A világ legkisebb macskája

A fenti cím büszke tulajdonosa a Sri Lanka őserdőjében, India déli részén, illetve Nepál bizonyos területein élő Rozsdafoltos macska (Prionailurus rubiginosus).

Ez a vadmacska fajta habár úgy néz ki, mint egy kölyök cica, azonban kifejlett állapotban is csupán nagyjából 1-1,5 kilogrammot nyom (egy átlagos házimacska ezzel szemben 3,5-4,5 kilogramm körüli súlyú), hossza pedig 35-48 centiméterre tehető.

Jellegzetes, a szürkés alapszőrzetét borító rozsdás-barnás foltokkal tarkított bundájáról és fehéren világító hasáról könnyen felismerhető.

Az élőhelyének elvesztése és a vadászat miatt egyedszámuk csökken, a Természetvédelmi Világszervezet veszélyeztetett fajok listáján is szerepelnek.

Rozsdafoltos macska a berlini állatkertben
A berlini állatkert egy példánya

By Lenie BeutlerOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

A bájos kis külső ne tévesszen meg, valójában egy vérbeli ragadozóról beszélhetünk, aki a dzsungel sűrű aljnövényzetében lesi a prédáját.

Leginkább éjszaka aktív, amikor is különböző kisebb rágcsálók, madarak, hüllők rémüldözhetnek tőle.

Rozsdafoltos macska éjszaka

A nappalokat leginkább fákon, kisebb barlangokban tölti.

Vadállat, ám az emberekhez könnyen hozzászokik, a világ több állatkertjében is megtalálható néhány példányuk.

A szaporodásuk hasonló a jól ismert macskákhoz, a nőstény 65-70 napos vemhesség után ad életet 1-2 kölyöknek, akik születéskor mindössze 60-70 grammot nyomnak, bundájukat pedig számos csíkokba rendeződött fekete pont borítja, hogy így rejtőzzenek el még jobban a dzsungelben.

A Rozsdafoltos macska körülbelül 68 hetesen válik ivaréretté. Fogságban elérheti a 12 éves kort is, a természetben értelemszerűen ez jóval rövidebb lehet.

Sokáig keveset tudtunk róluk, ám nemrégiben a BBC, az angol közszolgálati televízió felvételeket tudott készíteni vadon élő példányokról is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük