hétfő, április 29, 2024
Macskatartás

Hogyan lehet macskabarát és stílusos a lakásod?


A macska és a dizájnosan berendezett otthon nem mindig fér meg békében egymás mellett. Aki macskatartó, az tudja, hogy a doromboló kedvenc nemcsak örömöt, hanem néha fejfájást is okozhat. A karmolászás, a szőrözés, a függönyön csüngés és a dísztárgyak ledöntése mind olyan problémák, amelyekkel szembe kell nézni.

De hogyan lehet úgy berendezni a lakást, hogy az mind a macskának, mind a gazdinak megfeleljen? Íme, néhány tipp az Easily.hu életmód magazin szerkesztőitől!

Válasszunk lemosható és strapabíró anyagokat

A macskák szeretnek heverészni a kanapén, az ágyon vagy a fotelben, ezért érdemes olyan kárpitot választani, ami könnyen tisztítható és nem ragad bele a szőr. A műbőr vagy a teflon bevonatos anyagok jó választásnak bizonyulnak.

A szőnyegekkel is vigyázzunk, mert könnyen összegyűjthetik a szőrt és a port. Ha mégis szeretnénk valamilyen puha szőnyeget, akkor válasszunk olyat, ami mosható és színes vagy mintás, hogy kevésbé látszódjanak rajta a foltok.

Kerüljük a törékeny dísztárgyakat

A macskák kíváncsi lények, akik szeretnek felfedezni a rejtett zugokat és sarkokat. Ha nem akarjuk, hogy kedvencünk leborítsa az asztalról vagy a polcról a vázákat, képkereteket vagy egyéb dekorációkat, akkor inkább tegyük el őket biztonságos helyre vagy rögzítsük őket valahogy.

A virágokkal is vigyáznunk kell, mivel sok szobanövény mérgező lehet a macskák számára. Ha mégis szeretnénk valamilyen zöld díszt az otthonunkba, akkor válasszunk olyat, ami nem csábítja rágásra és játékra a macskát.

Biztosítsunk saját teret a macskának

A macskák szeretik a magas helyeket, ahonnan átláthatják a környezetüket. Érdemes nekik egy saját fekhelyet vagy egy macska létrát beszerezni, amit kedvükre használhatnak. Egy kaparófa is hasznos lehet, hogy levezessék a felesleges energiájukat és ne rongálják a bútorokat vagy a falakat.

A macska fekhelyek és kaparófák ma már sokféle stílusban és méretben kaphatók, így könnyen megtalálhatjuk azt, ami illik az otthonunkhoz.

Legyünk rugalmasak és türelmesek

Néha el kell fogadnunk, hogy nem tudunk mindent tökéletesen rendben tartani vagy megvédeni az otthonunkat. A legfontosabb azonban az, hogy szeressük és elfogadjuk kedvencünket olyannak, amilyen. Ha jól érzi magát nálunk és mi is jól érezzük magunkat vele, akkor minden más másodlagos.

Bízunk benne, hogy tetszett ez a cikkünk és sikerült hasznos tanácsokat adunk arra vonatkozóan, hogyan lehet összeegyeztetni a macska és a saját igényeinket a lakás kialakítása során. Ha szeretnél még több inspirációt meríteni lakberendezés, lakásfelújítás témában, látogass el az Easily.hu magazin oldalára!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük