Miért utálják a macskák a vizet?


A víztől való idegenkedés a házi macskák egyik legismertebb tulajdonsága és lássuk be, ezt a gyakorlat szinte minden esetben igaz. Arra azonban, hogy pontosan mi állhat ennek hátterében, a mai napig nem tudhatjuk biztosan.

Lássuk, mi mindent érdemes tudni ezzel kapcsolatban!

Vannak macskafélék, amelyek kedvelik a vizet

Bizony nem mondható el minden macskaféléről, hogy utálná a vizet, sőt! A tigrisek például szívesen mártóznak meg a vízben ha túl meleg van vagy ha zsákmányra vadásznának.

Azonban rendszerint a házi macskák mindent megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék az elázást.

De mégis mi az oka, hogy a macskák nem szeretik a vizet?

A viselkedéskutatók számos elméletet dolgoztak ki annak érdekében, hogy megmagyarázzák, miért ódzkodnak olyan nagyon a cicák a víztől. Bizonyos elméletek ezzel kapcsolatban arra engedhek következtetni, hogy mivel ez a faj száraz éghajlaton fejlődött ki, és kevéssé volt kitéve folyóknak vagy tavaknak.

Vagyis az iváson kívül nem volt kapcsolatuk a vízzel, hiszen a természetben a macskák a szervezetük számára szükséges víz nagy részét az elfogyasztott táplálékból kapták annak idején.

Ez másik nézet szerint a víz rossz hatással van a cicák szőrére. Mivel a macskák nagyon igényes állatok, akik napjuk nagy részét önápolással töltik, különösen érzékenyek erre.

Ráadásul nedves szőr rendkívül kényelmetlen a macskák számára, gyakran sokáig tart a száradása is, emellett nehezebb is mint a száraz, így a macska kevésbé fürge amikor víz éri.

Szintén szempont lehet a téma kapcsán az úgynevezett sokkfaktor is. Például ha egy szobacica egy véletlen folytán beleesik egy vízzel teli fürdőkádba, az bizony ijesztő élmény lehet a macska számára és jó eséllyel élete végéig félni fog majd a víztől.

Játéknak kiváló, ha nem kell benne elmerülni

Ám jó tudni, hogy annak ellenére, hogy nem szívesen mártózik meg a cica a vízben, játszani nagyon is szeret vele.

A folyó vagy csöpögő víz után szívesen nyúlnak a mancsukkal, ráadásul a víz mozgása és az általa kiadott hangok vonzzák ezeket az állatokat, hiszen ezek mindegyike serkentheti a macska ösztönös késztetését a zsákmány elkapására.

Az ilyen játék még egy egyébként vízkerülő macska számára is elfogadható, mert csak a macska mancsai nedvesednek meg.

Van olyan macska, amelyik élvezi a fürdést?

A háziasított macskák bizonyos fajtái, mint például a Maine Coon és a bengáli kevésbé félnek a víztől és valóban élvezik az időnkénti úszást. Ami ezeket a fajtákat egyedivé teszi, az a bundájuk textúrája, amely vízállóbbá teszi őket, mint más típusú cicák esetén.

Meg lehet szerettetni a vizet a cicákkal?

Az idősebb cicák esetében semmi esély nincs arra, hogy megszeressék a vizet, ha korábban nem volt vele kapcsolata. A kölykök esetében viszont lassan szoktatva, gyakran jutalmazva, pozitív megerősítések mellett és sok türelemmel hozzá lehet szoktatni a kis tigriseket a pancsoláshoz.

Jellemzően ebben az esetben sem ez lesz majd a kedvenc elfoglaltsága, viszont ha később valami miatt mégis szükség lenne a fürdetésére egy nagyobb kalamajkát követően, akkor nem árt, ha nem kell küzdeni a víz ellen ágáló kis kedvenccel.

A fentiekből látható, hogy bár nagy eséllyel nem vizes terepen lesz majd kedvenc elfoglaltsága a cicádnak, ám ennek ellenére nem fog összedőlni a világ, ha esetleg néha véletlenül mégis víz éri a bundáját.

Ám a kedvenced komfortjának fenntartása érdekében jó ha tisztában vagy azzal, miért utálják annyira a vizet ezek a puha talpú háziállatok.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük