a cica elűzése, hogy egy a gyerekekre is veszélyt jelentő növényt ültessünk a kertbe.

Macskamenta (Nepeta)

Macskamenta virága

A macskamentát az előbbi növényektől eltérően, a macskák kimondottan szeretik. Ezt a tulajdonságát kihasználva, olyan foltokat hozhatunk létre a kert problémás részeitől távol (pl. rendszeresen gyomlált, porhanyós talajú virágágyás), ahol a cicák szívesen időznek majd.

Fontos megemlíteni, hogy a macskamenta jellemzően a 6 hónapnál idősebb, ivarérett macskák 70-80%-ára hat, így lehetnek olyan esetek, amikor hatástalan.
A növényeken túl egyéb barátságos módszerek is léteznek, amivel a macskák számára kevésbé vonzóvá tehetjük a kertet. Ha a talajt talajtakaró növényekkel, vagy éppen mulccsal takarjuk, akkor csökkenjük azoknak a területeknek a nagyságát, amelyet a cicák WC-nek tudnak használni.

A macskákat taszítják a citrusfélék is, például a citrom és a narancs. Ezeknek a gyümölcsöknek héját, vagy magukat a gyümölcsöket félbevágva is kihelyezhetjük a kertbe.

Bízom benne, hogy hasznosak voltak számodra is ezek a tanácsok és sikerül a legbékésebb módon távol tartanod a nem kívánatos látogatókat.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Neckbone; Wikipédia / Szerző: Amazonia Exotics U.K


2 thoughts on “Így tarthatod távol a macskát a kerttől növények segítségével!

 • 2022.05.18. at 08:54
  Permalink

  Mindennek költségeit illene a macska gazdájának állni, ha már képtelen portán belül tartani kedvencét, nem pedig a szomszédokat kényszeríteni ilyen, macska hiányában felesleges kiadásokra.

  Reply
  • 2022.05.18. at 15:13
   Permalink

   Abszolút egyetértünk, hogy felelős cicagazdikra lenne szükség! Ugyanakkor a cikkben említett megoldások több esetben is hasznosak
   – kóbor macska esetén
   – ha valakinek van cicája, de bizonyos helyekre már nem szeretné beengedni
   – és igen, ha a szomszédban van a macsek

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük