Mit jelent, ha egeret hoz a macska?


Sok cica gazdi számára nincs annál hátborzongatóbb látvány, mint amikor kilépve a házból egy egér tetem hever a lábtörlőn, amivel – ki tudja milyen indíttatásból – a kedvenc macskánk szeretett volna megörvendeztetni minket.

Ilyenkor sokan dühösek lesznek a cicára, míg mások azt gondolják, éhes lehet, ezért indult vadászni.

Pedig sokkal egyszerűbb ok húzódik a háttérben ami miatt még véletlenül sem kell haragudni a szőrös ki négylábúakra. Lássuk, miről is van szó pontosan és mi lehet mindennek az oka!

A vadászösztön a vérükben van

A macskák akármennyire is háziasítva vannak, a vadászatra való ösztön megmaradt bennük, így még a lakásban tartott kedvencek is előszeretettel támadják meg az ember kezét, lábát vagy éppen a kedvenc játékukat.

Ha pedig a kertben potenciális célpontként madarat vagy rágcsálót találnak, nem hagyják ki az alkalmat, hogy megpróbálják elkapni. Vagyis a mini tigrisek kedvét nem tudod szegni e téren.

Számtalan ok állhat a háttérben

Valójában a mai napig találgatás tárgya az, hogy miért is lepnek meg minket a cicák olykor egy-egy döglött állattal. Sokak szerint ajándékba hozza ezeket a gazdinak, míg mások úgy vélik, hogy akárcsak a kölykeiről, rólunk is gondoskodni szeretne, ezért a meglepetés.

Bizonyos nézetek szerint vadászösztönéről szeretne tanúbizonyságot tenni a cirmos.

Mivel a leggyakrabban ivartalanított, nőstény macskák esetében fordul elő ez a jelenség, a legvalószínűbb, hogy a gondoskodás áll a háttérben, ezáltal szeretnének hozzájárulni a gazdik jólétéhez és mindennapjaikhoz.

Nem szabad haragudni rájuk!

Bármennyire is gusztustalan a döglött egér a lábtörlőn, soha nem szabad megszidni a cicát emiatt, hiszen egyrészt ösztönből cselekedett, másrészt – bármilyen ok is álljon a háttérben – semmi esetre sem akart rosszat a zsákmánya megmutatásával.

Nem beszélve arról, hogy ki tudja, mióta hever ott a meglepetés, így azt sem tudná a macska, mivel is okozta a galibát pontosan. Így érdemes ezzel együtt elfogadni a kis kedvencünket.

Nem azért vadászik, mert éhes

Gyakori tévhit az, hogy csak az éhes macska vadászik, ugyanis rendszerint nem ez a fő motivációjuk a vadászatra ezeknek az állatoknak. Sokkal inkább az ösztön hajtja őket, így akár alaposan megpakolt pocakkal is képesek levadászni a kipécézett zsákmányt.

Óvatosan a méreggel, csapdákkal!

Ha rágcsálók keserítik meg a mindennapjaitokat a ház körül, ugyanakkor egy cica is él veletek, mindenképpen körültekintően kell eljárni a kártevők eltávolításával kapcsolatban.

Hiszen például ha egy mérgezett példányt ejt el a macska, könnyen ő is megbetegedhet, de akár a csapdák is kárt tehetnek benne. Éppen ezért ajánlott macskabiztos megoldások után kutatni e téren.

Le lehet szoktatni a vadászatról a macskát?

Egy az egyben nem, hiszen az ösztön nem szoktatás kérdése. Azonban sok játékkal és közös programmal alaposan lefáraszthatók, ami miatt már minden bizonnyal kevesebb energiájuk lesz a vadászatra.

Emellett jó megoldás lehet az is, ha egy kis csengőt helyezel az önkioldós nyakörvére, így azt az egerek és egyéb potenciális áldozatok időben meghallják és el tudnak menekülni.

Így bár a vadászat nem lesz sikeres, az újabb „ajándék” megjelenésére is kevesebb lesz az esély.

A fentieket látva egyértelmű, hogy a kinti vagy kinti-benti cicák gazdáinak bizony számolniuk kell azzal, hogy olykor meglepetés várja őket a küszöbön vagy a lábtörlőn.

Ha a cicád hajlamos erre, akkor a legjobb, ha megtanulsz ezzel együtt élni és a lehető leghigiénikusabb módon távolítod el a zsákmányt a ház közeléből.


3 thoughts on “Mit jelent, ha egeret hoz a macska?

 • 2022.09.01. at 17:44
  Permalink

  A mi macskánk is hozott „ajándékot”: egeret, madarat. Mindig annyit, ahányan otthon voltunk. Négyet, de ha hazajött a testvérem mindig ötöt kaptunk. Kivétel nélkül.

  Reply
  • 2022.09.01. at 18:39
   Permalink

   Haha, zseniális macsek 🙂

   Reply
 • 2022.09.02. at 17:03
  Permalink

  Anno csapdával fogtam az egereket mert sokan voltak.Aztán csak lestem,hogy akár egy óra múlva,hova tünt a döglött egér.A szomszédasszony meg csodálkozott,hogy kerül annyi döglött egér az ajtajába.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük