Macska fogváltás


A házi macska fogazata harminc fogból áll, amiből 14 alul, 16 darab pedig felül helyezkedik el. Mivel ragadozó állatról beszélünk, ezért értelemszerűen a fogazatuk is ennek megfelelően fejlődött ki. Habár régi rokonától, a kardfogú tigristől már egy kicsit szelídebb felszereléssel rendelkezik, azonban a fogazatuk így is egy tökéletes vadász harci eszköztárába illenek.

Akárcsak az embereknél és az emlősöknél általában, a macskáknál is két lépésben jelennek meg a maradandó fogak.

Kismacska szoptatása a fogak megjelenése előtt

Mikor váltja a macska a fogát?

Négy hetes korban, a szoptatás ritkulásakor indul meg a fogzás, ekkor tűnnek fel először az apró, fehér kis tejfogak. A rózsaszín ínynél elkezdenek megjelenni az apró tűhegyes fogacskák, amik gyengébbek, sérülékenyebbek még, mint a későbbi “igazi” fogak.

Tejfogból még csupán 26 darab van, mert nem minden őrlőfog fejlődik ki, hisz nincs is elegendő hely számukra abban a pici szájban. Ezekkel megtanulja a rágás és harapás “művészetét”, majd pedig körülbelül négy-hat hónapos korban kezdődik meg a fogváltás és bújnak elő a végleges fogaik.

Kiscica tejfoga
Kiscica tejfoga

A fogváltás nem egy bonyolult dolog, az esetek nagy részében ugyanúgy megy, teljesen természetesen, mint az embereknél. A tejfog elkezd kilazulni, idővel pedig kiesik, így adja át a helyet az újonnan növő fognak, amivel felnőtt életében boldogul majd a továbbiakban.

Macskák halnak bele a fogváltásba?

Hála az égnek erről szó sincs, ez csupán egy városi legenda, semmiféle alapja nincs!

Ugyanakkor ahogy az embereket, úgy a cicákat is valamelyest megviselheti a fogzás. A fogváltás tünetei között előfordulhat, hogy étvágytalanná válik, abbahagyja a játékot, “nyűgös” – ezek nem jelentik azt, hogy bármi baj lenne, egyszerűen csak kellemetlen, kényelmetlen, ahogy a kilazult fog mozog az ínyben.

Ha úgy látod, hogy elkezdődött a fogváltás, akkor óvatosabban játssz olyat, ahol valamit megragadhat a szájával, ne rángasd, hagyd ilyenkor.

Amíg nem történik meg a teljes átállás, addig igyekezz pépesebb táplálékot is adni neki, a csak száraztápon tartott cica számára problémás lehet ennek a megrágása.

Nem kell babusgatni, nem kell aggódni miatta, csupán egy kis figyelmességre van szüksége 🙂 Az enyhe hőemelkedés, kisebb gyulladás, kedvetlenség normális lehet, de ha ez hosszabban elhúzódik, akkor mindenképp kérdezd meg az állatorvost!


One thought on “Macska fogváltás

  • 2021.09.13. at 11:20
    Permalink

    Van egy 5.5 hónapos kandúr cicám.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük