A történelem része a jól ismert jáspis


Az ősidők óta ismert ásvány a jáspis, melynek már évezredekkel ezelőtt is számos mágikus erőt tulajdonítottak, ráadásul szépsége miatt nem kevés ékszer, dísz és használati tárgy alapanyagául szolgált. Számos különböző típusa létezik, ezeknek pedig eltérő pozitív hatásai vannak.

A jáspis keletkezése és lelőhelyei

A jáspis a kvarc ásvány drágakőként használt változata, amely egy teljesen természetes folyamat során jön létre. Összetett kőzet, kvars és kalcedon is megtalálható benne, ráadásul szinte a világ minden táján megtalálható valamelyik típusa.

Magyarország sem kivétel ezalól, hiszen híres lelőhely a

  • zempléni Nyíri-Fony
  • Rudabánya
  • Megyaszó
  • Monok
  • Erdőhorváti
  • Erdőbénye
  • Arka, valamint
  • Telkibánya és
  • Gyöngyösoroszi is.

Emellett főleg Németországban, Franciaországban, Indiában és Madagaszkáron fellelhető.

A neve azt jelenti, hogy pettyes vagy foltos kő.

Számos ősi feljegyzésben, emlékben megtalálható

A Jáspis ásványt már évezredekkel ezelőttről, az ősidők óta ismerik, mivel varázslatos erőt tulajdonítottak nekik, a harcba indulók is rendszerint magukkal vittek egy-egy darabot valamilyen formában annak érdekében, hogy védelmezze őket.

Az új Jeruzsálem kőfalának első alapköve is ebből készült, sőt, a Bibliában is szerepe a jáspis, de rengeteg dísz és használati tárgy is készült belőle annak idején.

Jelenleg egy, az 1800-as években készült, faragott ovális edény a legnagyobb megmunkált jáspis darab a világon, amely súlya tizenhat tonna, méretei pedig 5,04 × 3,22 méter.

Különböző színek és típusok, eltérő hatások

Az egyszínű jáspis nagyon ritka, ám a többi típus előfordulása meglehetősen gyakori, ám általában acháttal és opállal társul.Jellemző színe a piros, vörös, zöld, sárga, barna és ritkán a kék.

Ráadásul minden egyes típusnak másféle hatást tulajdonítanak, hiszen rendkívül változatos formákban fordul elő. Létezik például olyan jáspis, amely hatással van az emésztőrendszerre és az ivarszervekre , de van olyan is, amely a védelmet vagy éppen az önzetlenséget vagy szerénységet erősíti.

Egyesek szerint mindezek forrása az, hogy minden jáspis kapcsolatban van a Föld energiájával, innen ered a hatalmas harmóniája. Elejét lehet venni általa az agressziónak, a kisebbségi komplexusoknak, emellett pedig támogatja az érzelmi gyógyulást is.

A jáspis különböző fajtáit a fizikai test gyógyításának kiegészítő terápiás kezelésében úgy érdemes megválasztani, hogy az adott szín melyik csakrához tartozik, így van olyan például, amely Ehhez ajánlott hosszabb ideig hordani, lehetőleg az érintett területen viselni, akár ékszerként, akár nyakláncként, karkötőként, fülbevalóként vagy éppen gyűrűként. s

Csillagjegyek, amelyek számára kifejezetten ajánlott a jáspis viselése

Van néhány olyan csillagjegy, amelyek képviselői számára különösen ajánlott a jáspis viselése. Ilyenek a kos, a rák, a bika, a nyilas, az ikrek, az oroszlán, a szűz, a skorpió, valamint a bak és a halak is. Vagyis esetükben bizonyos nézetek szerint különösen érvényesülnek e nem mindennapi kő pozitív hatásai.

Vagyis bármelyik fajtáját is választod a jáspisnak gyöngy formájában, biztos lehetsz abban, hogy nagy kincsre teszel szert általa. Hiszen a belőle készült ékszer nem csak olyan gyönyörű, hogy mindenkinek megakad rajta a szeme, de hosszú távú viselése esetén az egyéb pozitív hatásait is határozottan érezni lehet majd.

Ez pedig még inkább különlegessé teszi ezt a követ és a belőle készült kiegészítőt is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük