Mikor sovány egy macska?


Egy cica számára a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék az egyik kulcsa annak, hogy egészségesen maradjanak és megtartsák egészséges testsúlyukat.

Ám a szakirodalom gyakran a macskák elhízását említik kulcsfontosságú problémaként, amelyre természetesen nagyon oda kell figyelni, ám a túlságosan sovány cica is aggodalomra adhat okot.

Mégis mi számít soványságnak a macskák esetében és mi állhat ennek hátterében?

Mikor számít soványnak egy macska?

Nagyon fontos tudni, hogy nem szükséges mérlegre állítani az állatot ahhoz, hogy ellenőrizni tudjuk, hogy az állat túl sovány vagy nem. Már csak azért sem, mert a cicák világában nem létezik ideális testsúly, hiszen minden fajta esetében más és más lenne a követelmény, amelyet képtelenség lenne nyomon követni.

Így tulajdonképpen a mérőeszköz által mutatott szám nem mond túl sokat a gazdinak. Viszont ha végig húzod a kezed a macska két oldalán és figyeled, hogy mennyire hangsúlyosak a bordák, az már árulkodó jel lehet.

Ha szinte minden csontot ki tudsz tapintani és ehhez nem is kell különösebben odanyomnod a kezed, akkor bizony erős a gyanú a soványságra. Ugyanezt a mozdulatot elvégezhetjük a gerinc mentén is, ebben az esetben a csigolyákat érdemes kitapintani.

A rövid szőrű cicák esetén egyébként ebből a szempontból könnyebb a helyzet, hiszen akár szemmel látható is lehet a soványság, ám egy hosszabb szőrű kedvenc esetében takarásban maradhatnak a bordák és a csigolyák a szem számára.

Ám nagyon lényeges hangsúlyozni, hogy ezek az otthoni tesztek csak arra szolgálnak, hogy ötleteket adjanak arra, mire kell odafigyelni. Ha gyanús a dolog, mindenképpen keress fel egy állatorvost, ugyanis csak egy szakember tudja biztosan, hogy valóban túl sovány-e a macska és ő tud utána járni annak is, hogy milyen egészségügyi probléma állhat a háttérben.

Ám nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy, hogy bizony állhat a háttérben bélférgesség vagy stressz is, de veszíthet a cica a súlyából a párzási időszak alatt vagy hirtelen időjárás változás esetén is.

Amennyiben pedig éppen kicsinyeket nevel a kedvenced és szoptatja a kölyköket, szintén fennállhat a súlyvesztés lehetősége. Ráadásul becsapós lehet a vedlési időszak is, hiszen kevesebb szőrrel jóval vékonyabbnak tűnhet a kedvenced.

Teendők, ha macska túl sovány

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a cica súlya tényleg az átlag alatt van, akkor érdemes néhány dologra odafigyelni. Először is figyeld meg, hogy mikor enni adsz a cicának, mennyi ideig falatozik és hagy-e a táljában ételt. Ugyanis ha nincs étvágya és emiatt alakult ki az alultápláltság, mindenképpen teljes orvosi kivizsgálásra van szükség.

Amennyiben a megszokott rend szerint fogyasztja el a cica az ételét, ajánlott azt ellenőrizni, hogy megfelelő-e számára a mennyiség. A legtöbb macskaeledel csomagoláson található egy táblázat, amely tartalmazza a macska súlya alapján javasolt adagmennyiséget, ám az állatorvos a legjobb forrás a megfelelő táplálék és adag megtalálásához.

Fontos azonban, hogy nem szabad átesni a ló túloldalára, ugyanis a túletetés a macska elhízását idézheti elő, különösen a benti macskák esetében.

Ha úgy gondolod, hogy a fentiek egyike sem áll fenn, ennek ellenére túl sovány a cicád, akkor felkeresni az állatorvosát és az ő tanácsaid követni a probléma megoldásához.

A fentiekből látható, hogy számos ok állhat annak hátterében, ha egy cica túlságosan sovánnyá válik. Éppen ezért, ha azt gyanítod, hogy a macskád túl gyorsan fogy vagy nem elegendő a súlya, mielőbb konzultálj egy állatorvosával.

Hiszen ha ő is megerősíti, hogy a kedvencednek vannak ilyen jellegű gondjai, rendkívül fontos, hogy komolyan vedd a tanácsait.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük