vasárnap, április 28, 2024
Macska viselkedése

Miért fekszik a macska éppen oda?


A macskák imádnak lustálkodni, amit olykor igencsak lehetetlen helyen kiviteleznek. Így fordulhat elő az, hogy leheverednek a laptopra, az ember mellkasára vagy egyéb testrészére, vagy éppen a macskaalomba. De miért alakulhatott ki náluk ez a szokás és mi állhat mindezek hátterében? Erre keressük a választ.

A helyzet az, hogy a cica kuckózások hátterében számos ok állhat, amely valószínűleg nagy mértékben függ attól, éppen milyen kedve van az állatnak, de számíthatnak egyéb külső tényezők is.

Látni fogod a lentiek alapján, hogy milyen sok szál fűzi őket a gazdihoz és a biztonságos helyek kereséséhez. Lássuk most ezek közül a leggyakoribbakat!

Melegséget és kényelmet keres

A cicák kifejezetten kedvelik a meleget, így nem ritka eset, hogy elnyúlnak a radiátor tetején, az éppen használatban levő laptopon vagy a padló azon pontján, ahova oda süt a nap. Amikor melegre vágynak, gyakran kuckóznak be az ember mellkasához is, ugyanis ez egészen más fajta melegséget ad, mint a radiátorból származó természetes hő.

Ráadásul légzés közben a mellkasod ringató mozgása és az egyenletes, nyugodt szívverésed olyan megnyugtató tényezőkké válhatnak amelyek elaltatják cicát.

A szeretet és nyugalom jele

Ha a cicád gyakran heveredik le olyan helyen ahol a közvetlen közeledben lehet vagy éppen rajtad talál kényelmes fekhelyet, az a feltétlen szeretet és a nyugalom jele. Azt mutatja, hogy a közeledben teljes biztonságban érzi magát a kedvenced.

Hiszen az alvás nagyon kiszolgáltatott állapot, ahol minden a macskák legtöbb védelmi funkciója fel van függesztve.

Keresik az ismerős illatokat

A macskák nyugodtabbá válnak, ha a környezetükben ismerős illatokat éreznek, így tudatosan keresik azokat a helyeket, ahol ezt megtalálják. Az otthon is a gazdi illata biztonságot ad számára, így nem meglepő, ha az öledben tud a legjobban pihenni a kedvenced.

Sőt, a cicák gyakran megjelölik azokat a dolgokat, amelyeket a magukénak éreznek úgy, hogy a fejüket és az orrukat hozzádörzsölik az adott helyhez vagy tárgyhoz. Innentől kezdve pedig különösen nagy lesz a ragaszkodás. Ilyenkor fordulhat elő például az, hogy a macskaalomban hatja álomra fejét a négylábú kis szeretetgombóc.

Megfelelő leshelyet keres

Jól ismert tény, hogy a macskák szeretnek az adott tér legmagasabb pontján pihenni, ahonnan az egész helyiséget belátják. Ez ösztönös viselkedésükből fakad, amelyet az evolúció évek során továbbadtak. A vadonban ugyanis azok a macskák, amelyek sikeresen megtalálják a legmagasabb pontokat, nagyobb valószínűséggel maradnak életben.

Jobb rálátásuk van a zsákmányra, és gond nélkül le is tudnak rá csapni. Így a házi cicák is ösztönből keresik a legjobban pozicionált helyeket.

Érzi, hogy beteg, ideges vagy

Sokan azt mondják, hogy az állatoknak jó az intuícióik vannak. Így lehet, hogy éppen azért keres helyet a közeledben, mert észreveszi, hogy valami nincs rendben veled testi vagy lelki szempontból. Ez az irántad érzett szeretet megnyilvánulása. Biztosak akarnak lenni abban, hogy jól vagy, és vigyázni akarnak rád, amíg meg nem gyógyulsz.

Vagyis ahogy a fentiekből is látható, számtalan tényező állhat a cicák lustálkodáshoz választott helyek hátterében. Ami szinte biztos, hogy a döntéseiket egytől egyig befolyásolja a gazdi iránt érzett szeretet és ragaszkodás, valamint a biztonságos helyek keresése.

Így amikor legközelebb leheveredik a laptopodra, miközben te egy fontos projekten dolgoznál, éjjel arra kelsz, hogy rátelepedett a hasadra vagy éppen jó nagyot szundít a vadi új szőnyegeden, gondolj arra, hogy bizony nem véletlenül választotta az állat éppen azt a helyet.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük