hétfő, április 29, 2024
MacskaegészségMacskatartás

Nyers hús macskának? Mit szabad, mire figyelj


Bizony a macskafélék családjába tartozó állatok abszolút húsevőnek számítanak, ám ez nem jelenti azt automatikusan, hogy kizárólag nyers hússal kellene kedveskednünk a macskánknak.

Sőt, nagyon körültekintőnek kell lennünk e téren, éppen ezért született ez a bejegyzés is, ahol számos fontos információt összegyűjtöttünk.

Tévhitek a macskák húsfogyasztásával kapcsolatban

Ezzel kapcsolatban több városi legenda is kering a köztudatban. Egyrészt sokan vélik úgy,hogy a cicák emésztőrendszere – éppen a felmenői és gyökerei miatt – nem preferálja a növényi eredetű táplálékot. Sőt, nem ritka az a ténymegállapítás sem, hogy ha hosszú és boldog életet szeretnénk a cicánknak, kizárólag állati eredetű finomságokkal kell kedveskednünk neki.

Nos, lássuk mi a valóság! Bár tény az, hogy a macska fehérjeemésztéséhez szükséges enzim mennyisége nem szabályozható, vagyis nem alkalmazkodik a bevitt táplálék mennyiségéhez és minőségéhez. Ez azt jelenti, hogy ha nem jut kellő mennyiségű és minőségű proteinhez, az egészségügyi kockázattal jár.

Viszont nem jár együtt automatikusan azzal, hogy kizárólag hússal kellene etetni a kedvencünket.

Egy másik gyakori tévhit, hogy a macskának nincs szüksége semmilyen szénhidrátra, mert az energiát a fehérjék és a zsírok emésztéséből nyeri.

Valóságalapja ennek is van, ám az emésztő rendszerének ennek ellenére szüksége van minőségi, gabonából származó fehérjére és rostokra is.

Szabad vagy nem szabad nyers húst adni?

Bár a veszélyfaktorok valódiak és tényleg lehet szalmonella vagy coli baktérium forrása a nyers hús, ha valaki komolyan gondolja és odafigyel a részletekre, akkor nem lehetetlen a nyers etetés.

Nagyon fontos egyrészt az, honnan szerezzük be a húst a kedvencünk számára. Hiszen így elkerülhető a szalmonella vagy éppen a listeriosis.

A sertéshúsban pedig jelen lehet az Aujeszky-betegség vírusa, ami kutyára és macskára szintén egyaránt veszélyes. Mivel a nem emberi fogyasztásra szánt húsok esetében nincs élelmiszerhigiéniai vizsgálat, előfordulhat, hogy a tápláléknak szánt hús tartalmaz valamilyen szennyeződést.

A másik fontos dolog, amire figyelni kell, hogy nem a színhús a legjobb a cica számára, vagyis e téren is tudatosan kell eljárni.

Amennyiben csak alkalomadtán kedveskednénk nyers hússal a cicának, akkor a legjobb, ha olyan termékeket választunk neki, mint például a lazac vagy a marha, amely nem mélyhűtött és előzetesen megfelelően tárolták.

Viszont ha valóban nyers etetésre adnánk a fejünket, biztosítani kell, hogy a megfelelő, ellenőrzött forrásból származó húst ideális körülmények között tároljuk, így kerüljön a cica tányérjára.

Ha az állandó nyerstetetés mellett tesszük le a voksunkat, mindenképpen érdemes előtte egy megfelelő szakemberrel egyeztetni, aki felméri a cica egészségügyi állapotát. Ráadásul nem kérdés, hogy a nyers hús mellett megfelelő mennyiségű egyéb tápanyagforrást is kell biztosítanunk a kedvencünk számára.

Vagyis alapvetően nem tilos a nyers hússal való etetés, tény azonban, hogy rengeteg veszélyforrást rejt magában, ha nem ideálisan tároljuk vagy nem megfelelő helyről szerezzük be. Éppen ezért ezen a területen kiemelten fontos a megfelelő odafigyelés, hiszen a kedvencünk egészsége és élete is múlhat rajta.


4 thoughts on “Nyers hús macskának? Mit szabad, mire figyelj

  • Üdvözletem!
    Szeretném megkérdezni, hogy a cicámnak Allatkereskedésből származó nyers csirkenyesedéket szoktam venni, ezt nyersen szereti, ezenkívül száraztáp is van mindig elötte.
    .ostúgy vettem észre, hogy szorulása van kisebb kemény darabokat préselt ki magából és nyávogott is közben gondolom az erőlködés miatt.
    Lehetséges, hogy a táplálásávan gond?
    Mivel tudok segíteni itthon mit adjak Neki, hogy rendeződjön a probléma ha ez a gond.
    Köszönöm szépen

    Reply
    • Kedves Márta, meg kellene próbálni mondjuk 2-2 napig hogy csak az egyik, aztán hogy csak a másik táplálék van előtte. Ha a csak száraztáp, és csak csirke esetén is ezeket a tüneteket produkálja, akkor irány az állatorvos, ekkor valószínűleg nem az étel lesz a ludas, hanem valami más állhat a háttérben.

      Reply
  • Sárosi Margit Margit Mária

    Házilag ha én akarom elkészíteni a cicáknak a húsféléket, a csirkemája és a marhamájat, hogyan fűszerezzem, pároljam és ne főzzem meg teljesen?

    Köszönem előre a válaszát

    Reply
    • Kedves Margit, a húst ne fűszerezd egyáltalán. Egyes fűszerektől semmi baja nem lesz a macskának, mások azonban már kis mennyiségben is károsak, vagy akár mérgezőek is lehetnek számukra. Például a hagyma egy alapvető fűszer, a macskáknál viszont károsítja a vörösvérsejteket. Vagy a rozmaring, amit szinte minden húsételhez használni szoktam egy kiváló fűszer, a macskáknál viszont gyomorpanaszoktól kezdve akár rohamokat is okozhat (mennyiségtől függően). Ezen felül a macskák ízlése, ízvilága teljesen eltér az emberekétől, nem ugyanúgy érzik a különböző fűszereket, mint mi.

      A legjobb a mindenféle fűszerektől mentes főtt hús/belsőség. Sütheted is, de mindenképpen olaj/zsír nélkül, hogy elkerüld a macska számára nem szükséges zsírokat.

      Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük