Beteg cica ápolása


Akárcsak a gazdiknál, úgy időnként a cicáknál is előfordulhat, hogy elkapnak valami betegséget – ekkor hasonló tüneteket produkálnak, mint az emberek. A macska megfázást ugyanúgy láz, tüsszögés, nehéz légzés, levertség, orrfolyás kíséri.

Azonban amíg a legtöbb ember egy-egy kisebb súlyú betegséget kiheverhet a kanapén fekve, teát szürcsölgetve, addig sajnos szőrös kis barátainknak nincs erre lehetőségük, így más megoldást kell keresni.

A macska megfázás hátterében lehet apróság, de akár komolyabb vírusos fertőzés is, ennek megállapítása az állatorvos dolga. SOHA ne adj emberi használatra kifejlesztett gyógyszert cicádnak, ugyanis teljesen más a szervezetük felépítése, lehet, hogy ami neked gyógyszer, az számára halálos méreg lehet!

A legfontosabb, hogy ha a fenti tüneteket tapasztalod, akkor vidd el állatorvoshoz, aki képes meghatározni, hogy mi lehet a baj forrása és ennek megfelelő kezelésben részesíti kedvenced. A gyógykezelés mellett (tehát NEM helyette) néhány aprósággal segíthetsz neki a lábadozásban.

Tippek a beteg macskák ápolásához

Tartsd melegen

Egyébként is imádják a kellemesen meleg helyeket, egy extra pokróc, pár fokkal feljebb csavart fűtés, esetleg a radiátorhoz közelebb elhelyezett, vagy arra rögzített fekhely már elegendő lehet.

Babusgatás

A legtöbb macska nem igazán van oda érte, hogy ölben legyen és állandóan dögönyözzék, ám ilyen gyenge állapotban jól eshet nekik, ha érzik a törődést, illetve a testhőd is kellemesen melegítheti őket. Ezt sem szabad természetesen erőltetni, ha nem szeretné, akkor hagyd pihenni, de ha elviseli tőled, akkor egy kis extra odafigyelés nem árthat.

Ne feledkezz meg a párásításról

Ha erőteljesebben fűtesz (leginkább ugye télen szoktunk), vagy jobban bevilágítja és felmelegíti a Nap a lakást, akkor ne feledd el, hogy ez egyúttal a levegőt is jobban szárítja.

Ilyenkor hasznos lehet, ha hadrendbe állítasz egy párásítót. Sőt, ma már kapható különleges, cicák számára kifejlesztett illóolajokkal ellátott párásító is, ám ha ilyet nem tudsz beszerezni, akkor hasznos lehet valamely gyógynövény olajából készült párásító is, amit a fekhely közelébe teszel, hogy enyhítse a macska nehézlégzést.

Segíts neki a tisztálkodásban

Az életük jelentős hányadát teszi ki, hogy állandóan szép tisztán tartsák a szőrüket, ám ilyen levert, kedvetlen, gyenge állapotban erre kevés energiájuk jut. Ekkor jön képbe a lelkiismeretes gazdi – segíthetsz neki, ha legalább az arcát egy kicsit megtisztítod langyos vizes, vagy kamillás törölközővel.

A szemét, orrát nehezen éri el, ezt mindig a mancsával szokta csinálni, ha nincs hozzá ereje, akkor a kellemetlen váladékok a szőrzetére ragadnak, nehezíti a légzést, a látást. Fontos azonban, hogy ha látod rajta, hogy nem esik jól neki, nem viseli túl jól, akkor ne erőltesd a dolgot.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük