Egyedül hagyható a macska hosszabb időre?


Időről-időre előfordulhatnak helyzetek, amikor kénytelen az ember napokra elutazni és bármennyire is szeretné, nem tudja megoldani, hogy magával vihesse a cicáját. Ilyenkor általában nem sok lehetőség marad

 • macska hotel – itt jellemzően napi 3-4000 forint/cica áron vigyázznak a macskára. Előnye, hogy szakszerű figyelmet kap a macska, hisz rengeteg állattal volt már dolguk az ilyen helyeknek, hátránya, hogy nem mindenhol érhető. A nagyobb városokban, megyeszékhelyeken többnyire már megtalálhatóak, de azért még messze nem annyira elterjedtek. További hátrány, hogy ez a macska szállításával és ismeretlen helyen hagyásával jár, amit nem minden állat tolerál megfelelően.
 • barátnál, rokonnál hagyni – ha van olyan, aki szívesen vigyáz rá 1-2 napig és a macska is ismeri őt, akkor meg van oldva a helyzet, de még ilyenkor is stressz lehet a más lakásba költöztetés
 • otthon hagyni pár napra – ha végképp nem lehet megoldani sehogy, akkor néhány napra egyedül lehet hagyni a cicát.

Ebben a bejegyzésben a harmadik verzióra térünk ki bővebben!

A macskát egyedül lehet hagyni hosszabb időre a lakásban?

Alapvetően igen, a macskákat általában biztonságosnak tekintjük azzal kapcsolatban, hogy egyedül legyenek otthon. A macskák önálló állatok, és szeretnek magukban lenni, nem igénylik az emberi társaságot, nagyon jól elvannak ha egész nap nyugodtan szundikálhatnak. Azonban, ha a macskád fiatal, beteg, vagy idős, akkor elképzelhető, hogy szüksége van több figyelemre és társaságra. Ha bizonytalan vagy, kérj tanácsot az állatorvosodtól.

Mire kell figyelnem ha néhány napra egyedül kell hagynom a macskát a lakásban?

Ha néhány napra egyedül kell hagynod a macskádat a lakásban, akkor ezekre a dolgokra fordíts figyelmet:

 1. Táplálkozás: Bizonyosodj meg arról, hogy a macskád elég táplálékot kap, hogy fedezze az összes szükségletét, miközben távol vagy. Elkészíthetsz előre táplálékot, vagy automatikus etetőt is beszerezhetsz.
 2. Víz: Biztosítsd, hogy a macskád friss vízzel rendelkezzen a távolléted alatt. Mivel a víz elég hamar poshadtá válik (legalábbis a kényes macska ízléshez), ezért itt is célszerű automata megoldást keresni.
 3. WC: Tudnod kell, hogy mennyi ideig bírja az alom ha nem tisztítod, ezzel kalkulálj, hogy nyugodtan tudja végezni a cica szükségletét.
 4. Játék: A macskák szeretnek játszani, és szükségük van a mozgásra, még akkor is, ha egyedül vannak. Hagyj nekik kint játékokat, hogy játszhassanak, nehogy unalmukban elkezdjenek a kint hagyott holmijaiddal játszani, leverni őket, vagy kárt tenni valamiben.
 5. Biztonság: Ellenőrizd, hogy a macskád biztonságosan van-e elhelyezve, és hogy nincs-e hozzáférhető hely, ahova beakadhatna, vagy leeshetne.
 6. Állatorvos: Ha a macskád rendszeresen gyógyszert szed, vagy bármilyen egészségügyi problémája van, biztosítsd, hogy az állatorvosodtól kapott utasításokat kövesse, miközben távol vagy.

Ezeken kívül, ha lehetséges, hogy valaki ellenőrizze a macskád, vagy nézzen be rá, miközben távol vagy.

Mi történik ha több napig nem tisztítom a macskaalmot?

Ha több napig nem tisztítod a macskaalmot, akkor a következő dolgok történhetnek:

 1. Büdös lesz: A macskaalom hamar elkezd bűzleni, ha túl sokáig nem tisztítod. A baktériumok és gombák, amelyek megtapadnak az alomban, elkezdenek szaporodni és szagos gázokat termelni.
 2. Paraziták: Ha hosszú ideig nem tisztítod az almot, akkor a paraziták, például a bolhák és atkák szaporodhatnak el benne, ami kellemetlen és egészségtelen lehet a macskád számára.
 3. Egészségügyi problémák: A macskaalom túlterhelése és a túl sok baktérium és gomba jelenléte a macskádnak is egészségügyi problémákat okozhat, mint például bőrirritáció és légúti problémák.
 4. Szűkös alom: Ha túl sokáig nem tisztítod az almot, akkor a macskád szűkösnek érezheti magát, és inkább más helyeken fogja használni a WC-jét.

A macskaalmot legalább hetente egyszer, de jobb ha naponta tisztítod. Cseréld ki az almot teljesen ha szükséges, és mosd ki a alomtálat alaposan. Így biztosíthatod, hogy a macskád egészséges és higiénikus környezetben éljen, és elkerülhető a kellemetlen szagok és a paraziták elszaporodása.

Nem fog unatkozni a macska egyedül?

A macskák önálló állatok, és szeretnek magukkal lenni, így általában nem unatkoznak, ha egyedül vannak otthon. Azonban, minden macska más, és vannak olyanok, akik szeretik több társaságot és mozgást.

Az egyedül töltött idő hossza is fontos szempont. Egy rövid időre, például egy napra egyedül hagyni a macskádat, valószínűleg nem fog neki problémát okozni. De ha hosszabb időre kell hagynod, és a macskád szeret társaságot, akkor unatkozhat, és szüksége lehet a figyelemre és a játékra.

A játékok és a játéklehetőségek biztosítása segíthet a macskádnak az egyedül töltött idő alatt. Például, hagyd el neki játékokat, mint a labdák, a céltáblák, és a karikák, melyeket ő magától is használhat, vagy automatikus játékokat, mint például az elektronikus macskajátékok. A macskák szeretnek csatangolni és felfedezni, így biztosíthatsz neki biztonságos helyet ahol játszhat, mint például egy kalitkát vagy egy macskafülkét. Ha lehetséges, hogy valaki ellenőrizze a cicád, vagy nézzen be rá, miközben távol vagy, így ő is kaphat figyelmet és játékot.

Összefoglalva

Ha 1-2 napra mész el otthonról, akkor nyugodtan magára hagyhatod a cicát, ha előtte kitisztítottad az almot és van előtte friss víz és ennivaló.
Ennél hosszabb időre, néhány napra is egyedül lehet hagyni, ekkor már legyen előtte bőven játék, legyen megoldva a friss inni- és ennivaló, illetve jó ha napi 1x ránéz valaki az állatra, hogy minden rendben van-e vele.
Amennyiben ennél is hosszabb időre vagy kénytelen magára hagyni, akkor viszont célszerű keresni valami megoldást, ahol elhelyezheted, míg távol vagy.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük