Kisbaba és cica: hogyan szoktasd össze őket?


Amikor az ember egy cicára gondol, elsőre nem éppen az újszülött-barát kifejezés jut az eszébe. Még akkor sem túl kellemes gondolat az összeengedésük, ha barátságos, doromboló szeretetgombócról van szó. De ne izgulj! Némi előkészülettel és odafigyeléssel felelősségteljes cica és egyben embergyermek szülő lehetsz, és életed értelmei békésen élhetnek majd együtt. 

Macskatartás és a baba biztonsága

Egy újszülöttre szinte bármilyen háziállat tartása jelent valamekkora biztonsági kockázatot. De semmi sem megoldhatatlan, csak pár dologra oda kell figyelni. Mik jelentik a legnagyobb veszélyt?

Fulladás

A macskák előszeretettel kuporodnak oda, ahol tartozkodsz, és nincs ez másképp az alvó babával sem. Sajnos volt rá példa, hogy az odabújó és a babával együtt alvó cica a baba fulladását okozta, ezért nagyon fontos, hogy kedvenced ne mehessen be abba a helyiségbe, ahol a kisbaba alszik. 

Toxoplazmózis és egyéb fertőzések

A terhesség hetei alatt valószínűleg már többször hallottál a Toxoplazmózis nevű fertőzésről, amit kifejezetten macskáktól lehet elkapni. Sajnos ez a betegség, de egyéb fertőzések is veszélyesek lehetnek kisbaba korban , úgyhogy mindenképp figyelj oda a következőkre:

 

 • A cicát tartsd beltéren, távol a kültéri és kóbor macskáktól
 • Ha almot cserélsz, használj gumikesztyűt és moss alaposan kezet! 
 • Ne etess nyers hússal!
 • Ne engedjük, hogy a kisgyermek megérintse (vagy akár megegye) a cica almát! 

Féltékenység

Sokszor a cicák nehezen viselik, hogy figyelmünket már nem egyedül élvezhetik. Ezt kifejezhetik panaszkkodó nyávogással, vizeletjelzéssel, de akár az agresszió jeleit is mutathatják. 

 • Próbáljuk a macska addigi életritmusának legalább egy részét fenntartani! 
 • Szánjunk kizárólag rá pár percet minden nap
 • A számára kedves helyeket tartsuk meg neki, ne pakoljunk oda babaápoláshoz szükséges dolgokat! 

Karmolások és harapások

Ugyan a cicák nem jelentenek akkora fizikai veszélyt a babákra, mint a kutyák, de okozhatnak maradandó külső sérülést vagy bőrfertőzést. Sose hagyjuk a babát és a macskát egy helyiségben felügyelet nélkül, és így elkerülhetjük a baleseteket! 

Mit tegyél a baba érkezése előtt? 

Sajnos a kedvenc négylábúdnak nem tudod előre elmagyarázni, hogy hamarosan újabb taggal bővül a család, de ennek ellenére van pár dolog amit már pár hónappal a baba születése előtt érdemes és egyben nagyon fontos elkezdeni.

 

 • Változtassatok a gondozási szokásokon! Ha lehetséges, kérd meg a partneredet, hogy ő etesse a cicát, vagy foglalkozzon többet vele. Így nem érzi majd úgy a csecsemő érkezésekor, hogy elutasítod
 • Ha megérkeznek a bababútorok, és kialakítottátok a baba gondozásához szükséges területeket, tanítsd meg a cicát, hogy nem mehet ezekre a helyekre! Jó ötlet lehet kétoldalú ragasztószalag elhelyezése, ugyanis a macskák utálják a ragadós dolgokat és inkább elkerülik ezeket a területeket.
 • Egy baba új hangokat és új szagokat jelent, ezért érdemes már a születés előtti hetekben babahangokat vagy sírást lejátszani, hogy kedvenced ne ijedjen meg tőle. Kenhetsz magadra azokból az ápolószerekből is, amelyeket majd a kisbabánál használni fogsz
 • Szerezz be kaparófákat: a macskák ugyanis kaparással vezetik le a stresszt és az unalmat, ezért fontos, hogy erre ellenőrzött keretek között adjunk lehetőséget! 

Mit tegyél a baba érkezése után? 

Amikor a kisbaba megérkezett, fontos, hogy tudatos lépéseket tegyél a a bemutatásáért, és mindkettőjüknek biztonságos és kényelmes környezetet teremts. Íme pár dolog, amit a születés utáni napokban és hetekben meg kell tenned! 

 • Ha teheted, kérd meg a partneredet, hogy vigyen haza egy olyan kendőt, mosható pelenkát, ami a babád mellett volt, és mutassa meg a cicádnak! A tárgyat helyezze a baba helyére, hogy megszokja az illatot! 
 • Próbáld meg úgy szervezni a hazatérésed, hogy belépés után legyen egy pár perced csak a cicának! Valószínűleg hiányoztál neki és szeretné a teljes figyelmedet
 • Már fent is említettük, de ne feledd: a cicád kedvenc helyeit tarts meg számára, ide ne pakolj babaholmikat!
 • Ne hanyagold el teljesen a cica játékidejét, és főleg ne a higiéniai szükségleteit! Bár már nem lesz annyi időd körömvágásra, dögönyözésre és játékra, próbálj meg minden nap pár percet foglalkozni vele. Lehet, hogy ez a 30 perc helyett már csak 10 perc lesz, de hidd el az a 10 perc az sokkal több, mint a semmi! 

 

A lényeg: igenis van együttélés cicának és babának

 

Bár érezhetsz némi társadalmi nyomást, hogy elajándékozd a cicát, nem kell megtenned! Ha megfogadod a fenti tanácsokat és nem hagyod felügyelet nélkül őket, békességben tud majd élni a szőrös és az ember gyermeked! 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük