Macskaszőr a kanapén, a szőnyegen és mindenütt? Hogyan távolítsd el?


A macskaszőr még a legnagyobb állatbarátok életét is megkeseríti. Tippjeinkkel azonban megszabadulhatsz a kellemetlenségektől.

Macskák a lakásban

Ma kevesen tehetik meg, hogy csak azért költözzenek kertes házba, hogy a macskának elég teret biztosítsanak, és ezáltal egyben meg is óvják otthonukat a macskaszőrtől, vagy éppen a macskakaparástól. Marad tehát a lakás, és vele együtt a folyton szőrrel teli ruhák, a macska által kikapart kanapé, és azok a bizonyos foltok a szőnyegen.
De vajon tényleg bele kell nyugodni az imádott házikedvenc hóbortjaiba, mert biztos lehetsz abban , hogy kedvenced nem csak az általad kijelölt helyén fog aludni, hanem bárhol a lakásban, ahol épp kedve szottyan és megtanulni együtt élni velük, vagy létezik más megoldás? Próbáld ki az alábbi praktikákat és döntsd el magad!

Bevált praktikák a nemkívánatos szőrök ellen

A háziállatokkal együtt járó kellemetlenségek közül talán a szőrhullatás a legrosszabb. Aki pedig tartott már lakásban macskát, az tudja, mennyire idegesítő az, amikor szőr kerül az ételbe, a frissen mosott ruhákra, az ágyba vagy éppen a szőnyegbe. Hogyan lehet mégis elkerülni a szőrözést?

  • Ha a cica  szőre az éppen viselt ruhára kerül, akkor attól a legkönnyebben úgy szabadulhatsz meg, ha mindig van kéznél ruhatisztító henger (minden drogériában beszerezhető) ennek hiányában vizes tenyérrel egy irányba kezdd el dörzsölni a ruhát.
  • Ha mindezt kefével kívánod megtenni, akkor is érdemes a vizes trükköt használni, ám arra ügyelj, hogy csak épp hogy nedves legyen a kefe, ne csöpögjön a víztől.
  • Jó adag szőrtől óvhatod meg a lakást, ha a kedvenceket minden nap alaposan átfésülöd, majd a napon nedves ronggyal át is törlöd őket. Neked is jó lesz, ráadásul ők is élvezik majd.
  • Ha a szőr a szőnyeget is megtámadta, akkor alaposan porszívózd fel, majd nedves ruhával vagy szivaccsal töröld át.
  • Apropó: porszívó! Egy robotporszívó kiváló társad lesz a szőrök elleni harcban, egy „Animal care” jelzésű háztartási porszívóba is érdemes beruházz, s ha már itt tartunk a legjobban egy hengerkefés porszívóval jársz

A macskatartóknak általában meggyűlik a bajuk a kis kedvencekkel, legfőképpen az állandó kaparászás tekintetében.

  • érdemes még szót ejteni a pisi foltokról is. A kis cicáknak ugyanis nincs fogalmuk a szobatisztaságról egy ideig. Nyilván ez attól is függ mennyi idősen hozzuk el az alomból, volt e elég ideje a mama cicának megtanítani az alomtálcába való pisilést, vagy nekünk kell az első időszakban jobban odafigyelni erre, hogy rászoktassuk az alomtálca használatára.  Ilyen esetben egy kis víz, citrom vagy ecet lehet a megoldás: egy jó nedvszívó képességű ronggyal itasd fel a nedvességet, majd citromos vagy ecetes vízzel dörzsöld át a szőnyeg szóbanforgó részét. Helyezz a foltra egy törölközőt és valami súlyt, majd az előbbit addig cseréld, amíg meg nem szárad a szőnyeg.
  • szalmiákszesszel átitatott ruhával is érdemes áttörölni, ez ugyanis képes megszüntetni a közismerten kellemetlen szagot.
  • a cicák egyik legidegesítőbb szokása, hogy oda hemperednek le, ahová csak akarnak – magyarul azt szőröznek össze, amihez csak kedvük van. Ám ha nem szeretnéd, hogy a kanapé állandóan macskaszőrös legyen, akkor rejts el a kárpitban molyirtó golyókat – ennek szagától menekülnek a macskák.
  • a macskakaparás nem megszüntethető, viszont irányítható. Hogy ne a fotelt vegye folyton célba, szerezz be a cicád számára egy kifejezetten macskáknak való kaparófát, és egy csokor macskamentát, amelyet tegyél a kaparófára. Ennek az illata vonzza a macskákat!
  • apropó illat: az eukaliptusz és a citromfű illatát viszont ki nem állhatják a kis dorombológépek, ezért hatásos, ha az említett illatok valamelyikét tartalmazó spray-vel fújod be a kényes bútorokat, vagy hasonló illatú illóolajat csepegtetsz rájuk. Hidd el, messziről elkerülik majd ezeket a tárgyakat és helyeket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük