A macska lakásba szoktatása


Egy cica lakásba szoktatása bizony nem egyszerű feladat, ha nyugodt és harmonikus hétköznapokra vágysz és nem szeretnél nap mint nap összekarmolt bútorokkal vagy leszakadt függönnyel szembesülni.

A cicák alapvetően nagyon jól érzik magukat odabenn, azonban ezért tennie is kell a gazdinak. A jó hír, hogy megfelelő türelem és odafigyelés mellett ez egyáltalán nem lehetetlen.

Épp fordított helyzetben vagy? Olvasd el a cikkünket az udvarra szoktatásról!

Új otthon esetében időt kell neki hagyni

Amennyiben kölyök cica érkezik hozzád vagy a meglévő kedvenceddel költöztél új lakásba, netán megmentettél egy négylábút, akkor bizony nagyon oda kell figyelned, ugyanis az új bútorok, szagok és környezet nagyon megrémítheti a macskádat.

Érkezéskor mindenképpen vele foglalkozz legelőször, engedd ki az egyik szobában, ahol ott lesznek a saját kis holmijai is. Itt ismerkedhet az új környezettel és szokhatja az újdonságokat is. Vigyázz, még véletlenül se hagyd nyitva az ajtót, ugyanis félelmükben messzire szaladhatnak ezek az állatok. Innentől kezdve majd szépen lassan megismeri a lakás minden pontját és egy idő után otthonnak is érzi majd.

A legfontosabb, hogy ha lehet, minél többet légy vele együtt a kezdetekkor és csak annyi időre hagyd magára, amíg mindenképpen muszáj.

Legyen fix helye a legfontosabbaknak!

Alapvetően négy olyan felszerelés van, amelynek érdemes az első pillanattól kezdve fix helyet találni a lakásban és azokat később nem elmozdítani onnan. Ez ugyanis nagy mértékben szolgálja a cica harmonikus beszoktatását a lakásba.

Az egyik az alomtálca, ugyanis a cicák szeretnek úgy elvonulni elvégezni a dolgukat, hogy abban senki ne zavarja meg őket. Ennek lehet a helye a fürdőszobában, a lépcső alatt vagy egyéb eldugott helyen, amelyet a nap bármelyik szakában meg tud közelíteni.

A másik az etető-és itató tálak, amelyeknek szintén nyugodt helyet ajánlott találni, azonban lényeges, hogy az ne legyen az alom közelében. A cicák kedvelik, ha a nap minden percében tudnak csipegetni a száraz tápból, így érdemes néhány falatot itt hagyni neki.

A harmadik a kaparófa, amely kapcsán az egyetlen jó tanács, hogy ne kerüljön közvetlenül bútor közelébe, ugyanis a szőrös kis négylábú joggal gondolhatja azt, hogy például a szekrény is a játéktér része.

A negyedik pedig a biztonságot adó kuckó, ahova mindig visszavonulhat a cica, ha éppen egy kis nyugalomra vágyik.

Több szintes macskabútor

A berendezésnél rá is gondolni kell

Amelyik lakásban cica él, ott bizony helye van a macska bútoroknak és a játékoknak is. Hiszen a mozgásigényét és az ösztöneit csak ezáltal elégítheti ki a mindennapok során, különösen abban az esetben, ha kizárólag benti cicáról van szó.

A kaparófa nagy segítség lehet a kanapé, a fotelek és szerkények épségének megóvása terén. Ugyanis ezek a szőrös négylábúak mindenképpen erősíteni fogják a karmaikat, a kérdés csak az, hogy hol teszik meg mindezt. Egy kis türelemmel azonban hamar a megfelelő helyre szoktatható az állat. Ha pedig mindehhez folyamatosan elérhető játékok is társulnak, csak hab a tortán számára.

Érdemes emellett helyet biztosítani számára ablak közelében is, ugyanis előszeretettel nézelődnek innen, ráadásul imádják a magasságot is.

Nem feltétlenül szereti a csendet

A cicák esetében nem ritkán fordul elő, hogy egy-egy hang vagy zene nyugtató hatással van rá. Így ezt a „zajforrást” érdemes bekapcsolva hagyni neki amíg nem vagy otthon, ugyanis így egyszerűbben átvészeli az egyedül töltött órákat. Ugyancsak érdekes lehet számára egy mini csobogó – habár nem feltétlen szereti a legtöbb macska a vizet, azt viszont órákig elnézik ha csobog.

Jót tehet a cicának, ha van társa

A macskák szeretik a társaságot, így ha egyszer összeszokik egy másik cicával, örök szövetséget kötnek és remekül ellesznek egymással. Ráadásul számos felmérés bizonyítja azt is, hogy a társakkal együtt élő állatok rendszerint nem csak kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak, de egészségesebbek is, ráadásul hosszabb ideig is élnek.

A fentiekből látható, hogy bár nem könnyű feladat egy cica lakásba szoktatása, egyáltalán nem lehetetlen megbirkózni az e szituáció által felállított akadályokkal. Ez pedig egy hatalmas lépés egy kiegyensúlyozott cica-gazdi kapcsolat irányába.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük