vasárnap, április 28, 2024
MacskaegészségMacskatartás

Mit nem ehet a macska?


Sokan nem is gondolnák, hogy nem kevés olyan étel, élelmiszer és alapanyag létezik, amelyeket nem érdemes adni a cicáknak. Van, amelyekre érzékenyek, míg mások fertőzés vagy éppen fulladásveszélyt rejtenek magukban. Éppen ezért fontos tudni egy macska gazdijaként, hogy miket érdemes kerülni, ha a kedvencünk táplálásáról van szó.

Tiltott ételek macskáknak

Tej és tejtermékek

Bár ez elsőre meglepő lehet, hiszen már gyermekkorunktól kezdve azt halljuk mindenhonnan, hogy a cicák egyik nagy kedvence a tej. Ám fontos tudni, hogy a legtöbb macska laktózérzékeny, vagyis az emésztőrendszerük egyszerűen képtelen feldolgozni a tejtermékeket. Ez pedig emésztési problémákhoz, hasmenéshez vezethet.

Vagyis hiába a sok ezzel kapcsolatos tévhit, ha lehet, ne tejjel, tejföllel vagy vajjal kedveskedjünk a puhatalpú kis barátunknak.

Nyers tojás

A nyers tojás fogyasztását kétféle okból is érdemes kerülni, ha cicákról van szó. Egyrészt fennáll ilyenkor egy esetleges szalmonellafertőzés veszélye. Másrészt pedig a nyers tojásban található egy olyan avidin nevű enzim, amely megakadályozhatja a B7 vitamin felszívódását az állatok szervezetében. Ez pedig hosszú távon bőr- és szőrproblémákhoz vezethet.

Máj

Bár ha csak ritkán fogyaszt a cica májat, az nem okozhat problémát, azonban ha gyakran előfordul, az már járhat bajjal. Ugyanis nagy mennyiségben a máj A-vitamin mérgezést okoz, ráadásul csontritkuláshoz is vezethet. Mindezek pedig adott esetben akár a kedvencünk életébe is kerülhet.

Hagymafélék

A hagyma minden formában és kis mennyiségben is, veszélyes a macskára, legyen az fokhagyma, vöröshagyma, lilahagyma vagy éppen metélőhagyma. Ennek oka, hogy a szervezetükben hozzájárul a vörösvérsejtek lebomlásához, ami hosszú távon súlyos vérszegénységhez is vezethet.

Gombafélék

Egy fajtával sem érdemes kísérletezni, ha egy cica táplálásáról van szó, ugyanis a különböző gomba fajtákban található toxikus anyagok sokkot, akár halált is okozhatnak a macskák esetében.

Tonhal

Az egyik legmeglepőbb, hiszen melyik cica ne imádná a tonhalkonzervet? Nos a helyzet azért egy fokkal árnyaltabb, ugyanis nem tiltó listás, mégsem érdemes neki adni. Ugyanis ha emberi fogyasztásra készült tonhalkonzervet kap rendszeresen a macska, akkor nagy eséllyel alultáplált lesz.

Ezek a termékek ugyanis nem tartalmazzák azt a tápanyag mennyiséget, amire szüksége van a kedvencünknek. Külön hangsúlyozandó, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott tonhal higanymérgezéshez is vezethet adott esetben.

Szőlő és mazsola

Bár a legtöbb ínyenc cica nem kifejezetten rajong a szőlőért vagy a mazsoláért, fontos tudnod, hogy ezek vesekárosodást okozhat a macskáknál. Fogyasztása esetén a cica folyamatos hány, vagyis ha ilyesmit tapasztalsz, akkor érdemes átgondolni, hozzájuthatott-e valamilyen módon az állat a gyümölcshöz.

Édesség és koffein

A cicák számára nincs lehetetlen, ha a konyhában való kutakodásról van szó, éppen ezért nagyon fontos elzárni előlük alaposan a koffein tartalmú élelmiszereket és az édességeket is. Ez vonatkozik a kávéra, teára, de a kakaóra és a csokoládéra is.

A koffein nagy mennyiségben a cica életét is követelheti. A koffein-mérgezés tipikus tünetei a szapora légzés, nyugtalanság, szapora szívverés, de jelezhetik ezt akár az izomgörcsök is.

A csokira és az édességekre pedig érdemes külön figyelmet fordítani, ugyanis a csokoládé és a kakaó egy teobromin nevű vegyületet tartalmaz, amely szívritmus-zavart és halált is okozhat.

Szintén tiltó listásak az édesítőszerrel készült finomságok, hiszen ezek a vércukorszint hirtelen leesését okozhatják, ez pedig szintén halálhoz vezethet.

Alkohol

Bár jellemzően ritkán jutnak alkoholhoz az állatok, mégis nagyon fontos erre felhívni a figyelmet. Ugyanis bármilyen alkoholtartalmú étel vagy ital ártalmas a cicák számára. Adott esetben kómához vezetnek, de akár halált is okozhatnak. Ez pedig már minimális mennyiség esetén is igaz.

Zsíros nyesedékek és csontok

A cicák előszeretettel érkeznek meg kunyerálni, amikor a konyhában készül valami, azonban nem kell mindig bedőlni az édes hízelgésnek. Ugyanis a zsíros nyesedékek, mind a csontok veszélyesek a számára, ezeket semmiképpen nem szabad nekik odaadni. Az előbbi komoly emésztési gondokat okozhat, a csontok fulladásveszélyt jelentenek.


One thought on “Mit nem ehet a macska?

  • Kukorelly Alajos

    Mindig szívesen veszem a cicákal kapcsolatos jó tanácsokat!

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük