kedd, április 30, 2024
MacskaegészségMacskatartás

A kopasz macska bőrápolása


A szőrtelen macskák évtizedek óta népszerűek, hiszen a megjelenésük mellett a személyiségük is kifejezetten különleges. Van azonban néhány dolog, amit mindenképpen érdemes tudni az ápolásukról. Hiszen a bunda nélküli élet több karbantartást igényelhet, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, mi mindent érdemes tudni ezzel kapcsolatban!

Gyakori tévhit az, hogy a szőrtelen cicáknak nincs szüksége különösebb ápolásra, hiszen nincs szőrük amit kefélni vagy fésülni kellene. Ám ez a legkevésbé sincs így.

Mit érdemes tudni a szfinx macskák ápolásáról?

Csak úgy, mint az emberek, a macskák is olajokat termelnek a bőrfelületükön. Ám a szőrtelen cicák esetében ez az olaj a bőrön marad és egy idő után felhalmozódik. Ennek eltávolítása érdekében a szőrtelen macskákat hetente meleg vízzel, valamint vény nélkül kapható hipoallergén samponnal szükséges átmosni.

Fürdéskor ügyelj arra, hogy az összes sampont alaposan öblítsd le a cicáról, ugyanis a hosszabb ideig a bőrön maradó anyag irritációt okozhat.

Ugyanilyen fontos az is, hogy a cica a fürdés után kellően megszáradjon, nehogy megfázzon. Ehhez elég egy gyengéd törölköző használata.

A kopasz cicák fülére is érdemes hangsúlyt fektetni, ugyanis míg a szőrös kedvencek esetében a szőr elvezeti a fülbe kerülő szennyeződéseket, addig ez a kopasz cicák esetében nincs így. A fürdéshez hasonlóan a fültisztításnak is a mindennapok részének kell lennie, amely könnyen elvégezhető a fürdéssel egy időben.

Ez segít megelőzni a felesleges fülszennyeződés okozta fertőzések kialakulását. Ennek elvégzéséhez szükség lesz a boltban kapható kisállat-fültisztítóra és vattakorongokra is. Először itasd át a vattakorongot nedvességgel, majd töröld át a füleket az átitatott anyaggal.

Mi történik, ha nem ápolod rendszeresen a szőrtelen cicádat?

Amennyiben a szőrtelen cica esetében nem gondoskodsz megfelelően a bőrápolásról, pattanások és mitesszerek jelenhetnek meg a bőrén. Amennyiben ezek kialakulnak, fontos, hogy mielőbb tisztítsd meg a területet meleg vízzel és enyhe antibakteriális szappannal.

Ha ez nem segít, érdemes lehet állatorvoshoz fordulni, nehogy még komolyabb sebekkel találd magad szemben egy idő után.

Télen és nyáron nagy odafigyelést igényelnek

Az év különböző időszakaiban lényeges odafigyelni bizonyos részletekre e cicák ápolásával kapcsolatban. Az őszi és téli hónapokban például azért különösen fontos figyelmet fordítani a szőrtelen kedvencedre, mert nagyon könnyen megfázhatnak.

Mindenképpen gondoskodj arról, hogy a cicádnak sok takaró és kényelmes macskaágy álljon rendelkezésére, ahol bármikor felmelegedhet, ha úgy érzi, arra van szüksége. Emellett dönthetsz úgy is, hogy ruhába öltözteted a szőr nélküli cicádhoz, ám a zsíros bőrre való hajlam miatt előfordulhat, hogy macska ruháit rendszeresen ki kell mosni, így mindenképpen ajánlott ebből több garnitúrát beszerezned.

Ám nyáron sem szabad átesni a ló túloldalára, ugyanis nagyon könnyen leégnek a napon. Vagyis ha a kedvenced szeret napozni, mindenképpen korlátozni kell az itt töltött idejét a saját érdekében.

Sőt, mivel esetükben a bunda nem tud segíteni a macska testhőmérsékletének szabályozásában, mindenképpen biztosítani kell számára egy ilyen állandó helyet, ahol lehűlhet.

A szőrtelen macskák nagyszerű házi kedvencek lehetnek, nem véletlenül szeretik őket annyian, hiszen rengeteg szeretettel halmozzák el gazdájukat. Köztudott, hogy különösen barátságosak és bújósak. Ez részben annak tudható be, hogy meleg helyet keresnek aludni és szívesen bújnak a meleg karjainkba. Ám ezt a hátsó szándékot könnyen figyelmen kívül hagyja az ember, amikor bekuckózik az ölünkbe a kedvencünk.

A fentiekből látható, hogy a kopasz cicák esetében rendkívül fontos odafigyelni a megfelelő bőrápolásra annak érdekében, hogy a kedvenced mindig kiegyensúlyozott, egészséges és boldog lehessen.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük