A rövid szőrű macska szőrápolása


Egy macska naponta átlagosan négy- öt órát tölt a saját szőre ápolásával. Ebből kiindulva azt gondolná az ember, hogy a rövid szőrű cicák szinte semmilyen emberi beavatkozást nem igényelnek e téren, hiszen a rövid szőrszálak nem tudnak összegubancolódni, a többit pedig elintézi a kedvenc.

Macska szőrápolási tudnivalókról bővebben itt írtunk

Ám ez nem teljesen így van, hiszen a gazdinak hatalmas szerepe van az ápolt és egészséges bunda megtartásában. Lássuk, mit is tehetsz pontosan ezért!

A fésülést nem szabad elhanyagolni!

A hosszú szőrű cicák esetében egyértelmű, hogy a gubancok és csomók elkerülése érdekében van szükség a bunda rendszeres átkefélésére. A rövid szőrű kedvencek esetén bár nem ez a fő szempont, azonban számos más előnye van a rendszeres fésülésnek.

Erre elég hetente egyszer, maximum kétszer sort keríteni, Ilyenkor azonban ajánlott alaposnak lenni. A rövid szőrű cicák esetén fémfésű használata javasolt, amely segítségével átkeféljük a bundáját a cica fejétől egészen a farkáig. Ezáltal nem csak az elhalt szőrt, de a piszkot és a különféle szennyeződéseket is el lehet távolítani.

A fésülést minden esetben a szőr állása irányában kell elvégezni és lényeges figyelmet fordítani a mellkasi és hasi részre egyaránt. A fém fésű mellett nagy segítség lehet a gumikefe használata is, amely az elhalt szőr eltávolítását segíti rövid szőrű macskák esetén.

Kevesebb szőr a lakásban

A rendszeres fésüléssel eltávolíthatod a laza szőrszálakat, ennek köszönhetően pedig jóval kevesebb macskaszőr lesz majd a lakásban is. Hiszen esélyt sem hagysz arra, hogy a szobában, konyhában járva-kelve hullajtsa el a kedvenced ezeket. A cica fésülés ráadásul lényegesen jobb móka a porszívózásnál.

Így távolítsd el a macskaszőrt a lakásból

Jobb testhőmérséklet szabályozás

A rendszeres fésülés jobb testhőmérséklet szabályozást is lehetővé tesz, amennyiben megfelelően karban van tartva. Nyáron azért, mert dús szőrzet alatt a kedvenced túlmelegedhet a forró nyári hónapokban. Így megváltás ilyenkor számára a fésülés, hiszen ezáltal könnyen megszabadíthatod a felesleges szőrtől. Télen és ősszel pedig a megfelelően ápolt bunda a hideg ellen is szigetel.

Terep a bőr ellenőrzéséhez

A rendszeres ápolás segít figyelemmel kísérni a cicád bőrének és szőrzetének általános állapotát is. Használd ki a fésüléssel töltött időt és ellenőrizd, hogy nincsenek-e rajta rendellenességek, például csomók, dudorok, szőrtelen foltok vagy nem találkozol-e éppen például parazitákkal! Ha mégis találsz valamit, még időben jelezheted ezt egy állatorvosnak aki segít megoldani a problémát.

A közösen töltött idő aranyat ér!

Ha a cicádat kis korától kezdve szoktatod ahhoz, hogy a fésülés a mindennapok része, akkor ez a 15-30 perc lesz számotokra a feltöltődés és a kényeztetés ideje. Hiszen ő ezt ilyenkor nem ápolásnak, hanem dédelgetésnek fogja fel, erősítve ezzel a kettőtök közötti kapcsolatot.

A cica fürdetése

Ritkán, de előfordul, hogy a rövid szőrű cicákat is meg kell fürdetni. Ehhez azonban nem lehet csak úgy hozzálátni, néhány fontos szabályt érdemes annak érdekében betartani, hogy legközelebb már könnyebb dolgod legyen. Például ha látod, hogy kifejezetten rossz napja van a macskának és nagyon ellenkezik a fürdés előtt vagy akár közben, érdemes későbbre halasztani vagy megszakítani a folyamatot. Ezzel mindketten jól jártok.

A fentieknek köszönhetően nem csak a cica-gazdi kapcsolat lesz kiegyensúlyozott, de biztos lehetsz abban, hogy egy egészséges, csillogó bundájú macskával osztod meg a mindennapjaidat. A bőre egészséges marad, ráadásul a lakásban elhullajtott szőr mennyisége is lényegesen kevesebb lesz majd.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük