hétfő, április 29, 2024
Macskaegészség

Gyógyszer beadása macskának? Nem lehetetlen!


Minden cica gazdi életében eljön az a pillanat, amikor valamilyen betegség miatt tablettát kell adni a kedvencének. Nos, aki már egyszer is megpróbálkozott ezzel, az pontosan tudja, hogy szinte a lehetetlenség határát súrolja e feladat teljesítése, ugyanis a macskák messziről kiszúrják, ha ki szeretnénk cselezni őket valamilyen trükkel.

Lássuk, milyen megoldások léteznek a problémára!

Miért olyan nehéz feladat a gyógyszer beadása a macskáknak?

Alapvetően a világon nincs olyan állat, aki szívesen venné be ezeket a tablettákat, ám a cicák esetében azért kirívóan nehéz a dolog, mert ők jellemzően szinte minden esetben először nyalogatják az adott falatot, majd később kezdenek bele annak harapásába.

Ilyenkor pedig szinte minden esetben lebukik a gazdi. Éppen ezért érdemes cselhez folyamodni.

Hogy vegyem rá a macskát, hogy megegye a gyógyszert?

Számos trükk létezik arra, hogy miként lehet beadni a tablettát a cicánknak. Mindegyik állatnak más a habitusa, így lehet, hogy két cicánál sem fog ugyanaz bejönni. Ami fontos, hogy ha a macska úgy érzi, veszélyt jelentünk rá, azonnal hagyjuk abba a műveletet, ne várjuk meg míg bepánikol vagy akár napokra elbújik előlünk.

Falatba rejtett gyógyszer

Nos, a fűszeres, erős illatú falatba rejtett gyógyszer csak a legritkább esetben jön be a cicák esetében, inkább a kutyák pályája ez. Ám a nagyon falánk, habzsoló cicákat olykor át lehet így verni, vagyis nem teljesen elvetendő a történet.

Nedves tápba tördelve

A másik jó módszer az lehet, hogy a nedves tápba keverjük a tablettát, porrá törve. Így jellemzően ne szokták észrevenni a cselt, ám fel kell készülni rá, hogy van esély arra is, hogy az egész tányért otthagyja szinte érintetlenül.

Mivel ilyenkor fontos, hogy az utolsó falatig elfogyassza, érdemes kisebb adagot adni neki. Ha mégis marad belőle, azt jobb ötlet híján fecskendővel adagolhatjuk a szájába.

Cica-ropi

Van, amelyik cicánál, bejön, ha egy félbetört cica-ropiba tesszük a tablettát, ami májkrémmel vagy egyéb hasonló finomsággal ragasztunk össze.. Bár van rá esély, hogy útközben rájön a turpisságra, sőt, előfordulhat az is, hogy egy idő után megunja a rágcsálást és otthagyja a lényeget, így mindenképpen résen kell lenni.

Ha nincs más hátra, erőszakosan kell fellépni

Természetesen a kifejezés legjobb értelmében, ugyanis ha ráhagyjuk a dolgot a cicára, könnyen elhúzódhat a gyógyulás, de akár szövődményei is lehetnek a fennálló betegségének. Éppen ezért van még két, kissé erőszakos, de jól bevethető módszer tabletta beadásához.

Az egyik az úgynevezett tablettabeadó használata, amelynek többféle típusa létezik. Mindegyik lényege az, hogy segítségével könnyedén a torokhoz helyezhető a gyógyszer, ami ki is váltja a nyelési reflexet.

A másik opció, hogy mi magunk nyitjuk ki a száját és tesszük bele a tablettát. Mivel e cselekedet ellen mindenképpen támadással fog reagálni a kedvenc, érdemes becsavarni egy puha törölközőbe.

A száját természetesen nem kell szétfeszíteni, ugyanis ha a mutató- és hüvelykujjunkkal kicsit megnyomjuk, automatikusan kinyitja a száját. Ilyenkor gyorsan kell beletenni a tablettát.

Mivel a cél az, hogy lenyelje, sajnos ezzel nem ér véget a történet, a száját ugyanis be kell csukni, majd a nyakát függőlegesen simogatva segíteni kell a nyelést.

Természetesen ha nagyon ellenkezik vagy pánikol, semmiképpen nem szabad folytatni a tevékenységet, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy létezik olyan macska, aki beletörődve helyzetével szinte hagyja magát ilyenkor.

Orvos segítségét is kérhetjük

Ha kifogtunk magunknak egy olyan puhatalpú barátot, akinél a fentiek egyike sem jár sikerrel, akkor nincs más hátra, a gyógyszerszedés ideje alatt orvoshoz kell hordani, aki a legtöbb esetben injekció formájában be tudja adni a megfelelő hatóanyagokat.

A fentieket látva némely megoldás drasztikusnak tűnhet, ám ilyen esetben mindenképpen meg kell találni az aranyközéputat, amely segítségével bekerülnek a gyógyuláshoz szükséges anyagok a szervezetbe, mégis megmarad a cica lelki békéje is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük