A világ leghíresebb macskái


Évezredek óta szeretjük, ragaszkodunk a cicákhoz, noha volt időszak, amikor félték, esetleg utálták őket, ám szerencsére a mai napig itt vannak mellettünk kedvenc szőrös kis barátaink.

Hatással voltak a történelem alakulására olykor és ott sündörögtek a leghíresebb emberek lábánál is. Mutatunk is most néhány cicát, aki mancs nyomot hagyott a világban.

Ernest Hemingway cicái

 

Ernest Hemingway, a nagy macskabarát

A 20. század egyik legnagyszerűbb írói között emlegetik a kalandos életúttal rendelkező amerikai írót. Szigorú édesanyja és szabadelvűbb édesapja, na meg a mélyen vallásos neveltetés egész életét meghatározta. Fiatalon megjárta az 1. világháborút, ahol ezüst érdemrendet kapott, mert sérülése ellenére is bajtársát óvta.

Számtalan szerelem, számtalan nő kísérte végig életét. Ezek mind-mind hatással voltak írói munkásságára és olyan irodalomtörténeti klasszikusokat köszönhetünk neki, mint a Búcsú a fegyverektől, Az öreg halász és a tenger, vagy az Akiért a harang szól.

Listánkra viszont nem ezek, hanem különleges cicái miatt került fel. A floridai Key West volt az otthona, ami ma már Hemingway múzeumként üzemel. Itt élt hosszú-hosszú ideig az ún. Hemingway macskákkal.

Manapság is 40-50 példány él itt ezekből az egyedi állatokból. Különlegességük egy ritka genetikai mutációban rejlik, aminek hatására egyel több ujj található a mancsukon.

A történet szerint az első hatujjú cicát, Hófehérkét az 1930-as években kapta az író egy hajóskapitánytól. Akkoriban a tengerészek nagy becsben tartották az ilyen hatujjú cicákat, akikről azt tartották, hogy jó szerencsét hoznak. Az extra ujj jobb egyensúlyozó képességet jelentett az imbolygó hajón és így ügyesebben tudták elkapni a megbújó rágcsálókat.

A Hemingway múzeum ma már egy valóságos cica mennyország – menhelyként is üzemel, ahol gondoskodnak róluk, ugyanakkor a kellemes floridai időjárás miatt egész évben szabadon bóklászhatnak.

Grumpy cat, avagy a Zsémbes macska

Talán senkinek sem kell bemutatni Grumpy Cat-et, vagy becsületes nevén Tardar Sauce-t (angol szójáték – tartar sauce = tartármártás, a tardy pedig lustát jelent), aki 2012 őszén indult el a világhír felé. Ahogy a filmekben is szokták … minden egy fotóval indult. Egy közösségi oldalra töltött fel a tulaj testvére egyetlen képet a cicáról, ami aztán alig 2 nap alatt milliós megtekintést ért el, innen pedig már nem volt megállás.

Mémek ezrei készültek a különleges arcvonásokkal rendelkező cicáról. Az állandóan lefelé konyuló szájak, az összevont szemöldök megszámlálhatatlanul sok embert inspiráltak, hogy ezzel fejezzék ki humoros(nak gondolt) ötleteiket. Mindösszesen két év alatt nagyjából 25 milliárd forintot keresett a különböző ajándéktárgyakkal és egyéb szerződésekkel a gazdájának!

Sajnos a humor mögött ott van a valóság is. A cica anyukája egy Calico rövidszőrű volt, apukája pedig állítólag egy szürke-fehér csíkos macsek volt. Furcsa kinézetét, a világhírű arcot és a pöttöm alakot és a rövidebb hátsó lábakat mind egy genetika betegségnek “köszönheti”.

Azóta már az örök vadászmezőkön kergeti az egereket, 2019-ben húgyúti fertőzés következtében elhunyt.

Blackie, a világ leggazdagabb macskája

Blackie, a fontmilliomos macska

Még bőven-bőven az internet előtti időkben (emlékszik rá valaki?), 1988-ban egy nagy-britanniai régiségkereskedő, Ben Rea halálakor 7 millió fontnyi vagyont Blackie-re, aki az utolsó megmaradt állata volt a 15 cicája közül.

A dúsgazdag Rea a végrendeletéből kizárta a családját és három állatmenhely között osztotta szét a vagyon jelentős részét, azzal a megkötéssel, hogy gondoskodjanak szeretett macskájáról. Azért nem minden emberrel volt ilyen szőrös szívű – a kertészére, az autószerelőre és a vízvezeték-szerelőre is hagyott pénzt, illetve egy kedves barátjának is adományozott egy házat.

Érdekesség, hogy a testvére, Dorothy, aki néhány nappal előtte hunyt el, szintén közel 3 millió fontot hagyott ilyen alapítványokra. Minden cica ilyen nagylelkű emberekre vágyik 🙂

Choupette, a divatdiktátor

Choupette, a divatdiktátor cica

A divat ikon, Karl Lagerfeld cicája, akit gazdája csak a világ leghíresebb és leggazdagabb macskájaként jellemzett. A kékes, krémszínű Birman macska a német divatcézár kedvence volt egészen Lagerfeld 2019-ben bekövetkezett haláláig. Az extravagáns divattervező számtalan kastély birtokosa volt, Róma, Monte Carlo, New York, ám élete végét Párizsban töltötte.

2011 karácsonyán ajándékba kapta Choupette nevű cicáját, akiről azt állította, hogy “utálja a többi állatot és a gyerekeket is. Mindig mellettem van és van két saját szolgálója”. A hírek szerint volt olyan év, amikor 3,5 millió dollárt keresett mindössze két modell munkával – egy japán divatmárka és egy német autóipari reklám hozott ilyen vastagon a konyhára.

Naná, hogy a fejébe is szállt a dicsőség, Lagerfeld is a világ közepének nevezte, egyenesen az elegáns Greta Garbohoz hasonlította.

Stubbs, Talkeetna polgármestere

Stubbs, a polgármester munka közben

Kell-e annál is nagyobb bizonyíték, hogy a cicák a világ közepe annál, hogy hivatalosan is városvezetői tisztségbe választják őket? Stubbs egy 1997-es polgármester választáson került a rivaldafénybe. Az alaszkai Talkeetna lakosai annyira elégedetlenek voltak a polgármesteri címért induló jelöltekkel, hogy a választók nagy része Stubbs nevét írta a szavazólapra. Stubbsot egy parkolóban találták és egy helyi lakos fogadta örökbe, így került az emberek látószögébe.

Habár a városnak nem lett végül hivatalos polgármestere azon a választáson, a macska megkapta a tiszteletbeli címet, melyet 2017-es haláláig viselt.

Oscar, aki megjósolja a halált

Oscar, a Halál angyala

Oscar, a tarka cica azzal került az újságok címlapjára, hogy tűpontosan meg tudja jósolni, mikor fog elhunyni valaki. Az USA keleti partján, New Yorktól nem messze, Rhode Islanden működő Steere House Nursing and Rehabilitation Center fogadta örökbe az urat 2005-ben. A cica mindvégig szégyellősen, visszahúzódóan viselkedett, kivéve az otthon ápoltjaival, különösen azokkal, akik közel voltak a halálhoz.

Oscar megtalálta ezeket az embereket, akik az utolsó óráikat élték, hozzájuk bújt, vigasztalást nyújtott számukra. Azok, akiket Oscar felkeresett legtöbbször órákon belül elhunytak! Egyesek egy könyörületes angyalnak tartják őt, mások viszont a négy lábon járó Kaszást látják benne.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük