Milyen érzéseket tud kifejezni a macska a fülével?


A macskák kifejező lények, akik verbális és non-verbális nyelven is képesek kommunikálni. Persze csak akkor érthetjük mindezt gazdiként, ha nagyon figyelünk. Ha szeretnéd megtanulni és értelmezni a cicád viselkedését, akkor érdemes nagy hangsúlyt fektetni a füleire, amelyek beszédesebbek, mint gondolnád.

A macska füleket tulajdonképpen az érzelmek mozgatják, még a legfinomabb gesztusok is rejtenek valami titkot, amelyből következtetni lehet a kedvencünk aktuális lelki állapotára. Vagyis gyakorlatilag nincs olyan, hogy ne tudd, éppen milyen hangulatban is van a kedvenced.

Ha pedig erre megfelelően reagálsz, elképesztő bizalmat építhetsz az irányába, amit nagy mértékben meghálál majd a kapcsolatotok. Hiszen ami a cicának jó, az a gazdinak is jó.

A fülek semleges helyzetben

Amikor egy macska fülei előre néznek és úgynevezett semleges helyzetet vesznek fel, azt jelzi, hogy a cica boldognak és kipihentnek érzi magát, valamint szeretne lazítani.

Ilyenkor bátran kihasználhatod a barátságos hangulatát, még a legmorcosabb cicákat is bátran szeretgetheted, babusgathatod ebben az állapotban. Azonban ha valami miatt vált, vedd észre és igyekezd ne túlfeszíteni a húrt!

Hegyezett, előre néző fülek

A macska fülei olyankor veszik fel ezt a pozíciót, amikor jobban oda akar figyelni arra, hogy mi történik körülötte. Mintha csak azt mondaná: “Mi ez a zaj? Ki van ott? Mi történik?”

Ilyenkor néha még a két a fülük is különböző irányba néz. Azok a macskák, akik hajlamosak járőrözni otthonukban, gyakran veszi fel ezt a helyzetet. Ilyenkor sok esetben az ablakhoz mennek, hogy jobban szét tudjanak nézni.

Ha rángatóznak a fülek

Ha a cica füle gyors, hirtelen mozdulatokkal mozog, akkor bizony a kedvenced éppen fontos küldetésben van. Ugyanis ha az „egyenesen felfelé és előre” mozgás kiterjesztéseként a macska ide-oda mozgatja a fülét, akkor bizony ő készen áll egy komplett támadás végrehajtására.

Ilyenkor érdemes kapni az alkalmon és kielégíteni a vadász ösztöneit egy önfeledt játék keretein belül. Érdemes azonban figyelni arra, hogy ha gyakran mozgatja így a fülét és a mancsával is megpróbál odanyúlni, akkor lehet, hogy egészségügyi gondja van és ajánlott vele állatorvoshoz fordulni.

Alacsony és oldalirányú fültartás

Ha a macska füle a fejéhez simul úgy, mintha csak éppen repülés közben készülne felszállni, azt jelenti, hogy megijedt vagy ideges, ez pedig agresszív viselkedéshez vezethet.

Amikor a macska füle ebben a helyzetben van, azt jelzi, hogy valami miatt éppen kényelmetlenül érzi magát, és kell egy kis hely számára. Ilyenkor hagyni kell, hogy nyugalomban bekuckózhasson a helyére, nem kell utána menni, míg ő magától elő nem jön.

Alacsony és kifelé néző fültartás

Ebben a helyzetben a macska azt jelezheti, hogy nem érzi jól magát. Jellemző ez a fül akkor, ha valami betegség lappang a cicában és rossz a közérzete, de a közelgő vihartól való félelem során is felveheti ezt a tartást.

Érdemes ilyenkor mindenképpen szemmel tartani és ha gyakran veszi fel ezt a pozíciót, mindenképpen orvoshoz kell vele fordulni.

A fentiek alapján jól látható, hogy ha a macska testbeszédéről van szó, akkor a füleknek hatalmas szerepe van. A macskafül érzelmek által és célzottan mozog, megnyitva a kommunikációs vonalat közted és szőrös barátod között.

Vagyis ha kellő odafigyeléssel vagy az irányába, akkor nem kérdés, hogy sokkal jobban megérted majd a kis kedvencedet és egy utánozhatatlan gazdi-cica kapcsolat alakulhat ki közöttetek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük