Haldokló macska viselkedése


Bár senki nem beszél róla szívesen, de sajnos egyszer mindennek véget kell érnie, beleértve szeretett házi kedvenceink életét is. Az élete végéhez érő macska bizonyos viselkedésmintákat mutat.

A haldokló macska jeleinek felismerése lehetővé teszi, hogy felkészülj az elkerülhetetlenre és segítsd mindezt megkönnyíteni a cicád számára.

Meddig él egy macska?

Nem szeretünk belegondolni, de a macskák az emberekhez képest viszonylag rövid életet élnek. A 15 éves vagy annál idősebb cica bizony már idősnek számít. A háziasított macska átlagos élettartama 13-17 év, de van olyan kedvenc, amely akár a húsz éves kort is elérheti.

Ami biztos, hogy a macska élettartama hat szakaszra oszlik:

– Tinédzserkor előtti gyermekkor: A cica születésétől 6 hónapig 

– Junior: 6 hónapos kortól 2 éves korig

– Felnőtt: 2-6 év

– Érett: 6-10 éves kor között

– Idős korú: 10-15 év 

– Geriátria: 15 évtől az élet végéig

Milyen tipikus tünetei vannak annak, ha haldoklik egy macska?

A haldokló macskák visszahúzódóvá és ingerlékenyekké válnak, gyakoribbá válhat az indokolatlan agresszió, a cica étvágya megváltozik, több időt tölt bujkálással vagy épp ellenkezőleg, nagyon ragaszkodóvá válik, mivel fél.

Nehéz légzés, görcsrohamok, alacsonyabb testhőmérséklet és ápolatlan megjelenés is tipikus jelei lehetnek annak, hogy közel a vég. 

Amikor egy macska eléri az idősebb státuszt, teste lelassul. Az állat már nem lesz olyan energikus, mint korábban. Okozhat nála gondot ízületi probléma is, de egyes betegségekből is egyre nehezebben épül majd fel. Egy idős cica élete végéhez közeledve a kognitív diszfunkció jeleit mutathatja.

Ahogy a a kedvencünk öregszik, a betegségek egyre gyakrabban jelennek meg. A szívbetegség, a rák és a veseelégtelenség nagyobb kockázatot jelent már ebben az életkorban. Az immunitásuk is gyengébb, így a légúti fertőzések és egyéb betegségek nagyobb áldozatot követelnek.

Éppen ezért fordulhat elő az, hogy míg az egyik pillanatban úgy tűnik, hogy minden rendben van, a cica egészségi állapota hirtelen rosszabbra fordul. Ám ez nem olyan hirtelen, mint amilyennek látszik, mivel a macskák ügyesen elrejtik a fájdalmat és a betegségeket.

Ha egy cica az élete végéhez közelít, nagy valószínűséggel a következő viselkedések valamelyikét fogja mutatni:

  • Rejtőzés vagy ragaszkodás
  • Változások a személyiségben
  • Változások az étkezési és ivási rutinokban
  • Alacsony testhőmérséklet
  • Izomgyengeség
  • Nehéz légzés
  • Rohamok

Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni!

Természetesen a fenti tünetek bármelyikének megjelenése nem jelenti azt, hogy azonnal elpusztul a kedvenced, azonban tény, hogy jelzi azt, hogy ideje felkészülni a búcsúra.

Az pedig nem kérdés, hogy étvágytalanság vagy gubbasztás esetén mielőbb szakemberhez kell fordulni vele, hiszen elképzelhető, hogy esetleg betegség vagy egyéb ok áll a háttérben, ami miatt jelentkeznek ezek a tünetek.

Ám amennyiben komoly, a cica számára szenvedést okozó betegséget állapítanak meg, érdemes elgondolkozni az eutanázián is, megszabadítva ezzel a szenvedéseitől.

Őket is meg kell gyászolni!

Teljesen természetes, ha szomorúságot, gyászt érzel egy cica elvesztését követően, hiszen ő is egy családtag volt az életedben, aki nincs többé. Bátran éld meg ezeket az érzéseket, később egyre jobb lesz majd és csak a csodás, együtt töltött pillanatokra fogsz majd emlékezni.

Ami biztos, hogy egy idő után eljön az a pont, amikor fel kell készülnünk lelkileg a búcsúra, hiszen egy bizonyos ponton túl az idős kor bizony elragadja majd a cicádat mellőled.

Abban bizony nagyon komoly szereped lehet, hogy a meséssé tett élete mellett méltóságteljessé és könnyebbé tedd számára a távozást is. 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük