A macska etetése házi koszttal


A cicás gazdik között alapvetően két fő tábor létezik. Az egyikbe azok tartoznak, akik kizárólag macskaeledellel kedveskednek a cicájuknak, a másikba pedig azok, akik házi koszttal kényeztetik a kedvencüket.

Na de mégis milyen általunk készített finomsággal teszünk jót a macskánknak? Mire érdemes odafigyelni?

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Nem csak az a fontos, hogy finom legyen!

Bár a cicák igen finnyás állatok és képesek akár éhezni is, ha éppen nem ínyükre való az étel a tányérjukban. Ennek ellenére nem szabad csak arra fektetni a hangsúlyt, hogy számukra ízletes falatok landoljanak a tálkában.

A szervezetük számára szükséges tápanyagokat ugyanis mindenképpen biztosítanunk kell a számára. Ez az alapja annak, hogy a macskánk egészséges, erős immunrendszerű legyen.

Természetesen arra oda kell figyelni, hogy eltaláljuk a cicánk igényeit. Nem érdemes túl forrón tálalni az ételt, érdemes megfelelő állagúra főzni mindent, emellett pedig kényelmes, stresszmentes, biztonságos körülményeket is szükséges teremteni az étkezés helyszínén.

Milyen tápanyagokra kell odafigyelni?

Ezek mértéke nagyban függ attól is, hogy milyen idős cicáról beszélünk, de számít a súlya, az hogy kinti vagy benti, de még az is mérvadó, hogy ivaros vagy ivartalan az állat.

Ezzel kapcsolatban mindenképpen érdemes szakember véleményét kikérni. Ami fontos, hogy az étel háromnegyed része fehérjéből, negyed része pedig szénhidrátokból, zöldségfélékből álljon. Ez maximum 15 % zöldséget és legfeljebb 10 % gabonát vagy más élelmiszert jelent.

Természetesen ez csupán egy ökölszabály, érdemes személyre szabottan tervezni e téren. Vagyis jöhet például a darált hús, rizs és zöldségek keveréke is, természetesen megfőzve.

De a főtt tojás, a máj, a májkrém is jó választás lehet adott esetben. Az összetevők listája igen széles, éppen ezért biztosan nem lesz majd egyoldalú a cica étkezése.

Ugyancsak fontos, hogy ha módosítasz a táplálékán, akkor kövesd nyomon, hogy ez okoz-e bármilyen változást (aktivitása, súlya, szőrének fényessége, általános hangulata stb.).

Mely alapanyagok tiltottak?

Vannak olyan alapanyagok, amelyek nem csupán nem javasoltak a cica számára, de tiltottak is. Ezért ezeket semmiképpen ne használd a házi koszt elkészítésekor!

Az egyik ilyen kategória a tejtermékek, ugyanis a tej csak a mesekönyvekben a cica nagy kedvence. Felnőttként a legtöbb macska laktózérzékeny, így ezek az alapanyagok komoly hasmenést okozhatnak náluk.

A nyer hús és a tojás sem adható nekik, ugyanis igen erős ilyen esetben a szalmonella veszélye, de fennáll az E.coli-fertőzés is.

A túl zsíros falatok pedig hasnyálmirigy gyulladást okozhatnak. Szintén kerülendő a hagyma és a fokhagyma használata is, ugyanis ezek nagyon komoly bélrendszeri panaszokat okozhatnak náluk.

Tonhallal sem érdemes őket kínálni, ugyanis az emberi fogyasztásra kínált típusokban rengeteg a telítetlen zsírsav, amely szintén káros számukra.

A kakaóban található teobromin nevezetű vegyület pedig izomrángást, görcsrohamot és szívritmuszavarokat okozhat a cicáknál, így csokival soha ne kedveskedjünk neki!

Megkaphatja a macska a konyhai maradékot?

Amennyiben ezalatt azt értjük, hogy a saját magunk számára elkészített ételből megkaphatja-e az el nem fogyasztott maradékot, a válasz egyértelműen nem, hiszen egy ilyen jellegű étel nem felel meg a fentieknek.

Azonban például a megmaradt főtt húst vagy zöldségeket felhasználhatjuk a házi koszt készítéséhez, megfelelő finomsággal kedveskedve ezzel a puha talpú barátunknak.

A fentiek alapján bizony egyáltalán nem lehetetlen az sem, hogy napi szinten házi koszttal lássuk el a kedvencünket. Ám az odafigyelés minden esetben nagyon fontos, hiszen a táplálkozás komoly alapját jelenti az egészsége megőrzésének.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük