hétfő, április 29, 2024
Macskatartás

A kismacska alomra szoktatása


Amikor új kiscica kerül a házba, akkor az egyik legfőbb feladat vele kapcsolatban a szobatisztaságra nevelés. Ennek pedig része az alomtálcára való szoktatás is.

A jó hír az, hogy ez egy ösztönös dolog a cicáknál, vagyis ha odafigyelünk néhány részletre, akkor nem lesz nehéz feladat.

Mutasd meg neki a tálcát!

Minél hamarabb mutasd meg a cicának az alomtálcát, hogy az új otthona részeként ezzel is ismerkedni tudjon. Érdemes bele is tenni. Ha kicsit kapar benne, az alapvetően jó hír, de ha nem akar egy percet sem benne tölteni, érdemes néhányszor még újra és újra beletenni egy vagy két óra elteltével.

Fontos, hogy a tálcának mindenképpen egy csendes, nyugodt helyen találj, ahol mindig elérhető ez a hely a cica számára. Sokan választják ehhez a fürdőszobát, ám azt érdemes figyelembe venni, hogy például a mosógép zaja zavaró lehet a macska számára.

Emellett aranyszabály az is, hogy nem szabad az etető- és itató tányérja mellé tenni a cica WC-t. Ha több cica is él a házban, a kicsinek mindenképpen biztosítsunk saját alomtálcát! A szoktatási időben, az első hetekben ajánlott csak kevés almot szórni az alomtartó edénybe és inkább gyakran cserélni az almot.

A mindennapok

A napi rutin részévé kell tenni, hogy a reggeli ébredés és etetés után az alomtálcához visszük. Ha pedig sikeresen elvégzi a dolgát a megfelelő helyen, érdemes simogatással vagy egy finom falattal jutalmazni. Így hamar a cica mindennapjainak részévé válik ennek használata.

Fontos a megfelelő tisztán tartás

A macskák igen kényes állatok, így már a kicsik esetén is fontos odafigyelni az alomtálca megfelelő tisztán tartására. A napi takarítás alapvető, a csere pedig legalább hetente esedékes, ilyenkor alaposan, szappanos vízzel el is kell mosni a tálcát. Egyéb esetben várhatóan máshova fogja végezni a dolgát.

Mi lehet az oka, ha mégsem végzi a dolgát az alomtálcába?

Ha a fentiek mindegyikét betartod, mégsem szívesen használja az alomtálcát, akkor a választott macskaalom lehet az oka. Az illatosított típusokat sok cica nem szereti, így ezt ilyen esetben ajánlott lecserélni. Emellett a természetes anyagú, a kristályos és egyéb alapanyagú almokat is érdemes cserélgetni, valamelyiket biztosan szívesen használja majd.

Sőt, előfordulhat az is, hogy az alomra használt szagtalanítót nem kedveli a cica, így adott esetben akár e téren is lehet variálni a termékeket, míg ráakadunk a kedvencére.

Az is előfordulhat, hogy nem elég nagy számára az alomtál. Attól ugyanis hogy a cica kicsit, még szüksége van a megfelelő méretű helyre ahhoz, hogy komfortosan végezhesse el a dolgát.

Számíthat az is, hogy nyitott vagy fedett alomtálcát használunk-e. Abszolút cica függő, hogy melyik jön be jobban, érdemes ezzel is kísérletezni és megismerni a kis kedvenc igényeit.

Jutalmazz, ne büntess!

Természetesen az elején előfordulnak majd balesetek, ilyen esetben semmiképpen sem szabad büntetni. Sőt, érdemes elgondolkozni, mi lehet a hiba, ami miatt nem az alomtálcát választotta a kis vagy nagydolga elvégzéséhez. Ugyanakkor ha megfelelően használja a tálcát, mindenképpen ajánlott jutalmazni, így érzékeltetni azt, hogy helyesen cselekedett. Fontos ezt minél előbb elkezdeni, akár már néhány hetes cicák esetében is, ugyanis minél előbb hozzászokik ennek használatához, annál jobb.

A fentiekből látható, hogy elképesztően sokféle dologra kell odafigyelni egy macskaalom kapcsán. Ám érdemes időt és energiát fektetni bele, hiszen mindezek által kialakítható a komfortos hétköznapok, amelyek során a cica számára természetessé válik, hogy az alomtálcába végzi a dolgát. Ettől pedig a gazdi és a macska is boldogok, kiegyensúlyozottak lesznek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük