Így ápold a cica szőrét


A macska bundája sokat elárul az egészségéről. Míg a tiszta, fényes szőr egészséges macskát mutat, a száraz bőr, a kopasz foltok és a zsíros szőrzet egészségügyi problémát jelezhet. Ám teljesen egészséges állatok esetében is nagyon fontos a megfelelő ápolás. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk mindent, amit a macska bundájának gondozásáról tudni érdemes.

Amit a macska szőréről tudni kell

A macskák szeretik tisztán tartani magukat, valószínűleg te is láttad már nem egyszer, hogy macska ápolja magát, és durva nyelvével nyalogatja a szőrzetét. Ám mindez nem elég a tökéletes megjelenéshez, az egészséges szőrzethez pedig végképp nem, így a gazdi segítségére is mindig szükség van e téren.

Az ápolási tanácsok fajtától függően változhatnak, például a hosszú szőrű macskafajtákat minden nap ápolni kell, ám a rövid szőrű macskafajták esetében elég hetente egyszer gondoskodni a szép bundáról.

De ami biztos, hogy a szőrápolás egy külön program a cica gazdi számára. Ebbe pedig nem csak a fésülés tartozik bele.

A cica szőrének külső ápolása

Ha a macska bundájának megfelelő külső ápolásáról van szó, akkor mindenképpen hozzá kell szoktatni az ezzel kapcsolatos rutinhoz a kedvencedet már kölyök korában. Így megszokhatja a kefe tapintását úgy, hogy először csak a hátán húzod végig óvatosan az eszközt, majd lépésenként haladsz annak érdekében, hogy ne ijeszd meg a cicádat.

Fontos tudnod, hogy különféle macskabunda kefék állnak rendelkezésre különböző textúrájú sörtékkel, így ezek közül neked kell kiválasztani a leginkább megfelelőt.

Bizony ha nem ápolod rendszeresen a cicád szőrét, az elveszíti a fényességét és úgynevezett „matt macskabunda” alakul ki, ráadásul csomók is megjelenhetnek benne. A hosszabb szőrű fajták esetében különösen nagy ennek az előfordulási valószínűsége.

Ám jó ha tudod, hogy a matt szőrzet számos problémát jelezhet a cica esetében, beleértve a bőrszövet sérülését is.

Ez irritálhatja a bőrt, sőt fertőzéshez vagy paraziták megjelenéséhez vezethet, különösen azokon a területeken, ahol a vizelet és a széklet a szőrükön maradhat. Az ilyen jellegű gondokat pedig csak fokozza, amikor a cicák maguknak tisztogatják a bundájukat. Vagyis ha tartósan fennáll a probléma, akkor érdemes állatorvos segítségét kérni.

Ami nagyon lényeges, hogy soha nem próbáld meg ollóval eltávolítani az összecsomósodott részeket, próbáld meg inkább gyengédet átkefélni, ha engedi a kedvenced.

Ám amennyiben nem áll egészségügyi gond a háttérben, érdemes cicakozmetikus segítségét kérni a gond megoldására.

Milyen gyakran kell fürdetni egy macskát?

A macskákat jellemzően nem kell fürdetni, vannak azonban ritkán olyan körülmények, amikor szüksége lehet az állatnak egy mosdatásra. Ilyenkor fontos, hogy minden legyen kéznél, pakold a kezed ügyébe a macskabarát sampont, a törülközőt, a fürdőszőnyeget is.

Az utóbbi azért nagyon fontos, mert megakadályozza a macska elcsúszását, ezzel együtt pedig a pánikba esését is. Ha mosdókagylóban vagy lavórban fürdeted, semmiképpen ne töltsd tele és minden esetben figyelj a víz hőmérsékletére is. A fejét soha ne vizezd be a cicának, ha meg kell tisztítania a pofijukat, használj inkább nedves ruhát.

A sampon kiválasztásakor mindenképpen ellenőrizd a hátoldalán található címkét annak érdekében, hogy megbizonyosodj arról, hogy alkalmas-e a cicád számára. Semmiképpen ne használj emberek vagy kutyák számára készült készítményeket.

Lényeges, hogy ha macskádnak korpás vagy száraz a bőre, a speciális samponok között érdemes válogatni. Ehhez érdemes egyeztetni az állatorvossal.

Ahhoz, hogy a macskát a fürdés ideje alatt lefoglald, használj finomságokat vagy játékot, hogy elterelhesd a figyelmét. Ha ennek ellenére megpróbál megharapni vagy megkarmolni, mindenképpen kérd egy barátod segítségét.

Nem mindig boldog a cica a fürdetéstől, de van amikor muszáj

A külső ápolás mellett a táplálkozás is sokat számít!

A megfelelő táplálkozás és az általános egészség is mind nagyon fontosak ahhoz, hogy a cica szőre egészséges legyen. Vagyis ha mindegy igyekezeted ellenére azt látod, hogy a macska bundája nem mutatkozik teljes pompájában, az bizony jelezhet betegséget vagy tápanyaghiányt is. Ugyanis rengeteg dolog van hatással a cica szőrére.

Az időjárás, a hőmérséklet, a hormonok, az anyagcsere problémák, a stressz, az emésztési problémák vagy a paraziták bizony mind fakó szőrzetet eredményezhetnek.

Ám egészséges életmódot, jó minőségű, tápláló és természetes táplálékot, valamint rengeteg mozgáslehetőséget biztosítasz a cicádnak, máris remek alapot nyújtasz neki ahhoz, hogy hosszú életű és boldog négylábú lehessen.

A kiegyensúlyozott étrend esetükben megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, ásványi anyagot és vitamint, valamint rengeteg omega-6 zsírsavat és omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ha úgy érzed, a piacon található széles eledel választékból nem tudsz választani neki, kérd ki állatorvosod segítségét.

A fentiek figyelembevétele mellett nem lesz gond, hogy a cicád bundája mindig makulátlan, puha és egészséges legyen. Ez pedig arról is bizonyságot tesz, hogy a gyönyörű külső egészséges belsőt takar.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük