Copy Cat, a világ első klónozott cicája 18 évet élt


Ki emlékszik már rá, hogy közel 2 évtizeddel ezelőtt megjelent egy tudománytörténeti kis hír az Origo hasábjain…pedig 2002 volt az év, amikor Copy Cat, vagy röviden CC (copy cat = másolat macska) meglátta a napvilágot egy texasi laboratóriumban.

Hatalmas áttörést jelentett akkoriban, hisz korábban számtalan alkalommal próbálkoztak ennek a fajnak a klónozásával, azonban rendre kudarcot vallottak – egészen CC-ig!

A kis szőrgombóc genetikai állománya 100%-ban megegyezett az édesanyjáéval, ám meglepő módon a bundájuk mintázata mégis eltérő volt. Ezzel egy korábban csak elméleti vita végére tett pontot Copy Cat.

Morálisan is nagy dilemmát jelentett (és jelent a mai napig) a klónozás – vajon a másolat az tényleg az eredeti “szülő” tökéletes mása lesz? CC példája mutatja, hogy nem, hisz hiába a teljesen egyező genetikai állomány, mégis, a cica és anyukája annyira hasonlítanak csupán, mintha “valódi” rokonok lennének.

Ez a különbözőség azzal magyarázható, hogy a cicák szőrszínének kialakulása a genetikai háttér mellett a véletlen hatásoknak is köszönhető.

Azonban ez a cikk most szomorú apropóból íródott – 18 hosszú és boldog év után az örök vadászmezőkön kergeti már Copy Cat az egereket.

Copy Cat gazdáival – Dr. Duane Kraemer és felesége Shirley

Születése és egész élete is a tudomány csodája volt – macska léptékben nagyon hosszú, egészséges életet élt és ugyancsak egészséges utódoknak adott életet. Öt éves korában három kiscicája lett, akik bebizonyították, hogy klónozott állatok is képesek teljes értékű életet élni.

A cica halálát tehát végelgyengülés okozta, ami ilyen szép kor megélése után sajnos természetes.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük