Adható kutyaeledel macskának?


Az egy háztartásban élő négylábú testvérek sok rendszerint sok mindenben osztoznak, hiszen a cica és a kutya ugyanúgy élvezheti ugyanazt a játékot vagy fekhelyet.

Ám bármennyire is jó barátokról van szó, az étel kapcsán nem szabad közösködniük, ugyanis a kutyaeledel fogyasztása kifejezetten káros lehet a macskák számára. Lássuk, mi is áll ennek a hátterében!

Ehetnek-e a macskák kutyaeledelt?

Amennyiben aktuálisan semmilyen más megoldás nincs, kivételesen igen, egyébként szigorúan tilos. Vagy ha éppen kifogyott a cica kaja, a kutyáéba viszont még bőven van, természetesen kaphat belőle a doromboló kedvenc is, huzamosabb ideig azonban káros lehet az egészsége számára az ugató négylábúaknak gyártott eledel.

Vagyis nem kell rögtön kétségbe esni, ha a cica felkap egy darabot a kutya tányérjából és elfogyasztja, azonban nem kell ebből rendszert csinálni.

Az elején tehát leszögezhetjük, hogy fontos, hogy legyen külön kutyaeledel és macskaeledel is abban a háztartásban, ahol ezek a négylábú társak együtt élnek.

Miért káros a kutyaeledel hosszú távon a macskáknak?

Noha időnként úgy tűnhet, hogy rokonok, ám a tény az, hogy a macskák és a kutyák az állatvilág különböző részeiről származnak, és eltérő táplálkozási igényekkel rendelkeznek.

A macskák kötelező húsevők, ami azt jelenti, hogy étrendjük nagyrészt húsfehérjéből áll, annak ellenére, hogy időnként fogyasztanak minimális növényi táplálékot is.

Ezzel szemben a kutyák sokkal szélesebb választékot kínálnak számukra az étlapon. Ebbe beletartozik a hús mellett a gabona és a zöldségek is.

Annak ellenére, hogy a macska bizonyos gabonaféléke és zöldségekett is fogyaszthat, a kutyaeledel nem a legjobb módja ezek bevitelének, ugyanis ezek az étkek nem biztosítanak elegendő fehérjét a macska táplálkozási igényeinek szempontjából.

Mi a különbség a macskaeledel és a kutyaeledel között?

A macskaeledelet és a kutyaeledelt nem egyformán állítják össze a szakértők. Különféle táplálkozási igényeket kell szem előtt tartaniuk. Lássuk a közöttük levő legfőbb különbségeket!

A bennük található fehérje

Egyes aminosavak (a fehérjék építőkövei), mint például a taurin és az arginin jelenléte komoly követelmények a macska étrendjében. Mivel a cicák szervezete nem képes előállítani ezeket, fontos hogy, mindenképpen be tudja azokat vinni a táplálékával.

Azért is fontos ez, mert a macskák hosszú távú taurinhiánya olyan súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a vakság vagy a szív megnagyobbodása. Ugyanez nem igaz a kutyákra, mivel szervezetük képes taurint szintetizálni, ezért a táplálékukat nem mindig a megfelelő taurinszint figyelembevételével állítják össze.

Mindezeken felül tény az is, hogy a macskáknak több fehérjére van szüksége mint a kutyáknak, hogy elérjék a boldog és egészséges élethez szükséges energiaszintet. Vagyis ha a cica rendszeresen kutyák számára készült ételt fogyaszt, az fehérjehiányhoz vezethet, ez pedig súlyos következményekkel jár a macska egészségére nézve.

A vitaminok

A vitaminok szintén nélkülözhetetlenek, ám a macskáknak és a kutyáknak különböző arányban van szüksége rájuk. Az A-vitamin fontos szerepet játszik a macska szemének, bőrének és szőrének egészségének megőrzésében, ezért a hiányosságok kihathatnak a macska jólétére. Ám mivel szervezetük nem állítja ezt elő, étkezés során kell ezt pótolniuk.

Az arachidonsav

Az arachidonsav esszenciális zsírsav, amelyet a macskák szintén nem tudnak előállítani, ezért táplálékukból kell bevinni. A kutyaeledelt általában nem egészítik ki arachidonsavval, mivel a testük képes megtermelni a számukra szükséges mennyiséget.

A kalória tartalom

A macskaeledel magasabb kalóriatartalmú a fehérje többletszükséglete miatt, vagyis a kutyaeledel rendszeres fogyasztásától egy idő után alultáplálttá válnának a cicák.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a macskák megegyék a kutyaeledelt?

Bizony ahol több állat él egy háztartásban, egy idő után felmerül ez a kérdés. Ha többször is rajtakaptad a cicádat, amint megpróbál ellopni egy-egy falatot a kutya tányérjából, érdemes néhány trükköt tudatosan alkalmazni ezzel kapcsolatban. Ezek közül az egyik leghatékonyabb a „látótávolságon kívül” szabály.

Ehhez fontos, hogy egymástól nagy távolságra helyezd el a kutya-és macskaeledelt tartalmazó tálakat, így a cica számára nem lesz olyan nagy a kísértés. A legjobb, ha a két házi kedvenc étkezés közben különböző helyiségekben van.

Vagyis a megfelelő odafigyelés a cicák és kutyák táplálása kapcsán minden téren fontos. Így biztosíthatod a négylábúid számára a nyugodt és egészséges mindennapokat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük