hétfő, április 29, 2024
Macska viselkedéseMacskatartás

A macska fegyelmezése, nevelése


Egy cica féken tartása és a szabályok meghúzása nem egyszerű feladat, különösen ha házban tartott kedvencről van szó.

Hiszen bizony nem egyszerű megértetni ezekkel a szőrös kis négylábúakkal, hogy a kárpit nem kaparófa, a függönyre felmászni nem ér, de adott esetben nehézséget okozhat az is, ha nem használja megfelelő módon az alomtálcáját.

Mégis mi lehet a megoldás a harmonikus, konfliktusmentes cica-gazdi kapcsolatra? Ebben a bejegyzésben fontos információkat gyűjtöttünk össze a macska fegyelmezésével kapcsolatban.

Nem falkában élnek, így nincs főnök sem!

Az egyik legfontosabb tudnivaló a cicákkal kapcsolatban, hogy míg a kutyák falkában élnek és vezért választanak maguknak, addig a macskák önálló ragadozók, vagyis nem függnek senkitől és önálló döntéseik vannak.

Az, hogy egy házi cica mennyire képes engedelmeskedni, minden állat esetében különböző, ám létezik néhány jól bevált praktika a fegyelmezésükre.

Milyen módszerekkel lehet fegyelmezni egy macskát?

Egy cica fegyelmezése kapcsán fontos tudni, hogy semmi esetre sem fordulhat elő a legkisebb erőszakos közbelépés sem, hiszen az állat ettől csak még kevésbé válik bizalmassá az irányunkba.

Ráadásul számos nagyon jó trükk létezik arra, hogy megteremtődjön az összhang.

Azonnali reakció!

Amikor otthon vagyunk a cicával, nagyon lényeges, hogy a cselekedeteire minél előbb reagáljunk egyértelmű módon, akár pozitív, akár negatív dolgot tett. Hiszen így a dicséretet és a dorgálást egyaránt tudja majd kötni az adott tevékenységhez.

Például ha egy váratlan pillanatban az asztalra ugrik és bele enne az ételünkbe, azonnal mondjuk neki határozott nemet és vigyük oda az ő tányérjához.

Ha szükséges, ezt többször is meg lehet ismételni egymás után, míg be nem adja a derekát. Sokan javasolják, hogy vízpermettel vagy egyéb, a cica számára kellemetlenséget okozó eszközzel jelezzük az állat irányába nemtetszésünket.

Ez azonban alapjaiban ingathatja meg a bizalmat, így ezek bevetése semmiképpen nem javasolt.

Fontos a pozitív megerősítés is!

A pozitív megerősítésnek számos módja van a cicák világában, ezek közül természetesen minden gazdinak ki kell választani azt, amely számára a leginkább megfelelő lehet.

Jó választás lehet például a klikker. Ugyanis ha meghallja ezt a semmihez sem hasonlítható hangot, azonnalt udni fogja majd, hogy jót cselekedett és várhat akár egy finom falatot is.

Ebben az esetben is nagyon fontos a gyors, lehetőleg egy-két másodperces reakció, ugyanis csak így fogja tudni, pontosan minek is örültél. De remek megoldás lehet a jutalomfalattal, simogatással történő jutalmazás is.

Az utóbbi kapcsán jó tudni, hogy nem érdemes hosszan ugyanazon a területen simogatni a cicát, ugyanis ez egy idő után kellemetlenné válik számukra az érzékeny receptoraik miatt.

Ez pedig minimális agresszióhoz is vezethet, a jutalmazás pedig negatívumba csaphat át.

Minden gazditól egyforma reakciót vár!

Nagyon fontos, hogy ha többen éltek egy házban a cicával, legyetek következetesek és ami tilos, azért minden gazdi szóljon rá, aki éppen vele van. Így hamar megtanulja majd az állat, hogy bizony nincs kiskapu, ami szabály az szabály!

Ez pedig hosszútávon beépül és később már eszébe sem jut majd felugrani az asztalra.

Mi lehet az oka a hosszú távú engedetlenségnek?

Bár alapvetően személyiségfüggő a cicák esetében, hogy melyik módszerre miként reagálnak és mennyire fogadnak szót a gazdinak, ám kutatások bebizonyították azt is, hogy hatással lehet az is minderre, ha egy kiscica kölyök túl hamar kerül elválasztásra az anyukájától.

Ilyenkor ugyanis a testi és lelki fejlődés egyaránt sérülést szenvedhet. Viszont egy kiegyensúlyozott apróság jóval hamarabb tanul.

A fentiekből látható, hogy a cica fegyelmezése nem lehetetlen feladat, azonban mindenképpen szükség van hozzá megfelelő mennyiségű türelemre és odafigyelésre.

A tudatos nevelés azonban egy idő után meghozza majd a gyümölcsét, a mindennapok pedig mesések lesznek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük