Macskabarát növények a kertbe


A macskabarát növények közül a macskamenta és a macskagyökér a legismertebbek és legelterjedtebbek, ami nem csoda, hiszen mindkét növény euforikus hatást vált ki a cicákból, szinte megrészegülnek tőlük.

Akadnak azonban olyan cicabarát növények, melyek nem ilyen heves hatásúak, a macskák mégis nagyon kedvelik őket, így telepítésükkel a cica kedvére lehet tenni, hogy még szívesebben tartózkodjon a kertben vagy a lakásban. Lássuk, milyen növények jöhetnek szóba!

A citromfű illata vonzó és kellemes a macskáknak, szívesen időznek a növény közelében, komfortérzetüket nagyban növeli, ha a territóriumukban akad ilyen.

Citromfű

A citromfű egy egyszerűen tartható és roppant hálás kerti növény, megjelenését tekintve felálló szárú, bokros évelő. Virágai aprók és fehérek. A jó vízáteresztő képességű, sovány, laza, meszes talajok ideálisak a számára, fényigénye pedig kifejezetten nagy, legfeljebb részleges, gyenge árnyékba kerülhet.

Vízigénye átlagos, a nyári meleg hónapokban kell csupán rendszeresen öntözni. Ősszel érdemes radikálisan, a talajszintig visszavágni, így a következő tavaszra teljesen megújul.

Arra is van módszer, hogy a kerttől távoltartsd a cicát, ebben a cikben azokról a növényekről írtunk, amiket nem kedvelnek a cicák.

A borsmenta hasonlóan cicabarát növény, négylábú kedvenceink szívesen szagolgatják, jól érzik magukat a közelében.

Borsmenta

A borsmenta is egy alacsony igényű évelő növény, töve gyorsan terjed, szabadföldi ültetésénél ültetőgödrét ezért geotextillel érdemes kibélelni, hogy a nem kívánt terjedést megakadályozzuk. Fürtös lila virágzata magas díszítőértékű. A talajminőségre nem igazán érzékeny, napos és félárnyékos helyeken is szépen fejlődik.

Cserépbe, teraszra vagy balkonra is ültethető, magas illóolaj tartalma miatt a kis tereket hamar betölti friss aromája. Kertbe és cserépbe telepítve is fontos az egészen az ősz végéig tartó rendszeres öntözése, mert a menta erősen vízigényes növény.

Végül pedig essen szó a szakboltokban kapható macskafűről is, ami nem csak vonzó a cicáknak, de szükséges és nagyon hasznos is, ennek rágcsálása ugyanis segíti a macskák emésztését.

A macskafű egy magmix, általában zab és réti komócsin keveréke, de macskafű néven kapni ciprusfüvet vagy zöldliliomot is. Amennyiben a csomagoláson az összetétel fel van tüntetve, válasszuk inkább az első párost.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük