Miért dagaszt a macska?


Olyanok, akár az apró kis szőrös masszőrök, amikor a két mancsukkal egy puha felületen vagy éppen a takarón a cicák dagasztani kezdenek. A mellső lábukkal végzett, pékeket megszégyenítő mozdulatok során a körmüket enyhét kiengedi, a mancsaikat az adott területre nyomják, majd távolodnak tőle.

De mégis mi lehet erre a mozdulatsorra a magyarázat?

Mikor dagaszt a macska?

Megfigyelések szerint a legtöbb esetben akkor végzi ezt a tevékenységet a cica, amikor éppen ellazul és jól érzi magát, de köze van adott esetben az alváshoz vagy éppen a párzáshoz is. Vagyis többféle tényező is állhat a dolog hátterében. Ami biztos, hogy napszakhoz nem köthető a dagasztás, főleg az állatok kedvéhez van köze mindennek.

Milyen okai lehetnek ennek a jelenségnek?

Nem is gondolná az ember, hogy milyen sokféle tényező áll e jelenség mögött és mennyire sokrétű funkciója van a dagasztó mozdulatoknak.

Forrás: Couch-scratching-cats – Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=105838320

A gyermekkor

Az egyik legfőbb ok, amely a háttérben áll az lehet, hogy egyszerűen feltörnek benne a gyermekkori emlékek a gazdi szeretete és gondoskodása során. Ugyanis a kismacskák nagyon sokszor dagasztják az anyjukat szopizás közben, ez ugyanis segíti az emlő tejtermelését. Ez az ösztönből fakadó mozdulatsor pedig később is megmarad, hiszen még a néhány napos süket és vak csöppségek is alkalmazzák ezt a módszert a túlélés érdekében. Vagyis igen erősen jelen van bennük ez a mozdulatsor a kezdetektől.

A szeretet jele

Sőt, megfigyelheted azt is, hogy ha például este, mikor a cicáddal az öledben leülsz a kanapéra és simogatod őt, egy idő után dorombolni kezd és nekifog a dagasztásnak. Ez adott esetben kicsit fájdalmas lehet, ha nincs egy vastagabb pléd az öledben, ugyanis a macskák nagy része ilyenkor egy kicsit a karmait is belemélyeszti az ember bőrébe. Viszont soha ne feledd, ez a szeretetének a jelképe, még ha adott esetben fájdalmat is okoz.

Alvás utáni regeneráció

Más megfigyelések szerint gyakran csinálják ezt a mozdulatsort akkor is amikor felébrednek egy nagyobb alvásból, ezzel nyújtóztatják ki ugyanis a tagjaikat és oldják fel az esetleges becsípődéseket.

Kuckórendezés

Főleg a vadon élő nagymacskáknál figyelhető meg, hogy amikor alvóhelyet készítenek maguknak, annak kényelmet a dagasztó mozdulattal alakítják ki. Így neki és adott esetben az utódoknak is komfortos kuckót alakíthat ki azáltal, hogy a mancsával lenyomja a fűszálakat, leveleket az adott területen.

Terület jelölés

A fentieken felül a területmegjelölés egyik módja is a dagasztás a macskák körében. A mancsuk alsó részén ugyanis illatmirigyek találhatók, amelyek által ez a mozdulatsor remekül alkalmas arra, hogy az adott területen hagyjon nyomot a feromonjai segítségével.

Így az arra járók tudni fogja, hogy ez valaki másnak a felségterülete. Sőt, sok esetben ez a gazdi számára is jelzés, ám jellemzően számukra az egész lakás saját territóriumnak tekinthető.

A nőstényeknél a „zöld út” jele a kandúrok felé

A nőstény macskák a dagasztás módszerét használják arra is, hogy amikor tüzelnek, ezzel jeleznek a hímeknek, hogy készen állnak a párzásra. Ez pedig nagy segítség lehet a kandúrok számára, hiszen ezáltal egyértelműen tudhatja, hogy a nőstény nem fogja majd elzavarni őt.

Természetesen a fentieken felül még számos oka lehet annak, hogy miért dagasztanak a macskák, jó eséllyel sok háttérben húzódó miértet emberként nem is ismerhetünk. Ám tény, hogy mindezekre odafigyelve egy kicsit még inkább megismerhetjük a kedvencünket és közelebb kerülhetünk hozzá.

Jobban fogod érteni a jelzéseit és a mozdulatait, amely egy igazán erős gazdi-cica kapcsolat alapja.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük