hétfő, április 29, 2024
Macska viselkedése

Miért pofoznak, ütnek le dolgokat a macskák


Amerre csak megfordul a cicád, potyognak a tárgyak a magasból? Minden fellök és sok minden tönkremegy emiatt? Ez bizony frusztráló tud lenni. De mégis mi lehet ennek az oka és mit lehet ellene tenni?

Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban.

Sokat nyomnak a latba az ösztöneik

A macskák természetüknél fogva vadászok. Még a benti macskáknak is, – akik jó eséllyel soha nem láttak igazi egeret – megvan az ösztönük, hogy a zsákmány után menjenek. Amikor egy macska elkap valamit, a mancsával automatikusan teszteli, hogy mozog-e még vagy sikerült azt maradéktalanul „elejteni”.

A macskák ezt a viselkedést demonstrálhatják, amikor lecsapnak egy tollat az íróasztalról vagy egy ajakbalzsamot a fürdőszoba polcról.

Játékidő van!

Az ösztönök mellett a játéknak is nagy szerepük van a borogatásban. Hiszen ha valami esik és gurul, akkor bizony automatikusan indul a játék! Hiszen amikor a cica játszani akar, meg fogja találni a módját még akkor is, ha a feje tetejére fordítja a lakást és a leglehetetlenebb helyeken bukkannak fel később az apróbb tárgyaid.

Figyelemfelkeltő magatartás

A másik ok, amiért a macskák feldöntenek dolgokat vagy lecsapnak tárgyakat, az, hogy fel hívják magukra a figyelmedet. Mindannyian tudjuk, hogy a cicák okos kis állatok, és tapasztalataik alapján tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy ha felborítják a csésze vizet, akkor te bizony azonnal ugrani fogsz.

Rendszerint előszeretettel alkalmazzák ezt a módszert akkor, az üres a tányérjuk vagy éppen egy kis játékra vagy simogatásra vágynának.

S*ggfejek

Tuti mondtad már te is néhányszor magadban a fenti kedves kifejezést a cicádra, amikor a szemkontaktust gondosan fenntartva leütötte az asztalról azt a pohár vizet. Tudta, pontosan tudta, hogy nem szabad és mégis …

De mégis hogyan lehet megakadályozni, hogy a macskák felborítsák a dolgokat?

A kérdés jogos, hiszen mind szép és jó ha a cica az ösztöneit követi, játszani akar vagy fel akarja kelteni a figyelmedet, ám ez hosszú távon nem egy tartható állapot. Bár a macskák mindig macskák lesznek és valószínűleg mindig találnak okot arra, hogy feldöntsék a dolgokat, de határozottan megtehetsz néhány lépést annak érdekében, hogy csökkentsd a padlón landoló tárgyak számát.

Győződj meg arról, hogy macskád szükségleteit kielégítetted!

Ne hagyd például, hogy a cicád vizes edénye túlságosan kiürüljön, etesd meg rendesen és tartsd tisztán az almot is! Így máris jóval kevesebb oka lesz arra, hogy felhívja magára a figyelmedet.

Győződj meg róla, hogy macskád nem unatkozik!

Az unalom elkerülése érdekében ne mindig ugyanazok a játékok legyenek neki kipakolva, néha rejts el egyet-kettőt és vegyél elő újakat. Így rendszeresen lesz „új” játékszere. Emellett mindenképpen ütemezz be a cicáddal napi játékidőt is, hiszen ez is nagyban hozzájárul a komfortérzetéhez!

Rendezd logikusan a teret!

Fontos, hogy a törékeny tárgyakat mindenképpen távol helyezd el a cicától, ugyanis ezek nem csak a szívnek fájdalmasak ha a padlón landolnak darabokban, de veszélyesek is lehetnek. Vagyis mindenképpen úgy rendezd el a mozdítható tárgyaidat, hogy a lehető legkisebb esély legyen a károkozásra.

A fentieket látva valljuk be, a macskák valódi kis manipulátorok. Ha úgy tűnik, hogy a cicád egy kisgyermekhez hasonló viselkedést alakított ki annak érdekben, hogy felhívja magára a figyelmedet és minden szükségletét kielégítsd, nem tévedsz. Ilyenkor a legjobb, ha egyszerűen figyelmen kívül hagyod a viselkedését, hogy még véletlenül se kösse össze a borogatást a pozitív történésekkel.

Bár nem egyszerű a helyzet ha egy vérbeli rombolóról van szó, kellő odafigyelés és némi türelem mellett van lehetőséged arra, hogy minimalizáld a leborított tárgyak számát és kiegyensúlyozottabbá tedd a macskás hétköznapjaitokat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük