vasárnap, április 28, 2024
Macskaegészség

Felnőtt macska fogápolása


A cicák fogváltása 4-6 hónapos korban megtörténik, utána a végleges fogaikkal élik le életüket, akárcsak az emberek és a legtöbb emlős állat.

Épp ezért az ő fogaikat is pont ugyanúgy kell ápolni, mint a sajátjaidat. Az egyik legnagyobb veszélyt az ő esetükben is a fogkő jelenti, ami a macskák 80%-ára jellemző.

Általában évente érdemes lehet eltávolíttatni ezt állatorvossal, több okból is. Egy részük egyszerűen csak kellemetlen – nem túl szép a vakítóan fehér, tűhegyes fogak helyett sárgás-barnás, lepedékes fogat nézegetni. Ugyancsak problémás lehet, hogy a fogkő megjelenése kellemetlen szájszaggal jár együtt.

Ami viszont sokkal komolyabb veszélyt rejt a macska fogazatára, az a fogkő következtében kialakuló ínygyulladás, ami későbbi betegségeket is magával vonzhat!

Macska szájhigiénia és amit tudni kell róla

Akárcsak a gazdinál, úgy a cicánál is okosabb, jobb megoldás a megelőzés – erre egy lehetőség a fogmosás. Természetesen nem fogkefével, a mosdókagyló fölött, hanem speciális, ujjra húzható gumi alkalmatossággal kell kivitelezni ezt.

Egy ilyet már 1-2000 forintért be tudsz szerezni, viszont ahhoz, hogy ténylegesen el is viselje kedvenced azt, hogy a szájába nyúlkálsz állandóan ezt minél fiatalabb korban el kell kezdeni. Ennél még egyszerűbb megoldás, ha egyszerűen gézt csavarsz az ujjadra és azzal dörzsölöd le a lepedéket.

Vigyorgó macska karikatúra

Hidd el, hosszú távon cicád meghálálja a törődést, hisz ne feledd, az ő fogai egyben “munkaeszközök” is.

Idősebb macska fogápolása

Amennyiben idősebb macskával van már dolgunk és nem lett fiatal korában rászoktatva erre, úgy valószínűleg már késő, úgyse fogod tudni rávenni, hogy elviselje tőled ezt. Náluk a táplálék az, amit segítségül hívhatsz a rossz lehelet és egyéb problémák ellen.

A száraz táp rágás közben le tudja vinni a lepedék egy részét.

Rendelkezésre állnak már speciálisan erre a célra kifejlesztett finomságok is, amik ugyanígy eltávolítják a lepedék jelentős részét. Ugyanakkor fontos ismét hangsúlyozni – ha meg is csinálod ezeket, évente egyszer nézze meg állatorvos is cicád fogsorát, hogy nincs-e probléma.

Fogkefe és fogkrém - ez csak embereknek jó
Természetesen nem rendes fogkefével kell megoldani 🙂

Miért baj ha fogköve van a macskának?

A legnagyobb probléma ugyanaz, mint az emberek esetében. Amennyiben nem tisztítjuk le a lepedéket, akkor az idővel megkeményedik és egy csúnya bevonat keletkezik a fogon.

Ez a fogkő aztán az ínybe is bejuthat, ami begyulladhat, az íny visszahúzódik, ezáltal a fognyak szabaddá válik, itt pedig különböző baktériumok telepszenek meg, amik végső soron a fog elvesztését okozzák.

Sajnos ez még semmi – a fogínygyulladás nem csupán a fogak épségét, hanem az állat életét, egészségét is veszélyeztetheti. A véráramon keresztül máshová is eljuthat a fertőzés, további komplikációk lehetnek, így mindenképp vedd komolyan ezt a teendőt.

Ismételten – a megelőzés egyszerűbb, könnyebb és sokkal költségmentesebb, mint egy komolyabb probléma orvoslása.

Ezekben az esetekben keresd fel sürgősen az állatorvost!

  • Étvágytalanság, súlyvesztés tapasztalható
  • Kellemetlen szájszag, nyáladzás
  • Cicád a száját a földbe dörgöli
  • Elszíneződtek a fogai, duzzadt, gyullad az ínye

Ezek mindegyike valamilyen szájproblémát feltételez, ami magától nem fog elmúlni, mindenképp kérj segítséget szakembertől!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük