A macska kiszoktatása az udvarra


Egy cica nehezen viseli a nagy változásokat, hiszen jellemzően ragaszkodnak a megszokott kis dolgaikhoz. Így egy költözés vagy egy új otthonba kerülés bizony komoly hatással lehet rájuk.

Ha szeretnéd, hogy kinti vagy kinti-benti cicád legyen, érdemes tudatosnak lenni az udvarral való kiszoktatás során. Lássuk, mi mindent érdemes tudni ezzel kapcsolatban!

Új helyen érdemes óvatosnak lenni!

Ha új házba költöztetek, esetleg a lakást cseréltétek kertesre vagy egy cicát hoztatok haza magatokhoz, akkor bizony komoly feladat áll előttetek.

Nagyon fontos, hogy az első egy-két hétben semmiképpen ne engedjétek ki az udvarra a macskát, hagyjátok, hogy szépen, lassan a számára kényelmes tempóban szokja meg a szagokat és az új életteret.

Így ugyanis ha később messzebbre is merészkedik a háztól, vissza fog találni az otthonának fogja tekinteni.

Amennyiben kölyök cicáról van szó, fél éves kora előtt semmiképpen ne hagyd kinn egyedül, ugyanis ilyenkor még fizikailag képtelen arra, hogy adott esetben megvédje magát vagy megküzdjön bizonyos akadályokkal.

Nem árt, ha oda tudod hívni magadhoz!

Nem rossz ötlet, ha megtanítasz vele egy hívójelet, amit ha meghall, tudni fogja, hogy várod őt a teraszon vagy a küszöbön. A legjobb módszer erre, ha etetés előtt minden füttyentesz egyet vagy kiabálod a nevét, de használhatsz esetleg sípot is, így hamar összeköti ezt a pozitív dolgokkal.

Ha pedig meghallja ezt a hangot a szabadban, pontosan tisztában lesz vele, hogy szeretnéd ha hazamenne.

Ha kinti-benti cica

Amennyiben kinti-benti cicát nevelnél, nagyon fontos, hogy bármikor legyen lehetősége arra, hogy egy cicaajtón keresztül vagy egyéb módon visszajusson a házba, ha éppen szükségét érti annak.

Így ugyanis mindig lesz egy fix, biztonságos helye, ahova visszavonulót fújhat.

Ellenkező esetben egy idő után várhatóan ki sem akarja majd tenni a lábát az udvarra.

Miért nehezebb a felnőtt macskát udvarra szoktatni?

Mivel a cicák felnőtt korukra jellemzően kialakítanak maguknak egy bizonyos rendet, azon nagyon nehezen változtatnak. Hiszen pontosan tudja, melyik tárgy hol van és mit lehet vele csinálni.

Sokszor már egy új kanapé is kiakasztja őket, nemhogy egy totális környezetváltozás. Így ha például egy eddig jellemzően belső térben élő cicát szeretnénk kiszoktatni az udvarra, akkor bizony előfordulhat, hogy nem lesz könnyű feladatunk.

Az, hogy az alkalmazkodás menny időt vesz igénybe, gyakorlatilag lehetetlen megmondani, ugyanis vannak, akiknél néhány hét után beáll az új rend, míg másoknál ez jóval több ideig tart.

Minden esetre légy azért tisztában azzal, hogy ha a kert tele van izgalmakkal, akkor a macskád is könnyebben indul el felderíteni azt – épp ezért érdemes olyanra tervezni a kertet, ami valóban tele van élettel. Fák, bokrok, virágok, netán macskamenta, tehát olyan növények, melyek vonzzák a rovarokat, madarakat.

Legyen számára biztonságos hely a kert!

Ha a terv az, hogy kizárólag kinn él majd a cica, akkor is fontos egy fix helyen levő, biztonságos kuckót kialakítani a számára, ahova bármikor behúzódhat. Ez lesz az ő bázisa, ahova akkor is hazatér, ha esetleg egy kicsit messzebbre csatangol.

Lényeges az is, hogy állandó helyen legyen számára az étel és az ital is. Az pedig ha gyakran játszol vele a kertben, sokkal hamarabb oldja majd a gátlásokat benne és tudni fogja, hogy az udvaron is otthon van.

Ne feledkezz meg az azonosíthatóságról!

Mivel a cicák számára egy magasabb kerítés sem akadály, biztos lehetsz abban, hogy szétnéz majd a környéken, ha elég bátorságot gyűjtött. Éppen ezért nagyon lényeges a megfelelő azonosíthatóság.

A legjobb, ha chippelve van, de nagyon hasznos az is, ha kap egy bilétás nyakörvet az elérhetőségeinkkel. Így akár a közelben élők is hazavihetik, ha esetleg éppen hozzájuk tévedt volna be és nem esik bántódása.

Ha úgy ítéled meg, hogy veszélyes lehet a környék (nagy gépjármű forgalom, sok kutya a környező kertekben), akkor megoldás lehet az is, ha eleve szökésgátló kerítéssel van körbevéve a kerted, így biztos lehetsz benne, hogy nem csatangol el messzire a macsek.

Vagyis nem egyszerű feladat a cica kertbe való szoktatása, ám egyáltalán nem lehetetlen.

Hiszen amíg megvan a gazdi-cica bizalom és teljes biztonságban érzi magát az udvaron, addig biztos lehetsz benne, hogy mindig egy kiegyensúlyozott és boldog négylábú vár majd otthon.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük