szombat, április 27, 2024
ÉrdekességekMacskaegészség

Macska koronavírus


Más sem folyik a csapból, mint az egyre nyugtalanítóbb hírek a koronavírus kapcsán. De vajon ez az új betegség, a Covid-19 veszélyt jelent a macskára?

A koronavírus egy gyűjtőnév, több különböző vírus tartozik alá, a most megjelent egy a sok közül, azonban agresszív, az akár két hétig tartó lappangási idő miatt alattomosabb, illetve a fő veszély abban rejlik, hogy ha egyszerre sok ember kerül kórházba komoly tünetekkel, akkor egész egyszerűen nem lesz elég egészségügyi személyzet, vagy nem lesz elegendő felszerelés az ő kezelésükre.

A koronavírusok azonban nem csak az embereket támadhatják meg, a macska koronavírusról már régóta tudunk.

Ezek közé tartozik a Feline Infectious Peritonitis Virus (FIPV), vagy a kevésbé ismert enterális koronavírus (FECV) is.

Míg az embereknél a vírus influenzához hasonló tüneteket okoz, a macskáknál akár halálos kimenetelű fertőző hashártyagyulladás (FIP) alakulhat ki.

Jelen tudásunk szerint az emberi Covid-19 vírus 2019 végén, Kínában kezdett terjedni, a Vuhanban lévő élőállat piacon. Itt a gyanú szerint denevérek, tobzoskák vagy más egzotikusabb állatok hordozták a kórt, ami átjutott az emberre is.

Koronavírus terjedése emberről állatra

A lényeg – a legfrissebb kutatások nem tartják valószínűnek, hogy a vírus ember és háziállat között tudna mozogni.

Ugyanakkor az Independent cikke szerint februárban egy törpespicc szervezetében kimutatták a vírust. A gazdája fertőzött volt, habár a kutya nem mutatott semmilyen tünetet. Ez alapján tehát valamekkora kis esély sajnos még így is van a terjedésre.

Az Illinois Egyetem összefoglalója minden részletre kiterjedően foglalkozik azzal, hogy az állatorvosoknak és gazdiknak mire kell figyelniük a témában.

A macskák terjeszthetik a koronavírust?

A rövid válasz – IGEN. Ahogy bármilyen felületen, úgy a macska szőrén is egy ideig életben maradhat a vírus, ami utána simogatással a kezedre kerülhet. Az egy háztartásban élők így ugyanolyan módon átadhatják egymásnak, mint akár csak egy kilincs megfogásával.

Fontos – már úgy is szennyeződés kerülhet a bundájára, ha egy fertőzött ember a cicától akár méterekre is tüsszent, ekkor a levegőben az apró nyálcseppek messzire eljuthatnak.

Ennek elkerüléséhez be kell tartanod az alapvető szabályokat – ha megsimogattad a cicát, akkor irány a fürdő és alaposan, szappanos vízzel moss kezet, ne érj az arcodhoz, ne fogdoss össze lehetőleg semmit.

Szappanos kézmosás

Hogy előzhetem meg, hogy megfertőzzön a háziállat, vagy én őt?

Amennyiben szabadban tartott cicáról van szó, akkor kerüld a simogatást! Ha van rá mód, akkor időről-időre mosd le a bundáját.
Fertőtlenítsd rendszeresen az etető-itató tálkáját.

Kijárós macska esetében old meg, hogy vagy kinti vagy benti életmódra álljatok át egy ideig.

Benti macska esetében mosd le a bundáját, fertőtlenítsd rendszeresen az etető, itató környékét, a cica wc-t és a fekhelyét is. Érdemes a szokásostól sűrűbben fertőtleníteni otthon. Amennyiben nem tudsz házi karanténba vonulni, akkor még inkább érdemes ügyelni a rendszeres fertőtlenítésre.

Amikor hazaérsz, akkor ne nyúlj lehetőleg semmihez, a cicához sem addig, míg nem mostál alaposan kezet!

Összefoglalva

A cicád nagy valószínűséggel nem fogja elkapni a betegséget, jelenleg állatokra nem jelent veszélyt.
A bundája ugyanakkor hordozó felület lehet, így ha van rá esély, hogy valamilyen formában rákerülhetett, akkor most le, simogatás után moss kezet.
Tarts tisztaságot a lakásban, kerüld az emberekkel való közvetlen érintkezést és közösen túl leszünk ezen hamar 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük